Tantuni gibi içeriğinde domates, maydanoz ve soğan gibi sebzelerin çok olduğu bir gıda tüketiliyorsa bu durumda limon oldukça lezzet verici bir katkı sunacaktır. Çünkü limon ister tavuk ister kırmızı et olsun tantuninin tadının dengelenmesi için yardımcı olmaktadır. Bu yüzden tantunide limon kullanılmaktadır.
Bunun amacı hem sacın aşırı ısınmasını önlemek, hem de ekmeğin ya da lavaşın nemlenerek etin yağını çekip lezzetinin artmasını sağlamaktır. İçine bol soğan, sumak, domates ve ince kıyılmış maydanozla ve bana kalırsa bolca limon sıkılarak afiyetle yenir. Bir çok kişi limon sıkmadan tantuninin daha iyi olduğunu söyler.
Tantuni yapılırken sac tavasına su dökülür. Ekmekleri ya da lavaşları etlerin üzerine bastırarak yağını ve buharını çekmesini sağlayın.
Pişirme sırasında saca arada bir eklenen su ya da et suyunun amacı, sacın sıcaklığını kontrol etmek ve tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır. Önceden dinlendirilmiş et kullanmayı tercih edebilir, et suyu yerine aralarda çok az miktarda su ekleyerek de ocağı ateşleyebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Mersin Tantunisinin ayırt edici özelliği, yapımında dana etinin yağlı kaburga kısmı ile pamuk yağının kullanılması ve aşağıda açıklanan üretim metodu ile ustalıkla hazırlanmasıdır.
Sıvı yağı biraz kızdırıp çok ince doğranmış tavuklarımızı yağa ekliyoruz. Tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar tavamızın kapağını kapatıyoruz (arada karıştırarak). Sonra ince doğranmış soğan, yeşil biber ve kırmızı biberi en son sarımsağı ekliyoruz ve güzelce soteliyoruz.
Tavuklar beyazlaşınca önce iki çay kaşığı tuz daha sonra 4 çay kaşığı kırmızı toz biber ve 3 çay kaşığı kimyon. Tavuk haşlanıp baharatlar atıldıktan sonra tavuk tavada çok sulu olmasın hafif sulu ve yağlı olacak.
Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz. Daha sonra ekmeğe biber salçası sürüp içine biraz kıyma biraz domates sosu biraz zerzevat (isteğe bağlı turşu konulabilir ) katıp dürüm şeklinde sarıyoruz.
Yağ çözücü özelliği bulunması nedeniyle bitkisel yağlar içerisinde yer almaktadır. Aynı zamanda pasta imalatı yapılırken kek ve krema da kullanılmaktadır. Pamuk yağının ayrıca kıvam arttırıcı özelliği de bulunmaktadır. Bu yüzden hamur işlerinde kullanılan bir yağ türüdür.
İşte tantuni tarifi... Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin.
YAPILIŞI: Etimizin önce yarısını iyice kızdırılmış wok tavada suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz. suyun yarısını ve 1 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek yine yüksek ateşte suyunu tekrar çekene kadar soteliyoruz. Bunu bir kaba alıp daha sonra etin kalan kısmı için de aynı işlemi kalan su ve sirke ile tekrarlıyoruz.
Soğan isteğe göre konuluyor. Baharatları da ilave edilince, tantuni servise hazır hale geliyor.
Vücuda düzenli biçimde protein alınması oldukça önemli. Her hafta düzenli olarak kırmızı et, balık, tavuk ve kuru baklagillerin tüketilmesi sağlıklı bir yaşam için şart. Kırmızı etle limon tüketmekte faydalı çünkü limon, kırmızı etin içindeki demirin emilimini kolaylaştırıyor.
Tantuni lavaşı ne çok kalın ne de çok ince olmalıdır. Yumuşacık ve ısıtılmış bir şekilde servis edilmelidir. Mis gibi tantuni lavaşı tarifi için gerekli malzemelerimiz; 1 tatlı kaşığı yaş maya eğer yoksa 1 çay kaşığı kuru maya veya instant maya.
Etleri çok ince ve kısa şeritler halinde doğrayın, soğuk suyun içerisine alın tuz ekleyin, 15-20 dakika haşlayın, süzün ve haşladığınız suyu dökmeyin. Geniş bir tavaya sıvı yağı alıp kızdırın. Haşladığımız tantuni etlerini tavaya alıp kavurun. Süzdüğünüz et suyundan 2-3 yemek kaşığı tavaya ekleyin.
Tantuniyi 2 parmak kalınlığında parçalara bölün ve servis tabağına yerleştirin. Üzerine çırpılmış yoğurt gezdirin. Pul biberle kızdırdığınız yağı da üzerine gezdirip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Tantunileri pişirdiğiniz yağın içine biraz da kırmızı toz biber eklediğinizde hem daha iştah açıcı bir görüntü hem de daha doyumsuz bir lezzet elde etmeniz mümkün. Yağ demişken, tantuninin hasının pamuk yağı ile yapıldığını da hatırlatalım.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir.
Tantuni tarifi püf noktaları nelerdir? Yağın üzerine su eklemek sizi korkutmasın. Yağ soğukken eklendiği için herhangi bir patlama olmuyor. Aynı zamanda saca su eklemek, sıcaklığı kontrol etmek ve kullanacağınız ekmek ya da lavaşı oluşan buharda yumuşatmak için kullanılmaktadır.
Çiğ et pişerken takriben ağırlığının üçte birini kaybettiğini düşünürsek dürüm başına 90 gram olur. Bu durumda 1 kilo etten kac tane tantuni çıkar? 11 tantuni çıkar.
Soğan söğüş yapılır ve domates dilimlenir. Lavaş ekmeğe tantuni, patates, soğan ve domates konur.
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Etli ve tavuk etli olarak yapılan tantunide, etler küçük küçük kesilir, tercihe göre biber soğan domates ve baharatları eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri