Kolesterolü yükselten gıdalar ise hayvansal gıdalardır. Özellikle kızartmalar, şekerli gıdalar, margarinler ve tereyağları kolesterolü yükselten gıdalar arasındadır.
Çikolata: Güçlü bir antioksidandır. Kolesterolün düşmesine yardımcı olan flavonoid içerir. En az %70 kakao içeren bitter çikolata tercih edilmelidir. Bitter çikolataya diyetinizde yer vererek hem kolesterolünüzü düşürür hem de tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Yağ Oranı Fıstıklı baklava, 100 gramında, toplam olarak 17,45 gram yağ içerir. Bunun, 9,01 gramı doymamış yağdır. Bir dilimi kolesterol içermez.
Beslenme tarzı: Beslenme biçimi, kolesterol yüksekliğine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
İlgili 15 soru bulundu
Konuyla ilgili yayınlar, stanol' içeren yoğurtların LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolü, 21 günlük kullanım sonucunda %9-10 kadar düşürdüğünü gösteriyor.
Kolesterol içermez Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez.
Hayvansal kaynaklı olduğu için peynirin doymuş yağ oranı yüksektir ve bu da kolesterolü yükseltmek için bir nedendir.
Kandaki Kolesterol ve Trigliseritleri Düşürür
Bal tüketiminin kolesterol üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar kötü kolesterolde (LDL) bir azalma ve iyi kolesterolde (HDL) bir artış olduğunu göstermiştir.
yiyecekler kolesterolü yükseltiyor. Prof. Dr. Esen, fazlaca iç yağ barındıran kebap ve lahmacunu sınırlı tüketmek gerektiğini söylüyor.
Tüm çalışmaların %85'i yumurtanın kolesterolü yükselttiğini göstermektedir.
sağlıklı yağ ve iyi kolesterol kaynakları arasında gösterilirken, doymuş yağ oranı yüksek gıdalar (margarin, tereyağ, yağlı peynir, tam yağlı süt…), trans yağ içeren gıdalar (kızarmış patates, krakerler, kızartma yemekler, hazır kurabiye, fast-food…) yüksek kolesterol tetikleyicileri arasındadır.
Çay tüketimi kolesterol seviyelerini düşürürken kalp hastalıkları riskini azaltır.
Kolesterolü düşürek için hareketli bir yaşam şarttır. Ağır sporlardan bahsetmiyoruz bu noktadaki en iyi sporlardan biri günlük en az yarım saatlik yürüyüşlerdir. Düzenli yapılan spor HDL yi yükseltir yani sağlıklı kolesterol için faydalıdır.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Maden suyu kötü kolesterol üretimini durdurur. Vücuttaki yağ oranını azaltan maden suyu böylece kötü kolesterol üretiminin de azalmasına yardımcı olur. Kötü kolesterol yağ dokularına, kılcal damarlara ve çevresine çöker. Kılcal damarları daraltması kalp krizi riskini yükselten kan basıncını artırır.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Zeytinyağının diğer sıvı yağlardan farkı, kötü kolesterolü (LDL) azaltıcı etkiyi iyi kolesterolü (HDL) yükselterek sağlayabilmesidir. Diğer bitkisel yağlar da, doymuş yağ yerine kullanıldıklarında toplam ve kötü kolesterolü azaltıyorlar ama bunu iyi kolesterol HDL' yi de azaltarak başarabiliyorlar.
Haftada 3-4 kere kuru baklagil tüketin, pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin çünkü bulgur kolesterolün düşmesinde en faydalı tahıldır.
Nefes darlığına iyi gelmektedir. Keçi boynuzu pekmezi kolesterolü düşürür, tansiyonu dengede tutar. Kalp sağlığını korumada oldukça etkilidir.
Klinik çalışmalara göre kilo kontrolü ve kalp-damar hastalıklarında riskli olduğu düşünülen süt ve süt ürünleri, tahmin edilenin aksine kan lipit, şeker ve kolesterol seviyelerini düşürüyor.
Makarna, posa ve dirençli nişasta içeriği ile kolesterol emilimini azaltır, kan yağları seviyesini dengeler.
Rehberde, haftada üç porsiyon kuru fasulye yemenin kolesterol düzeyini düşürdüğü belirtiliyor. Arizona Üniversitesi'nin araştırması, kuru fasulyenin düzenli yenmesinin, vücuttaki kolesterolü yüzde 8 oranında azalttığını ortaya koydu.
Sebzeler hem antioksidan yönünden hem de lif yönünden oldukça zengin olan gıdalardır. Patates, bamya, patlıcan ve havuç gibi sebzeler içerisinde çok sayıda pektin içerirler. Pektin kalp sağlığını koruyan ve kolesterolün düşmesini sağlayan maddelerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri