Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
Dışkının incelmesi, daha sık ishal ve kabız olma, dışkıda ve makatta kan, istenmeyen kilo kaybı, karın bölgesinde gaz ve ağrı yanı sıra yorgunluk kolon kanseri belirtileridir. Ayrıca dışkı yapılmasına rağmen bağırsakların boşalmadığı da hissedilir.
Hastalık en sık karaciğere, akciğer ve karın zarına (periton'a) yayılma eğilimindedir. Kolon kanserinde daha sık karaciğere metastaz yaparken akciğer metastazı rektum kanserinde daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kalın bağırsak kanserinin tanısında öncelikle ve öncelikle kolonoskopi birinci silahımızdır. Fakat kolonoskopiden önce büyük abdestte gizli kan taranması da mutlak yapılmalıdır. Bunu gaitada gizli kan adı altında laboratuvar listelerinde görmekteyiz. Bununla birlikte kan değerleri de bizim için önemlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kolon kanserini düşündüren en basit tetkik dışkıda gizli kan pozitifliğidir. İlerlemiş kanserler tomografi ve ultrason gibi tetkiklerde de görülebilir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Kolon kanseri ilk nereye sıçrar? Kolon kanseri genellikle ilk olarak kalın bağırsakta (kolon) veya rektumda başlar. Ancak, kanser hücreleri zamanla çevre dokulara ve organlara yayılabilir. Kolon kanserinin yayılma sürecine metastaz denir.
Bağırsak kanserinin gelişmesi ortalama olarak 10 yıl kadar bir süre ile olmaktadır. 5 yıl ile 15 yıl arasında geçen süreyi ifade etmektedir. Bağırsak kanseri 10 yılda gelişebilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Dışkılama sonrası rahatlayamama, karın ağrısı (özellikle sol alt taraflarda) ile aşırı gaz ve şişkinlik diğer belirtilerdir. Kalın bağırsağın sağ tarafında (ince bağırsakla birleştiği bölgeye yakın bölgelerinde) en sık görülen belirtisi dışkı ile birlikte gizli (fark edilmeyen) kan kaybıdır.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Bağırsak kanserinin, bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişim, dışkıda kan, kilo kaybı, karın ya da sırt ağrısı, yorgunluk gibi belirtileri bulunuyor.
Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak. Olası kanser öncesi formların rutin tarama ile saptanması, kanserin yayılmasını erken evrelerinde durdurabilir ve hayat kurtarabilir.
Kolon kanserinin gelişimi genellikle iyi huylu tümörler yani adenomlar üzerinden oluşur. İlerleyen yaşla birlikte adenomların sayısında artış olur. Adenomlar uzun süre sessiz ilerleyebildiğinden hastalığın erken belirtileri fark etmek kolay olmayabilir.
Dünyanın en ölümcül kanserlerinden biri olan kolon kanserine karşı kullanılan ilacın, 18 katılımcının hepsinde başarı gösterdiği ve hepsinin kanseri yendiği açıklandı.
Kolon kanserinin diğer belirtilerinde ise dışkıda şekil değişikliği olması, tümöre bağlı olarak keçi pisliği şeklinde dışkılama ya da ince dışkılama, ishal, kabızlık gibi dışkılamanın sürekli özellik değiştirmiş olması, kitleye bağlı karın ağrısı olması gibi belirtilerde eklenebilir.
Kalın bağırsak kanseri, en sık bağırsağın sol tarafında yani inen kolon ve kalın bağırsağın son bölümü rektum denilen kısmında görülür.
Kolon kanserinin nedenleri arasında ailesel ve genetik faktörler çok büyük rol oynuyor. Yakın akrabalarında bağırsak kanseri olan insanlarda kolon kanseri gelişme riski daha fazla oluyor. Bu kişilerde düzenli aralıklar ile kanser taramaları yapılması çok önemli.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yoğurt, tarhana) yemek ve yeterli su içmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri