Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Kök, kara hayatına uymuş olan gelişmiş bitkilerde, genel olarak toprak içerisine doğru büyüyen ama nadiren toprak üstünde de bulunan bir organdır. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir.
Kök bir püskül şeklinde tek noktadan çıkar. Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Topraktan su ve yaşamsal besinlerin alınması ve bitkinin bulunduğu yere tutunması. Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Kök Metamorfozları
Bir bitkide kök, asli görevinden farklı görevler üstlenmiş ise buna kök metamorfozu denir. Depo Kökleri: Bazı bitkilerde kök, depolama organı olarak kullanılır. Örneğin Havuç (Daucus carota), Pancar (Beta vulgaris) vs. gibi kazık kök sistemine sahip bitkilerde kökte nişasta depolanır.
İlgili 28 soru bulundu
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahip olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Gerçek gövde yapısına sahip bitkiler, yan dal ve yaprakların çıktığı “nodyum” ve bunlar arasında kalan “internodyum” adı verilen kısımlardan oluşur.
Kökün görevi su ve suda erimiş mineralleri almak olduğundan, kök epidermis hücreleri üzerinde kütikula bulunmaz.
Kök Çeşitleri
İki temel kök tipi vardır: Saçakkök ve kazıkkök. Bazı bitkilerde ana kök, yan köklerden daha çok geliş̧ir. Buna kazık kök denir. Örneğin fasulyenin, baklanın ve yoncanın kökü kazık köktür.
Demet kambiyumu kökte ve gövdede bulunur; ancak bazı yaprak tiplerinde de var olduğu gözlemlenmiştir.
Çayırlarda yetişen otlar, buğday, arpa, mısır, soğan gibi bitkilerin kökleri saçak köktür. Depo Kök: Kimi bitkilerin kökleri besin biriktirir.
Gövde yumruları olan yaygın bitki türleri arasında patates ve yam bulunur. Bazı kaynaklar ayrıca tanım kapsamında modifiye olmuş yan kökleri de (kök yumrularını) kabul eder; bunlar tatlı patateslerde, manyokta ve yıldız çiçeğinde bulunur.
Kereviz, kök ve yaprak sapları sebze olarak değerlendirilen, tohum için üretildiğinde iki, tüketim amaçlı sebze olarak üretildiğinde ise, tek yıllık bir sebzedir. Birinci yıl kök kerevizinin yumru şeklindeki kökü oluşur.
Kök, dil bilgisinde bir sözcüğün ön ve son ekleri çıkarıldıktan sonra kalan anlamlı kısmıdır. Bir sözcüğün kökü isim ya da eylem olabilir. İsimler varlıkları fiiller de hareketleri karşılayan sözcüklerdir.
Tohumun çimlenmesi sırasında oluşan ilk köke embriyonik kök ya da primer kök denir. Primer kökten sekonder kök çıkar. Böylece bitkide kök sistemi oluşur. Bitkilerde genel olarak 2 farklı kök oluşabilir.
Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere çiçeksiz bitkilerde çiçek organı yer almaz. Çiçeksiz bitkiler yalnızca eşeyli olarak değil eşeysiz olarak da çoğalabilirler. Çiçeksiz bitkilerde kök, gövde ve yaprak bölümleri ya bulunmaz ya da gelişimini tamamlayamamış olur. Çiçeksiz bitkilerde iletim boruları da bulunmaz.
Bitki organları; kök, gövde, yaprak ve çiçektir.
hal ve davranışlar” temel anlamındaki ortak bir *ya- kökünden türemiştir. yazı, yaymak, yapışmak, “örtmek, kapamak” anlamındaki yapmak, yapağı, yaprak, yaşınmak, yeşnik, yaşmak kelimeleri de ortak *ya- kökünden türemiştir.
Mısır kuvvetli bir saçak kök yapısına sahiptir. Toprağın 40-50 cm derinliğine kadar olan, tüm hacmindeki besin maddelerinden yararlanabilir. Toprağa yakın boğumlarından destek kökler çıkartır .
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir 2.
Bir kazık kök, diğer köklerin yanal olarak filizlendiği büyük, merkezi ve baskın bir kök'tür. Genellikle, kazık kök biraz düz ve çok kalındır, şekli giderek incelir ve doğrudan aşağıya doğru büyür.
Felloderm: canlı olan bu hücrelerin çeperleri selülozdan yapılmıştır. Felloderm hücreleri bazen kloroplast da içerdiği için fotosentez yapabilir ve nişasta depo edeblir. Fellem (mantar doku):üst üste dizili hücre arası boşluğu bulunmayan ölü hücrelerden yapılmış bir dokudur.
Bu nişasta tabakası dahil epidermise kadar olan dış bölgeye korteks denir. Bu nişasta tabakasının iç kısmından merkeze kadar olan kısmada merkezi silindir kısmı denir. Korteksin en son tabakası olan endodermisin altında merkezi silindirin en dış tabakası olan periskl bulunur.
Kormus veya gövde yumrusu, soğana benzeyen fakat yapısı itibarıyla soğanların aksine yaprak yerine bitkinin gövde kısmından oluşan bitkinin şişkin, toprakaltı kısmıdır.
Sülük Gövde: Bazı sarılıcı bitkilerde, yan dallar sülüksü bir şekil alarak tutunmayı sağlarlar. Örneğin Asma (Vitis vinifera). Etli (Sukkulent) Gövde: Bazı kurakçıl bitkilerde gövdeler su depolayarak etsi bir hal alırlar. Örneğin Kaktüsgiller (Cactaceae).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri