Coca-Cola'yı çalkalayınca köpürmesinin nedeni içinde yer alan sıvı haldeki karbondioksitin gaz fazına geçmesidir. Köpük olarak görülen şey, gaz haline geçen ürün içindeki karbondioksittir.
Köpük olarak tanımladığınız karbondioksit gazıdır. Ürüne sıvı hale getirilerek eklenen karbondioksit gazı ürün açıldığında, gaz fazına dönüşerek hava ile karışmaya başlar, buda üründe kabarcıklar olarak görülür.
Gazlı içecekler üretilirken içine karbondioksit eklenir. Basınç yardımıyla sıvının içinde çözülmesi sağlanır. Biz kapağını açıp bardağa boşalttığımız zaman yeniden gaz haline geçerek sıvıdan ayrılır bizde onu kolanın köpürmesi olarak gözlemleriz. Karbondioksit gazlı içeceklerin taze kalmasını sağlar.
Gazlı içecekleri çakaladığınızda içerisindeki karbondioksiti üstünde bulunan boş kısımdaki gaz ile karıştırmış olursunuz ve böylece reaksiyona girerek daha hızlı asidi kaçar. Kutunun içerisinde basınç fazla yükselir ve patlamazsa bile kontrolsüz bir şekilde köpürebilir.
İçeceğin içerisinde gördüğümüz küçük baloncukların hareketinin nedeni, içerisindeki erimiş karbondioksit moleküllerinin dışarı çıkmaya çalışmasıdır. Bu baloncukların oluşması için gazın, sıvının yüzey geriliminin üstesinden gelmesi gerekmektedir. Bu da tahmin edeceğiniz üzere yüksek miktarda enerji gerektirir.
İlgili 19 soru bulundu
Coca-Cola içeriğinde bulunan karbondioksit gazı ürüne ferahlatıcı ve kabarcıklı hissini verir. Ürün açıldığı an karbondioksit havaya karışmaya başlar ve mideye ulaşan karbondioksit miktarı çok azdır. Mideye ulaşan karbondioksit miktarının bir kısmı mide tarafından emilir bir kısmı ise ağız yoluyla atılır.
Gazlı içeceklerde çözünmüş hâlde bulunan karbondioksidin açığa çıkmasıyla artan basınç, sıvının şişeden patlarcasına ani bir şekilde çıkmasına neden olur.
Coca-Cola'nın kabarcıkları asit değil, maden sularında ve hatta her gün soluduğumuz havada da doğal olarak bulunan karbondioksit gazıdır.
Kolanın ağrıyı dindirici özelliği bulunmaktadır. İçermiş olduğu asit sayesinde ağrıyı anında keser ve ağrıyan bölgeyi uyuşturur. Böylelikle sürülen bölgedeki yanma ve kaşınma hissiyatı da azalacaktır. Kola yoğun miktarda kafein içermektedir.
Çünkü gazlı içeceklere asit özelliği kadan şey yüksek basınçta içine üretim esnasında eklenen karbondioksittir. CO2 kapağını açtığımız yada salladığımız zaman içeceğimizden (zamanla) uçar gider. O yüzden içeceğin sonlarına doğru asit özelliği azalır.
Asitli içeceklerin midede de çeşitli problemlere yol açtığına değinen Prof. Dr. Göral, şöyle devam etti: Bu kapsamda reflü, gastrit ve ülser belirtilerinin artmasına, midede ve bağırsaklarda aşırı gaz ve şişkinliğe neden olur. Ayrıca şişmanlık, karaciğer yağlanması, insülin direnci oluşabilir.
Bir birayı ya da gazlı bir içeceği soğuk içmek, büyük çoğunlukla fizik ve kimyanın bir oyunudur. Sıvıların sıcaklığı düştükçe, gazları daha iyi çözmeye başlarlar. Yani soğuk bir bira, sıcak bir biraya göre gazlılığını çok daha iyi muhafaza eder.
Karbonik asit, karbondioksidin sulu çözeltisi olan zayıf asittir. Gazozun içinde bulunur. Ayrıca, yağmur suyu da zayıf karbonik asit çözeltisidir. Formülü H2CO3 şeklindedir.
Coca-Cola homojen bir yapıya sahip olduğu için çalkalama gerektiren bir ürün değildir. Ayran gibi çökelme yaşanan ürünlerde karıştırma işlemi uygulanması önerilir.
Coca-Cola'nın içine Mentos atıldığında görülen köpürme, gazlı bir ürünün yüzeyi pütürlü şekerle temas ettiği anda ortaya çıkmaktadır. Şekeri ağzımıza aldığımız andan itibaren şekerin pütürlü yüzeyi yok olur, dolayısıyla her iki ürün midede karıştığında aynı şekilde bir köpürmenin gerçekleşmesi mümkün değildir.
Sert ve delikli yüzeyi olan Mentos, diyet kola şişesinin içine atıldığında, su meloküllerinin çekim gücü yok oluyor ve hızla köpük oluşuyor. Ayrıca, Mentos'ta bulunan etkin madde "akasya sakızı" da suyun yüzey gerilimini hızla düşürüyor.
Kola, Kahve Gibi Kafein İçeren Gıdalar
Danimarka'da yapılan bir araştırma kafein ya da kola alışkanlığının sperm yoğunluğunun ve sperm sayılarının azalmasına neden olduğunu kanıtlamıştır.
İnce çizgi ve kırışıklıklarınızı arttırır. Cilt yaşlanmasını hızlandırır ve daha sarkık bir hale getirir. Ayrıca egzamayı tetikler. Kötü kolesterol düzeyinin artması kalp krizi olasılığını artırır.
Bir bardak kolada bulunan şeker miktarı vücunuzun ihtiyacından 100 kattan fazla ve bir bardak kola bir paket sıgarayla aynı oranda vücudunuza zarar verir. Her gün içeceğiniz 2 litre kola ile ömrünüz en az 30 sene kısalır.
Kola hazırlanırken su, şeker veya fruktoz-glikoz şurubu, karbondioksit, renklendirici olarak karamel, asitliği düzenleyici olarak fosforik asit, doğal aroma vericiler ve kafein gibi maddeler kullanılır. Bu maddeler genellikle asitli ve şekerli içeceklerin yapımında yer alan gıda maddeleridir.
Coca Cola ve Pepsi'nin ortalama asit değeri PH:3.4.
İlk olarak, Mentos şekerleri, sodadaki karbondioksit (CO2) gaz kabarcıklarının oluşması için çok sayıda çekirdeklenme bölgesi sağlayan pürüzlü ve gözenekli bir yüzeye sahiptir. Mentos şekerleri sodaya atıldığında şekerin yüzeyi karbondioksit gazını bozar ve neredeyse anında çok sayıda baloncuk oluşmasına neden olur.
Coca-Cola. Eczacı John Pemberton, kola cevizi ve koka yapraklarından bir karışım yaptı. Yaptığı bu karışımı yaralardaki sinir sistemini tedavi etmek için morfin alan askerlere kullanmalarını önerdi. Daha sonra, bunu içeceğe çevirerek bir iş kurdu ama sonradan bütün hisselerini sattı.
Gazlı ürünlerde, ürüne sıvı hale getirilerek eklenen karbondioksit gazı ürün açıldığında, gaz fazına dönüşerek hava ile karışmaya başlar. Bu nedenle gazlı ürünlerin, açıldıktan sonra optimum (makul) sürede tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri