20 yaşın üzerinde kan kolesterol düzeyi 200 mg/dl'nin altında ise ideal olan, 200-239 mg/dl arası sınırda olan, 240 mg/dl'nin üstü ise yüksek olarak nitelendirilir. Kan LDL-kolesterol düzeyi 130 mg/dl'nin altında ise istenilen,130-159 mg/dl arası sınırda yüksek olarak nitelendirilir.
Günümüzde kullanılan kılavuzlara göre başka bir kalp rahatsızlığı riski olmayan bireylerde açlık sonrası gerçekleştirilen lipid testinden elde edilen kan kolesterol düzeyi değerleri içinde toplam kolesterol 200 mg/dl altında ise ideal, 200-239 mg/dl arası sınırda, 240 mg/dl üzeri ise yüksek olarak değerlendirilir.
Yüksek olması halinde tehlike içeren tür LDL kolesteroldür. Bu kolesterol fazla ise damar sertliği sürecini başlatır. Kötü kolesterol 100'ün altında olması ise çok iyi bir sonuçtur. Kan tahlillerinde bu rakam 100–130 arası risk sınırı, 130–160 arası yüksek, 160'ın üzerinde ise çok yüksektir.
Bu grupta tedavide genel olarak sadece diyet yeterlidir. Ancak, toplam risk faktörü sayısı 2'nin altında olduğu halde, kolesterol düzeyi çok yüksekse (total kolesterol 300 mg/dl) ve üzeri, LDL-kolesterol 190mg/dl ve üzeri) ve diyetle düşmüyorsa, ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Kanda biriken kötü kolesterol, damar duvarlarına yerleşerek damar tıkanıklarının oluşmasına neden olur. Ayrıca yine normalden yüksek seviyede olan kolesterol, safra kesesinde bulunan bazı maddeler ile birleşerek safra taşlarının oluşumuna yol açabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Plaktan kopan parça ileriye giderek dar bir damarı tıkar ve beslediği organa bağlı olarak belirtiler oldukça ani bir şekilde görülür. Kalp hastalıklarında göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve çarpıntı gözlenebilir. Bu hastaların rengi biraz soluk olabilir.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalıkları ile ilişkisi 1000'in üzerinde yapılan klinik araştırma ile net olarak gösterilmiş. Tedavi edilmeyen kolesterol yüksekliği damar sertliğinin oluşumunda rol oynamasının yanı sıra kalp krizi ve felç riskinde artış yapar.
20 yaşın üzerinde kan kolesterol düzeyi 200 mg/dl'nin altında ise ideal olan, 200-239 mg/dl arası sınırda olan, 240 mg/dl'nin üstü ise yüksek olarak nitelendirilir. Kan LDL-kolesterol düzeyi 130 mg/dl'nin altında ise istenilen,130-159 mg/dl arası sınırda yüksek olarak nitelendirilir.
Su içmek kolesterolü düşürür mü? Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Kolesterolun en yaygın gözlemlenen belirtileri baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik ve baş dönmesidir.
Toplam Kolesterol Seviyesi: 200 mg/dl'den düşük değerler normal olarak kabul edilir. Kötü Kolesterol Seviyesi (LDL): 130 mg/dl'den düşük olması önerilir. Bu seviye kişinin medikal geçmişine ve kalp hastalıkları riskine göre değişebilir.
Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici etkisi yoktur. Fakat strese bağlı olarak yaşam şeklindeki değişiklikler kolesterolü yükseltebilir (depresyona bağlı aktif yaşamın azalması, aşırı kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, sigara alkol gibi madde tüketiminin artması.
Toplam kolesterol: 125-200 mg/dl. HDL olmayan (non-HDL): 130 mg/fl'den az.
Kolesterol ne kadar yüksekse, kalp damar hastalıklarının o kadar erken yaşta başladığına değinen Kayıkçıoğlu, LDL-kolesterol düzeyleri 500 mg/dl'den yüksek olan hastalarda 8-9 yaşından itibaren kalp damarlarında tıkanıklık başlayabildiğini ve bu hastaların tedavisiz kalmaları halinde 20-30'lu yaşlara varmadan ...
Bol bol balık tüketmek, tahıl, taze sebze ve meyve tüketimini artırmak, tam yağlı süt ve süt ürünleri yerine daha az yağlı ürünler tercih etmek, pasta, krema, margarin, fırın ürünleri, kızartma yiyecekler ve fast food türü gıdalardan uzak durmak kolesterole iyi gelir.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Yüksek kolesterolün belki de en ciddi işaretlerinden ve sonuçlarından biri damarların tıkanması nedeniyle oluşan kalp çarpıntıları. Kolesterolün fazlalığı nedeniyle kanda oluşan plaklar erken fark edilmezse ne yazık ki damarların tıkanmasına neden oluyor söylediğimiz gibi.
Sağlıklı kişilerde LDL kolesterolün 130 mg/dL'den düşük olması normal, 130-159 mg/dL arasında olması sınırda yüksek, 160 mg/dL ve üzerinde olması ise yüksek riskli kabul edilmektedir.
Kolesterol nasıl düşür, kolesterolü düşürmenin en iyi yolu sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizdir. Kolesterolü düşürmenin en iyi yolu sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı gıdalar ile beslen,p hayvansal kökenli gıdalardan uzak durmak gerekir. Kolesterolü düşürmek için rafine şekerden uzak durmak gerekir.
KOLESTEROL-YÜKSEK TANSİYON İLİŞKİSİ
Kolesterol ve yüksek tansiyon arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Yani kolesterol yüksekliği yüksek tansiyona, yüksek tansiyon kolesterol yüksekliğine yol açmaz. Ancak ikisinin hedefi ve zarar verdiği organ aynıdır: Kan damarları.
Limon kabuğu içerdiği pektin ve biyoaktif bileşenler sayesinde kolesterolün düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte pek çok antimikrobiyal ajan içermekte, ciltteki sebumu dengelemeye yardımcı olarak akneye iyi gelebilmektedir.
Lifli gıdalar: Yulaf ezmesi, kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lifli gıdalar LDL kolesterol seviyelerini düşürebilmektedir. Balık: Omega-3 yağ asitleri içeren somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar LDL kolesterol seviyelerini azaltığı gözlemlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri