Dışkıdaki gizli kan, kolon kanserini ya da polipleri gösterebilir. Ancak bu durum tüm kanserler için geçerli değildir. Gizli kan küçük miktarlarda olduğundan bu durum dışkıda gizli kan testinde kullanılan kimyasallar ile tespit edilebilir.
Kolon kanseri teşhisleri gaitada gizli kan bakılarak yapılabilir ise de, gizli kan negatif çıkarsa kesin olarak polip dışlanmaz. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü 50 yaş üzerinde kadın ve erkek her bireyin kolonoskopi yapmasını önermektedir.
Kolon ve rektum kanseri olarak bilinen kolorektal kanserler ile yemek borusu, mide ve ince bağırsak kaynaklı kanamaları belirlemek için kullanılan dışkıda gizli kan testi, hayati önem taşıyor. Özellikle nedeni bulunamayan demir eksikliğine bağlı kansızlığı olanlarda da dışkıda kan testi tarama amacıyla kullanılıyor.
Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
İlgili 28 soru bulundu
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Kolon kanserinin teşhisi nasıl konulmaktadır? Kolon kanserlerinde tanı, hastalıktan şüphelenilmesi ve kolonoskopik tetkik ile konulur. Görülen kanserden biyopsi (parça) alınır ve patolojik incelemenin de doku tanısını teyit etmesi ile kesinleşir. Kanserlerin erken teşhis edilmesi çok önemlidir.
Pozitif olması; gastrointestinal kanalında anormal bir kanamanın mevcut olduğu anlamına gelir. Bu kan kayıplarına; ülser, divertikulozis, polip kanamaları, inflamatuvar bağırsak hastalığı, hemoroid, diş eti kanaması ve burun kanaması yüzünden yutulan kan ya da kanseröz bir tümör yol açıyor olabilir.
Sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklar, enfeksiyon ve kolon kanseri gibi hastalıkların tespiti için dışkıda parazit ve bakteri bulunup bulunmadığını belirlemek amacı ile doktor tarafından gaita testi istenebilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Dr. Rahim Horuz, 'İdrar yollarını veya bağırsakları ilgilendiren bir kanser, erken dönemde idrarda veya dışkıda kanama şeklinde kendini gösterebilir. ' ifadelerini kullandı. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Horuz, kanserde erken teşhisin hayati önem taşıdığını belirtti.
Dışkılama sonrası rahatlayamama, karın ağrısı (özellikle sol alt taraflarda) ile aşırı gaz ve şişkinlik diğer belirtilerdir. Kalın bağırsağın sağ tarafında (ince bağırsakla birleştiği bölgeye yakın bölgelerinde) en sık görülen belirtisi dışkı ile birlikte gizli (fark edilmeyen) kan kaybıdır.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Kanserin oluşmaya başladığı yere bağlı olarak, bağırsak kanserine bazen kolon veya rektal kanser de denir. Kolon kanseri çoğunlukla iyi huylu polip hücreler olarak görülür. Polip hücreler kalın bağırsağın iç yüzeyinde büyür. Dışkıda kanama ve kabızlık gibi semptomlara neden olur.
Kolon kanseri riski olan ancak kolonoskopiden çekindiği için doktora gidemeyenlerin imdadına kan testi yetişiyor. Koldan alınan 10 cc kanla kolon kanserinin genetik şifreleri çözülüyor. Koldan alınan kanla, kolon kanserinde erken teşhis imkanı yakalanıyor.
Hastanın kanlı dışkı çıkarması, gaita kaçırma, ishal ya da kabızlık ile gelişen ateş gibi bulguları neticesinde gaita testi istenebilir. Gaitanın dokusu, kokusu, rengi, kıvamı, safra içeriği, mikroorganizma varlığı gibi analizler gaita mikroskopisi ile yapılır.
Diğer laboratuvar testleri gibi doğruluk payı yüksek görülen gaita testi, oldukça güvenilir ve kesin sonuçlar verir. Testin yapım şeklini ve aşamalarını bilen bir klinisyen veya doktor yardımıyla hastadan gaita örneği alınmasıyla test için gerekli numune toplanır.
Gaitada gizli kan testi negatif: Normal kabul edilir. Dışkıda kan tespit edilememiştir. Testin pozitif çıkmasısindirim sisteminde gizli bir kanama olduğunu ve dışkıda kan tespit edildiğini gösterir. Buradaki “gizli” kelimesinden kasıt, kanın gözle görülemediği halde testte tesbit edilmesidir.
Gaitada gizli kan tetkiki, özellikle kalın bağırsak kanseri (kolon kanseri) tarama testi olarak sıkça kullanılmaktadır. 50 yaş üzerindeki tüm yetişkinlerde gaitada gizli kan bakılması tavsiye edilir.
Zehirlenmeye neden olan mikrobal durumlar, bağırsak enfeksiyonları, çeşitli enfeksiyon durumları, kusma, ateş ve terleme, karın ağrısı ve mide bulantısı, şiddetli ishal gibi nedenler bunlardan bazılarıdır. Hastalar birkaç gün boyunca ishal görmeye devam ediyorsa genellikle Gaita tahlili istenmektedir.
Parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır? Parazitolojik incelemeler için fındık büyüklüğünde dışkı örneğinin, özel kabında en geç 30 dakika içinde laboratuvara ulaştırılması gerekir.
Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bağırsak kanseri 10 yılda gelişebilir.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri