Kim sorusu genelde soru zamirdir.
Soru zarfı
Fiilleri ve fiilimsileri soru yönünden etkileyen zarflardır: neden, niye, niçin, nasıl, ne zaman, ne kadar vb.
Soru zarfı ile sıfatları sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Soru sıfatları ismin önüne zarfları ise fiilin önüne getirilir. Örneğin: ''Nasıl bir insan?'' cümlesindeki nasıl soru sıfatıdır. ''Buraya nasıl geldin?'' cümlesinde ise ''nasıl'' kelimesi soru zarfı olarak kullanılmıştır.
Soru eki (mi), soru zarfı, soru zamiri veya soru sıfatı ile oluşturulur.
Fiillere yöneltilen tüm sorular ise (Örneğin, neden, nasıl ve ne zaman) soru zarfı olarak nitelendirilir.
İlgili 42 soru bulundu
Beş çeşit zarf türü bulunur. Zarf çeşitleri; durum zarfları, zaman zarfları, azlık-çokluk zarfları, yer-yön zarfları, soru zarflarıdır. Zarfların özellikleri; zarflar, tek başına kullanıldığı zaman isimleşir. Zarflar, isim çeki eklerini almazlar.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Cümle içinde soru zamiri olarak kullanılan diğer sözcüklerden öne çıkanlar ise şunlardır: ''kim, kimler, ne, neler, nere, neresi, nereyi, nereye, nerede, nereden, kaçı, kaçımız, kaçınız, hangisi, hangimiz, hangileri, kaçıncı, kaçta, kaçtan vb.''
Soru eki mi olarak bilinmektedir fakat kendinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre mı, mu veya mü olarak yazılabilmektedir. Soru Eki Nedir? Türkçede kullanılan soru eki bir tanedir. Türkçede bir soru sormak istiyorsanız cümlenin içine mi ekini getirerek soru cümlesi oluşturulabilmektedir.
Cümle içerisinde öznenin ve isim soylu kelimelerin yerini tutan soru kalıbındaki kelimelere soru zamiri denir. Fiilden önce bir ismin yerine kullanılan ve soru bildiren tüm kelimeler soru zamiridir. 1- Seni benim kadar kim iyi anlayabilir? 2- Sana bu mesajı atanın kim olduğunu yakında öğreniriz.
Soru Zarfları
Fiilleri veya fiilimsileri soru bakımından belirten zarflardır. Bir cümlede zarfları bulmak için kullandığımız “nasıl, neden, niçin, niye, ne (eylemin nedenini sormak için kullanılıyorsa), ne zaman, nereye, ne kadar?” cümle içerisinde yer aldıklarında soru zarfı olur.
Soru kelimesinin yanında eylem varsa zarftır. Ör: nereye gidelim? Soru kelimesi bir ismin yerine geçmişse zamirdir.
Durum zarfı nasıl bulunur? Bu türdeki zarflar aynı zaman içinde fiilin oluş ve kılış açısından durumu da göstermektedir. Bu tür zarfları bulmak adına fiile “Nasıl?” sorusunu yöneltmek gerekmektedir. Bir fiilin “Nasıl?” sorusuna vermiş olduğu cevap durum zarfı olarak kabul görebilir.
“Artık” zarfı, konuşma anından sonrasına işaret eder. “Zaten” eklendiği cümlede gerekçe bildirir. “Şimdilik” konuşulan zamanda, şimdiki durumda anlamı katar.
2.4.1.5.Gösterme Zarfı: Eylem ve eylemsileri gösterme yoluyla belirten zarflardır. Gösterme zarfı olan “işte” sözcüğü tanıtma görevi yapar. Gösterme zarfının belirgin özellikleri eylemi gösterme yoluyla kesinleştirmesi, özneyi belirtmesi, cümlenin anlamını belirginleştirmesidir.
mahsus bir soru unsurudur. Köktürk Türkçesinde “+gu/+gü” ekinin yanı sıra günümüzde Türkçenin neredeyse umumî ve yegâne soru eki hâline gelen “-mı, -mi, -mu, -mü” ekinin türediği “mu” edatı da soru unsuru olarak kullanılır.
Mi eki bazen pekiştirme anlamı verilmek istenen bir cümle içerisinde kullanılabilir. Bu cümleye bir örnek verilmesi gerekirse: "O köpek yavrusu sevimli mi sevimliydi." Mi eki çoğu zaman bir cümleye soru katmak için kullanılır. Bu kullanıma bir örnek verilirse: "Ece dün akşam eve geldi mi?"
Mi soru ekinin mı, mu ya da mü olarak kullanılması, cümle içinde soru ekinden önce gelen kelimenin ses uyumuna göre seçilir. Cümle içerisinde mi soru eki fiillere de isimlere de getirilse yine çekim eki olarak sayılır. Mi soru ekinin yazımı her zaman için ayrı olarak yazılır.
Soru zamiri, isimlerin yerine soru şeklinde gelen ve onların soru biçimindeki karşılıkları olan kelimelerdir. “Kim” ve “ne” gibi soru kelimeleri ve bunların çekimli halleri ile; “hangisi”, “kaçı…” gibi soru kelimeleri soru zamiri olarak kullanılır.
ŞAHIS ZAMİRİ NEDİR? Şahıs adlarının yerine geçen ve "ben", "sen", "o", "biz", "siz", "onlar" kelimeleriyle ifade edilen zamirler şahıs zamiri olarak adlandırılmaktadır.
İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer. Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
Özellikle bağlaç olup olmadığı herkes tarafından öğrenilmek isteniyor. Gibi sözcüğü edat olarak kullanılıyor.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri