İnce bağırsağın aksine, kolon, gıdaların ve besinlerin emiliminde önemli bir rol oynamaz. Her gün kolona yaklaşık 1.5 litre veya 45 ons su gelir. Ortalama yetişkin insan kolonunun uzunluğu, erkeklerde 65 inç veya 166 cm (80 ila 313 cm aralığında) ve kadınlarda 155 cm veya 61 inç'dir (80 ila 214 cm aralığında).
Buna göre kare kesitli bir kolonun en az boyutları 30x30 cm kesitli olabilir. Dikdörtgen kesitli bir kolonun ise en az boyutu 30x35 cm kesitinde olabilir.
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
Kolonun en kesit genişliği veya yüksekliğinden pas payının çıkarılmasıyla bulunur. Örneğin 50 x 50 cm. bir kolonda, Çiroz yükseklik ölçüsü : 50 – (2 x pas payı) Çiroz yükseklik ölçüsü : 50 – (2 x 2) = 46 cm olarak bulunur.
Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz. Kolonda Maksimum Pursantaj Aşıldı. Dairesel kolon çapı 350 mm'den küçük olamaz. Kolonların en küçük boyutu 300 mm.'den küçük olamaz.
İlgili 34 soru bulundu
İnce bağırsağın aksine, kolon, gıdaların ve besinlerin emiliminde önemli bir rol oynamaz. Her gün kolona yaklaşık 1.5 litre veya 45 ons su gelir. Ortalama yetişkin insan kolonunun uzunluğu, erkeklerde 65 inç veya 166 cm (80 ila 313 cm aralığında) ve kadınlarda 155 cm veya 61 inç'dir (80 ila 214 cm aralığında).
TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir? TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir.
Tapu kayıtlarında kargir olarak geçen yapılarda ise binanın ya da evin taşıyıcı bölümlerinde kolon ve kiriş bulunmaz. Buna ek olarak arsayı siz satın almadan önce inşa edilen ev de kargir olabilir ve inşasında beton ya da tuğla yerine ahşap malzemeden faydalanılmış olabilir.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Kolonlarda bir çatlak veya alanın daha verimli kullanılması için kesilen bir kolon bölümü varsa binanın temelinde inceleme yapılmalıdır. İnşaat demiri en az 6 tane 14'lük yahut 4 tane 16'lık bulunması gerekmektedir. Etriyenin de minimum 8'lik olması gerekmektedir.
Kısa kolon davranışı, yapı elemanlarında donatı çeliğinin akmaması durumunda depremin enerjisi yeterince sönümlenemeden elemanların kesme kapasitelerinin aşılmasıyla gevrek bir şekilde göçme hasarının oluşmasıdır. gözükmektedir. Bu nedenle kolonun net boyu azaldıkça kolona etkiyen kesme kuvveti yükselecektir.
Kolonlar, binaların yüklerini taşıyan ve yerçekimine karşı dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıdır. Binalarda genellikle bodrum katlardan çatıya kadar dikey olarak konumlandırılırlar ve çatı veya kirişlere yatay olarak bağlanırlar.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Kolonlar için ortalama 1.5 ton ve tabliye için yine ortalama 1.5 ton demir gider. 120 metrekare bir ev için ortalama olarak 7.5 ton civarında demir harcanır. 120 metrekare bir dairenin metrekaresine ortalama olarak 35-45 kg arasında demir gitmektedir.
Minimum dikdörtgen kolon boyutları 25×30 cm iken yeni yönetmelikte 30×30 cm olarak belirlenmiştir.
-Yapıların taşıyıcı dış duvarları en az 50 cm kalınlıkta olmalıdır. -Taşıyıcı iç bölme duvarları,30 cm taşıyıcı olmayan bölme duvarları 15 cm den daha ince olmamalıdır.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Deprem Yönetmeliği kolonlarda boyuna donatı (demir) brüt alanı kesitinde %1-%4 arasında olarak belirtmiştir.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Yığma yapılar genelde çok katlı değildir. Mimarlara göre düzenli bakımı yapılan ve duvarları hasar görmemiş yapıların güvenli olduğu söyleniyor. Ancak kolonu olmayan yüksek yapıların taşınması için duvarlar yeterli olmayabilir. Bu yüzden binalarda deprem yönetmeliğine uygun kolonların bulunması gerekiyor.
Zeki Gündüz, ahşap ve yığma tuğlalı binaların deprem esnasındaki mukavemetine ilişkin, "Yığma tuğlalı binaları kurallarına uygun yaptığınız zaman bütün duvarlar taşıyıcı sistem olarak vazife görüyor. Dolayısıyla binanın depreme karşı dayanımı daha da artmış oluyor." dedi.
Kiriş yüksekligi, 300mm'den az olamaz. Kiris yüksekliği, döşeme kalınlığının 3 katından az olamaz. Kiriş genişliği, 200mm'den az olamaz.
Kolon sarılma bölgesi
Her bir kolonun alt ve üst uçlarında sarılma bölgeleri oluşturulur. Sarılma bölgelerinin her birinin uzunluğu kolon serbest yüksekliğinin 1/6 'sından, kolon en büyük kesit boyutunun 1.5 katından ve 500 mm 'den daha küçük olmayacak şekilde düzenlenir.
Kare ve daire kolonlar iyi, dikdörtgen kolonlar kötüdür. Biz(insaat mühendisleri) yapilarimızi en acımasiz kuvvetlere gore dizayn ederiz. En acimasız kuvvet, atalet kuvveti yani deprem kuvvetidir. Deprem kuvveti için herhangi bir yön tayin edemezssiniz, atalet kuvvetleri sürekli farkli doğrultuda oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri