Dolayısıyla kolajen içeren yağlar arasında (kolajen üretimini destekleyen) şunlar yer alır: Balık, deniz ürünleri ve ceviz, keten tohumu gibi besinlerde bulunan omega 3 yağ asitleri. Bazı meyve ve sebzelerden elde edilen yağlar. Yağlı tohumlardan elde edilen yağlar.
Yazının başında da belirttiğimiz üzere kolajen doğada yalnızca insan ve hayvanlarda bulunan bir proteindir. Bu nedenle beslenmemize kolajen eklemeye karar verdiğimizde sadece hayvansal kaynaklardan bunu temin edebiliriz; ne yazık ki bitkisel ürünlerin hiçbirinde kolajen bulunmuyor.
Kırmızı renkli meyve ve sebzelerde içerdikleri güçlü antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini destekler. Domates bu besinlere örnek gösterilebilir.
Sığır ve inek eti, tavuk, geyik, keçi ve öküz eti; özellikle hayvanın kemikleri, derisi ve sakatat bölgesinde bolca kolajen bulunur. Balık ve kabuklu deniz ürünleri kolajenden yapılmış kemikler ve bağlar içerir. Balığın pek tüketilmeyen başı, gözbebekleri ve pulları kolajen bakımından en yüksek kısımlarıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Kolajen, sağlıklı bir yaşam için önemli bir bileşendir. Evde kolajen yaparak, sağlıklı ve doğal bir kolajen kaynağına sahip olabilirsiniz. Kemik suyu, jöle ve yumuşak kemikler evde kolajen yapmanın en kolay yollarıdır. Ancak, kolajen peptitleri takviye olarak kullanılabilir.
Kolajen üretimini artırmak için; Beslenme: Soya ve soya ürünleri, Omega 3 yağ asitleri içeren besinler, et, yeşil sebzeler, yumurta akı, antioksidan içeren gıdalar gibi besinler kolajen üretimini artırabilmektedir. Kemik suyu tüketmek de kolajen miktarını artırmaya yardımcı olabilmektedir.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, nar, kivi, çilek, turunçgiller gibi C vitamini içeriği yüksek sebze ve meyveler de kolajen üretiminde önemli rol oynuyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, kızılcık gibi kırmızı ve mor meyveler de yüksek antioksidan içerikleri sayesinde kolajen üretiminin artırılmasına yardımcı oluyor.
Kemik suyu, kırmızı meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, sarımsak, mor meyveler, süt ve süt ürünleri doğal kolajen içeren başlıca gıdalardır. Özellikle kemikli etler ve sakatat grubundaki hayvansal gıdalar, yüksek oranda doğal kolajen içerirler.
Kolajen cildinizi ağ gibi sarıp sarmalar, ona sıkılık, esneklik, nem ve parlaklıkla birlikte dış etkenlere karşı sağlamlık sağlamaya ve cildin yaşlanma etkisini azaltmaya yardımcı olur.
Kiraz, elma ve çilek gibi kırmızı meyvelerde bulunur. Portakal, mandalin, kivi ve ananas gibi C vitamii yüksek olan beşlinlerde bulunur.
Kolajen üretimini destekleyen, bu nedenle kolajen içeren bitkisel yağlar olarak aranan yağlardan bazıları şunlardır: Avokado yağı Hindistan cevizi yağı Zeytinyağı
Kuru, yağlı ve sivilceli yüze iyi gelen yağları derledik. Kuru yüz iyi gelen yağlar zeytinyağı, argan yağı ve Hindistan cevizi yağıdır. Yağlı yüze aspir yağı, üzüm çekirdeği yağı ve kuşburnu çekirdeği yağı iyi gelir. Sivilceli yüzlerin ise kekik yağı ve jojoba yağı kullanması önerilir.
Klinik çalışmalara göre kolajenin etkisini görebilmek için en az 3 ay hiç ara verilmeden kullanılması gereklidir. Kolajen takviyelerini genelde 30'lu yaşlardan sonra bireyin ihtiyacına göre öneriyoruz. 30-50 yaş arasında yılda 2 defa 3'er aylık kürleri, 60 yaş üzerinde yılda 3 defa 3 aylık kürleri tavsiye ediyoruz.
Tencerede zeytinyağı ile soğan, pırasa, havuç ve kereviz sapını kavurun. Üzerine fırından çıkan kemikleri, tülbenti ve suyu ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp yaklaşık 4 saat kısık ateşte pişirin. Süzüp kullanıma hazır edin.
Kolajen cildin dolgun görünmesini sağlayan ve kırışıklıkları azaltan bir vücut komponentidir.
Kolajen yapımını destekleyen başlıca gıdalar arasında turunçgiller, sarımsak, yumurta, çilek ve kabak çekirdeği yer alır.
Kolajenin şu ana kadar tespit edilen 20 tipi var ama en çok bilinenleri tip 1, tip 2 ve tip 3. Tip 1 kolajen cilt için en çok tercih edilen tiptir. Cildinizdeki kırışıklıkları ve çizgileri kaldırmada oldukça etkilidir. Tip 2 kolajen eklem sağlığı için çok faydalıdır.
Kemik Suyu: Kemik suyu içerdiği glisin, prolin ve arjinin gibi önemli amino asit içeriğiyle mükemmel bir kolajen kaynağıdır. Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymak için ideal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri