Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanserinin 3 ana belirtisi dışkıda kan, kabız ya da ishal olma gibi bağırsak alışkanlığındaki değişiklikler ve karın ağrısıdır. Dışkının incelmesi, dışkıda ve makatta kan, siyah dışkılama, istenmeyen kilo kaybı ve bağırsakların boşalmadığı hissi de bağırsak kanserinin belirtiler arasında değerlendirilir.
Kolon kanserinde ilk belirtiler genellikle dışkılama düzeninde değişiklikler ve nedeni açıklanamayan karın ağrısıdır. Dışkılama düzenindeki değişiklikler ishal veya kabızlık şeklinde kendini gösterir.
Kolon kanserinin tanısı ilk etapta endoskopik tetkikler (kolonoskopi, rektoskopi, sigmoidoskopi, sanal kolonoskopi) esnasında alınan örneklerin patoloji laboratuvarında değerlendirilmesiyle konur.
Dışkılama sonrası rahatlayamama, karın ağrısı (özellikle sol alt taraflarda) ile aşırı gaz ve şişkinlik diğer belirtilerdir. Kalın bağırsağın sağ tarafında (ince bağırsakla birleştiği bölgeye yakın bölgelerinde) en sık görülen belirtisi dışkı ile birlikte gizli (fark edilmeyen) kan kaybıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Kalın bağırsak kanseri, en sık bağırsağın sol tarafında yani inen kolon ve kalın bağırsağın son bölümü rektum denilen kısmında görülür.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kanser dokusu kolon duvarının en iç katmanı olan mukozanın içinde izlenmektedir. Evre 1: Tümör hücreleri kolon duvarı katmanlarından mukozanın altındaki submukoza katmanına veya daha da ilerleyerek kas (muskularis) tabakasına ulaşmıştır. Fakat herhangi bir lenf bezinde tümör izlenmemiştir.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Kalın bağırsak kanserinin tanısında öncelikle ve öncelikle kolonoskopi birinci silahımızdır. Fakat kolonoskopiden önce büyük abdestte gizli kan taranması da mutlak yapılmalıdır. Bunu gaitada gizli kan adı altında laboratuvar listelerinde görmekteyiz. Bununla birlikte kan değerleri de bizim için önemlidir.
Kolon kanseri metastazı genellikle ilk olarak karaciğere yayılır. Karaciğer, kolon kanserinin en sık görülen metastatik hedefidir. Bununla birlikte, kolon kanseri diğer organlara da yayılabilir, özellikle akciğerlere, kemiklere, karına, beyne ve lenf düğümlerine yayılabilir.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Virüsler, bakteri ve parazitler, ilaçlar, laktoz intoleransı, fruktoz ile yapay tatlandırıcılar ve crohn, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları ishalin yaygın nedenleridir.
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
Yayılma bu evrede hızlıdır. Yayılan dokular cerrahi operasyonla alınır ve kemoterapi uygulaması yapılır. Evre: Kanserin son evresinde uzaktaki doku ve organlarda da yayılım görülür ve hastanın durumu ağırlaşır. Cerrahi operasyon genellikle tercih edilmez, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler denenir.
Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Kolon kanseri: Uzamış ya da tekrarlayan ishaller kolon kanserinin habercisi olabilir. Karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, kanlı ve sümüksü dışkı, seyrek dışkılama ve ardından ortaya çıkan ishal bağırsakta büyümüş ve hafif tıkanıklığa sebep olmuş bir tümöre bağlı olabilir.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Bağırsak kanserinin, bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, karın ya da sırt ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri bulunuyor.
Başta karın ağrısı olmak üzere ishal ve kabızlık gibi dışkılama alışkanlığındaki değişiklikler ile seyreder. Bu ve benzeri pek çok belirti ile tanımlanan bir çeşit bağırsağın kasılma-gevşeme ritmi bozukluğu hastalığıdır. Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır.
Normalde, bir insanın, yaklaşık günlük dışkı miktarı yüz yüz elli gram civarındadır. Bu dışkının içerisinde de dört ile altı gram arasında da yağ bulunur. Eğer bu yağ miktarı yedi gram ve üzerine çıkarsa biz buna "yağlı dışkı" adını veriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri