Dış beton, kolon ve kirişler Binalarda yapılacak ısı yalıtımı, bina elemanlarının (çatı, duvar, döşeme, pencere, kapı gibi) ısı direnci yüksek bir şekilde seçilmesi ile gerçekleştirilebilir.
Temellerin ısı yalıtım levhaları ile yalıtılması
Özellikle neme maruz kalan odalarda temel duvarlarının ve zeminlerin yalıtımında kullanılabilirler.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Bu sebeplerle ısı yalıtımı tüm yapı bileşenlerinde (Çatı, duvar, taban, döşeme, konsol, cam ve doğramalarda) yapılmalıdır. Soru: Isı yalıtımının içeriden veya dışarıdan yapılması fark eder mi? Cevap: Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir.
Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler.
İlgili 31 soru bulundu
Mantolama işlemi, dış cepheye veya iç cepheye uygulanabilen pratik bir yöntemdir. Mantolama, duvarların iç kısımlarından veya dış kısımlarından ev içi ısı yalıtım malzemeleri ile kaplanması ile yapılır.
Yapılarda özellikle sitelerde ya da birden fazla kullanıcının olduğu yapılarda anlaşma ve maddi olarak bir birliktelik sağlanıp mantolama yapılamayan hallerde içerden yalıtım yapılması konusunda karar verir iken dikkatli olunuz. Bu karar hem sağlık hem de beklentileri karşılamama nedeni ile yanlış bir karar olacaktır.
Uzun ömürlü: İç cephe ısı yalıtımı, ev veya iş yerlerinin ömrünü uzatır. Çünkü yalıtım, duvarlara zarar veren nemi ve nemle birlikte gelen çürüme ve küf oluşumunu önler. Değer artışı: İç cephe mantolama, ev veya iş yerlerinin değerini artırır.
İç cephe mantolama dış yüzeyde su sızıntısı yoksa sadece duvardaki rutubeti engelleyebilir, fakat tavan ve döşemelerde rutubeti artırmış olur. Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur.
Konusunda uzman firmalar tarafından mantolama işlemi yapılırken, 2007 yılında çıkartılan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre daha önceden inşa edilmiş binaların yalıtım yapma zorunluluğu bulunmazken 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulukları da bulunuyor.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Zemin ısı yalıtımında parkenin altında ısı yalıtım şilteleri kullanılabilir. Bunun yanı sıra zeminde mevcut halde bulunan şapların altında da ısı yalıtım bariyeri oluşturulabilir. En iyi sonucu almak için zemindeki yalıtım duvar yalıtımı ile pekiştirilebilir.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Eğer temelde su yalıtımı yapılmazsa, toprak suyu temelde birikebilir ve zamanla yapı malzemelerine zarar verebilir. Bu durum çatlaklara, çürümeye ve paslanmaya neden olabilir. Temel Betonunun Korunması: Su, betonun porlarını doldurabilir ve donma/çözülme döngüleri sırasında betonun çatlamasına neden olabilir.
Strafor, genellikle çatılarda ve duvarlarda ısı yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılan bir malzemedir. Straforun en önemli özelliği petrolden üretilmiş olmasıdır. İlk üretim aşaması ufak boncuklar halinde olup oldukça sert yapıda olurlar.
Mantolama ısı yalıtım uygulaması Avrupa'da yasaklandı mı? Mantolama ısı yalıtımı AB üye ülkelerinde 305/2011/AB sayılı Yapı Malzemeleri Yönetmeliği gereği yalıtım bir zorunluluk olmakla birlikte, EPS ve Taşyünü uygulamasının yasaklanması söz konusu değildir.
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
İç cepheden de ısı yalıtımı yapılması mümkündür. İç cephe mantolama olarak da dile getirilen bu uygulamanın bazı eksik tarafları bulunmaktadır. Mantolama binanın ısı yalıtım levhaları ile sürekli olarak çepeçevre kaplama işlemidir. İçeriden yapılan uygulamalar, süreklilik kavramına ters düşmektedir.
Isı yalıtımında dıştan yapılan ısı yalıtımı (mantolama) daha verimlidir.
– Dış cephe mantolama binadaki tüm rutubeti engeller ve binayı tüm dış etkenlerden korur. – İç cephe mantolamada, rutubet ve nem hala dışarıdan içeriye girdiği için, içten yapılan kaplama malzemelerinin ve iç cephe boyasının zarar görerek dökülmesine neden olur.
Yalıtımsız binaların duvarlarından yüzde 40, çatılarından yüzde 25, kapı ve pencerelerinden yüzde 20 oranında ısı kaybı olmaktadır. Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri