Kolon Çatlağı Nasıl Oluşur? Kolon çatlakları genellikle ısı farklarından dolayı meydana gelmektedir. Bunun yanında kötü malzeme kalitesi, malzemenin ömrünü doldurmuş olması ya da işçilik hataları da kolon çatlağı oluşmasına neden olabilmektedir.
Taşıyıcı sistem ve özellikle düşey taşıyıcılar (kolon, perde, yığma yapı ana duvarları vb.) üzerinde meydana gelen bu çatlama şekilleri önemli olup 1,5-2,0 mm. üzerinde ve özelikle kesme kuvvetleriyle oluşan, yaklaşık 45 derece açı teşkil eden çapraz kesme çatlamaları çok tehlikelidirler.
Genel hatlarıyla betonarme kolonlarda 4 çeşit hasar meydana gelmektedir. Bunlardan eğilme kırılması, deprem etkileri ile kolona gelen eğilme momentinin artması sonucu kolon uçlarında mafsallaşma meydana gelmesi ile oluşur (Şekil a).
Binadaki çatlaklar takip edilmeli
Kolonlardaki, perdelerdeki, kirişlerdeki çatlaklar 4-5 milimetrenin altındaysa takibi gerekir. Bir sonraki depremde bu çatlaklar açılıyor, 8-9 milimetreye 1 santimetreye çıkıyorsa mutlaka önlem alınması gerekir.
Binanın kolon çatlağı tamir edilemeyecek düzeydeyse ve yük taşımada sıkıntısı varsa temel güçlendirme uygulamasını tercih edebilirsiniz. Deprem benzeri doğal afetlerden sonra oluşan derin yapılı çatlakların kısa yoldan onarılması maalesef mümkün değil.
İlgili 18 soru bulundu
Kolon çatlakları genellikle ısı farklarından dolayı meydana gelmektedir. Bunun yanında kötü malzeme kalitesi, malzemenin ömrünü doldurmuş olması ya da işçilik hataları da kolon çatlağı oluşmasına neden olabilmektedir.
Çelik mantolama, betonarme mantolama ve karbon fiber gibi uygulamalar, kolon güçlendirmede kullanılan yöntemlerden birkaçıdır. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılması gerektiğine yapının ve kolonun incelenmesinden sonra karar verilir. İnceleme aşamasında kolon çatlağı olup olmadığına ve derecesine bakılır.
Depremde bina genellikle kolonlardan itibaren yıkılmaya başlar. Kolonlar fay hattının oluşturduğu zemin hareketine karşı direnç gösteremez ve çatlamaya başlar.
deprem yönetmeliğine göre kolonlarda en az 6 tane 14lük veya 4 tane 16lık bulunması gerekiyor.
Alt katta oturursan katlar üstüne çökebilir ama her zaman alt katın kolonları daha sağlam oluyor. Üst katta olursan da sen başkasının üstüne çökersin ve üst katların kolonları da ince olur çünkü binanın yapılışı gereği kolonlar en aşağıdan en yukarıya doğru incelirler.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Boyuna donatılar hep üst kat için filiz olacak şekilde üretilir. Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur. Dairesel kolonlarda en az donatı 6Ø14 tür.
Hasarlı olan bir bölgeye güçlendirme yapmak için mantolama dediğimiz kolon güçlendirmesi yapılır. Mantolama adı üzerinde kuşatmak demektir. Bir nevi o bölgeyi sarıp yeniden güçlendirmek demektir. Manto çelik için ve betonarme yapılar için yapılmaktadır.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
Eğilme çatlakları boyuna donatı eksikliğinden, kayma çatlakları da etriye eksikliğinden kaynaklanır. Deprem etkisi tersinir olduğundan dolayı, deprem sırasında kirişin aynı ucunda hem pozitif hem de negatif momentler meydana gelebilir.
kuvvetinin etkime yönüne göre betonda çekme çatlakları oluşurken, diğer yandaki basınç bölgesinde ise ezilme oluşur. ➢ Deprem hareketinin yönünün değişmesi ile ezilme olan tarafta çekme etkisi ile beton dökülmesi ve diğer tarafta çekme çatlaklarının oluştuğu yerde de ezilmeler oluşur.
İnşaat ve deprem bilimi, genel hayat tecrübeleri bu neticenin gerçekleşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Çünkü kolon ve kiriş binayı koruyan, ayakta tutan yapılardır.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
Büyük kolonların yanında durmaya çalışın. Raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına merdivenlere ve yürüyen merdivenlere koşmayın. Anonsları dinleyin.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, depremde binaların sallanmaması daha iyidir denemez. Binaların yapım özellikleri gereği deprem dalgalarına farklı şekillerde tepki verme özellikleri bulunur. Binaların kontrollü bir olarak deprem dalgalarına karşı koyacak şekilde sallanması doğaldır.
Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Karbon fiber güçlendirme yapılırken güçlendirme yapılan katın boşaltılması yeterlidir. Yani bütün dairelerin aynı anda binayı boşaltıp aynı anda binaya geri dönmesine gerek yoktur.
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ev güçlendirme maliyeti, daire başına 5.000 TL'den başlayıp 900.000 TL'ye kadar değişmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER), ortalama bir daire için güçlendirme maliyetini 250.000 TL civarında belirtmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri