Güveç ne kadar sürede pişer? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
Fırını kapatmadan son 8-10 dakika elinizi yakmadan kalın bir eldiven ile güvecin kapağını kaldırın. Yani toplamda 2-2, 5 saatte yemeğiniz pişer.
GÜVEÇ YEMEĞİ PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Güveç tarifi hazırlama süresi 40 dakika, pişirme süresi 1.5 saattir.
Fırında güveç fırına girmeden önce fırın 10 dakika boyunca 180 derecede ısıtılır. Sonra bu fırında bir buçuk saat boyunca güveç pişirilir.
Güveç yemeğine ne kadar su konur? Güvecin ağzı iyice kapatılarak pişirilir. Güveçte Türlü Yemeği ocakta Etli Güveçte sebzelerin suyu yeterli gelmezse bir - iki çay bardağı kaynamış su ilave edilebilir.
İlgili 32 soru bulundu
Güveç ne kadar sürede pişer? Yaklaşık 1,5-2 saatte pişmiş olacaktır.
Ocak üzerinden veya fırın içerisinden çıkartılan ısınmış güveç, soğuk zemin üzerine konmamalıdır. Güveç kabını çatlatmamak için mutlaka tencere altlığı kullanılmalıdır.
Güveçler ilk aldığınızda buram buram toprak kokar. Bu kokunun sağlığa zarar vermemesi için giderilmesi gerekir. Elbette bir miktar koku kalacaktır; ancak toprak yüzeyin evde temizlenmesi bu konuda önemlidir. Topraktan yapılan güveç tenceresi ilk kullanım için öncelikle güveç içini yağlamanız gerekir.
Ardından güvecin büyüklüğüne göre değişecek miktarda yağı (Zeytinyağı ya da ayçiçek yağı gibi sıvı bir yağ kullanın) güvecin içine ilave edip temiz bir bez, pişirme yağını ya da yumuşak uçlu fırçayla güvecin içine güzelce yedirin. Aynı işlemi güveç kabının dışına ve varsa kapağına da uygulayın.
Güveç/Çömlek Kokusu Nasıl Giderilir? Bahsettiğimiz üzere uzun süre boyunca pişen ve çömleğe oturan yemek kokusunu temizlemek için öncelikle tüm artık yemekleri başka bir kaba almalısın. Ardından güveci ılık suyla doldurup yaklaşık yarım saat bekletebilirsin.
Hazırladığınız bu karışımı sebzelerin üstüne gezdirin ve elinizle güzelce harmanlayın. Hazırladığınız sebzeleri bir güveç tenceresine alın ve kapağını da kapadıktan sonra, önceden ısıtılmış 170 derece fırında, yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakın. Pişme süresinin sonunda fırından alın ve sıcak sıcak servis edin.
Güvecin yanına tereyağlı sade pirinç pilavı ile cacık iyi gider. Güveçte sebze olduğunu düşündüğümden salata olmaz bence.. Pirinç ve cacık harika olur…
Toprak Güveç Tencere İlk Kullanım
Güvecin içerisine büyüklüğüne göre 100 veya 200 gr. kadar sıvı yağ koyun ve hafif ısıtılmış fırının içerisine tek bir noktası bile kuru kalmayacak şekilde sürün. Fırını önceden 180 derece ısıtmaya alın. Isınan fırına toprak güvecinizi yerleştirin ve yaklaşık 1 saat fırında bekletin.
Soğanlar yemeklik bir biçimde doğranır. Etler güvece alınıp suyunu çekinceye kadar kavrulur. (dana eti kullanacaksanız önden haşlamanızı tavsiye ederim. Sebzeler güvece yerleştirilir. Güvecin en altına soğan, domatesin yarısı, çok az tuz, fasulye, sarımsak, patlıcan, biber ve domatesin geri kalanı koyulur.
Güveci yapmadan bir gece önce etinizi dinlendirirseniz, daha yumuşak bir kıvamda olacaktır. Mevsimine göre içindeki sebzeleri değiştirebilirsiniz. Etin daha aromalı olmasını istiyorsanız etinizi marine edebilirsiniz.
Güveç eti için kuzunun ön alt kolları (incik kısmı) kullanılmalıdır. Güveç kabınız büyük ise, kemiği ile birlikte pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Güvecin olmaz ise olmazı küçük küçük doğranmış kuyruk yağıdır.
Genellikle markette satılan güveçler sırlı güveç olarak geçtiğinden bulaşık makinelerinde ve deterjan kullanılarak yıkanması mümkündür İçindeki yemek kalıntılarını temizledikten sonra deterjanlı sünger ile iyice yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Bir miktar karbonata yavaş yavaş su ekleyin ve macun kıvamına getirin. Bu karışımı güvecin içine ve dışına sürerek temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Güveci temizledikten sonra, tamamen kurulamayı, ters şekilde kapatıp kurumasını beklemeyi unutmayın.
Güveç alırken iç kaplamasının kurşunsuz olmasına dikkat edilmeli ve kullanılmadan önce kuru bez veya sünger ile silinmelidir. Daha sonra güvecin içerisine büyüklüğüne göre yağ konulup, hafif ısıtılmış fırına sürülerek, boş halde ısıtılmalı, böylelikle kullanıma hazır hale getirilmelidir.
Cam ocaklarda, toprak kaplarla yemek pişirmeyiniz. (Güveç) Bek ve bek kapaklarının doğru ve merkezli yerleştirildiğinden emin olunuz. Yanıcı gözler üzerine konulan kaplar için belirtilen ölçülere riayet ediniz.
Toprak güveç Toprak güveç (çömlek) mutfakta kullanılabilecek en sağlıklı pişirme kaplarından biri. Güveç denince aklımıza kuru fasulye veya fırında etli güveç geliyor ama herhangi bir tencere gibi, çok farklı yemekleri pişirmek için kullanabilirsiniz.
Güveçlerin içinin sırsız olması sağlık açısından daha yararlıdır. Çünkü güveçlerin sırla kaplanması her ne kadar su sızdırmaz olmasını sağlasa da sırların içerisinde kurşun vb. zararlı maddelerin olması güveçleri sağlığa zararlı hale getirmektedir.
Güveç neden küflenir sorusuna gelecek olursak, iyice temizlenmeli iyice kurutulmalı ve güzel bir şekilde saklanmayan güveçler nemden etkilendiğinden olabilir. Güveçlerin iyi kurutulmaması değişik kokular barındırmasına ve küflenmesine yol açar.
Toprak güveç kaplarının iç yüzeyi parlak görünümlü, cilalı ise sırlıdır. İç yüzeyi mat ve kaplamasız ise, sırsızdır. Toprak güveç kaplarına sırlama işlemi su sızdırmazlığı için yapılır. Bu işlem sırasında az da olsa, ağır metal olan kurşunda kullanılabilir.
Salça ve baharatları da ekleyip güzelce harmanlayın. Kapaklı güvece, eğer yoksa kapaklı bir borcama boşaltıp üzerine zeytinyağı gezdirin. 200 derece fırında en az 2 saat kontrollü pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri