Kolonoskopi yaptıracak olan bireyler, uygulamadan bir ila iki gün önce sıvı gıdalar ile beslenmeye başlamalıdırlar. Bu süreçte mercimek çorbası, tarhana çorbası, tavuk suyu çorbası ve domates çorbası gibi çorbalar tüketebilirler. Bu çorbaların yanında ekmek veya benzeri katı gıdalar tüketmemelidirler.
KOLONOSKOPİ saatinden 4 saat öncesine kadar sadece berrak sıvılar içiniz. (Örnegin; portakal, elma, ananas, renksiz gazoz, çay, et suyu, tavuk suyu, şehriye çorbası suyu vs.) Tansiyon ilaçları az miktarda su ile alınabilir. İşleme gelindiği gün şeker hastalığı ilaçlarının kullanılmaması gerekir.
İŞLEM ÖNCESİ
İşleme 48-24 saat kala berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu, tavuk eti, muz ve haşlanmış patates tüketilebilir. İşleme 24-8 saat kala sadece berrak, açık renkte meyve suyu, tanesiz komposto, çay, et ve tavuk suyu (tavuk eti, muz ve patates artık yenmez) tüketilebilir.
Kolonoskopi öncesi kızartma yerine haşlama ya da fırında pişirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Sıvı alımı arttırılmalı; taze sıkılmış meyve suları (elma suyu, ananas suyu vb.), haşlama et suyu, haşlama tavuk suyu, açık çay, ayran ve tanesi komposto içilebilir.
Kolonoskopi sonrasında ilk gün sıvı beslenmek gerekir. Soğuk ve ılık çorbalar, ayran, yoğurt tüketilebilir. İlk gün sonrasında yumuşak pişmiş makarna, haşlanmış tavuk, peynir, patates, meyve ve pirinç gibi besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir.
İlgili 31 soru bulundu
Endoskopi sonrasında domates çorbası, laktozsuz ve az yağsız süt tüketilmesi, meyve sularına şeker konulmaması önerilmektedir. Bununla birlikte taze veya kuru meyvelerden komposto yapılması sindirime çok yardımcı olur. Kahve ve hazır meyve suları gibi içeceklerin tüketiminde de çok dikkatli olunması gerekmektedir.
Kolonoskopi yaptıracak olan bireyler, uygulamadan bir ila iki gün önce sıvı gıdalar ile beslenmeye başlamalıdırlar. Bu süreçte mercimek çorbası, tarhana çorbası, tavuk suyu çorbası ve domates çorbası gibi çorbalar tüketebilirler. Bu çorbaların yanında ekmek veya benzeri katı gıdalar tüketmemelidirler.
Beyaz et (deri ve sakadatı tüketilmemeli) Balık (deri ve kılçığı tüketilmemeli, hamsi gibi küçük balıklar tüketilmemeli) Tanesiz çorbalar (et suyu, tavuk suyu, tarhana çorbası, süt, yoğurt ile yapılan çorbalar vb).
Kolonoskopiden bir gün öncesine kadar; yumurta, yoğurt, peynir, sakatat hariç kırmızı veya beyaz et, balık tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce: Katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine su, çay, meyve suyu tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir.
Kolonoskopi öncesi hazırlık sürecinde yer alan bir diğer aşama da makat bölgesinin temizliğidir. Bunun için o bölgede bulunan tüylerin tıraş edilerek iyice temizlenmesi gereklidir. Özellikle erkek hastalarda tüylenme daha fazla olduğundan temizlenmemiş makat bölgesi işlemi zorlaştırmaktadır.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
Genellikle işlemden 3 gün öncesinde sebze, meyve, yapraklı, çekirdekli, posalı ve lifli gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bunların yerine çorba, tanesiz komposto, muhallebi, yoğurt gibi posasız ve lifsiz gıdalar tüketilmelidir.
Kolonoskopi hazırlık diyeti;
Randevu gününden 1 (bir) gün önce sulu diyetin yapılması gerekmektedir.Su,süt,ayran,soda,meyve suyu, çay,kahve,yoğurt,puding, dondurma, ıhlamur, kayısı kompostosunun sadece suyu, elma suyu, vişne veya ananas suyunu işlem saatinden 2 saat öncesine kadar istediğiniz kadar içebilirsiniz.
Çoğu hasta kolonoskopi olabilmek için en az iki gün süreyle aç kalınması gerektiğini düşünmektedir.
İlacı içmeye başladıktan 3-4 saat sonra tuvalet ihtiyacınız geldikten sonra bağırsak temizliğiniz olacaktır. Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
Sıvı diyeti sırasında tüketilebilecek besinler arasında meyve ve sebzeler, yumurta, soğuk sıkım meyve suyu, çay ve kahve, kemik suyu, soya, çorba, bitkiler, sporcu içecekleri, bal, badem, bitkiler ve tam yağlı süt bulunmaktadır.
İşlemden en az 3 gün öncesinde diyet programına başlayıp uyması şarttır. Kolonoskopi sonrası beslenme döneminde balık buğulama, haşlanmış tavuk, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi besinler tüketilebilir.
Bazı bireyler süt ve yoğurt tüketimi sonrası gaz oluşumu arttığı için sıkıntı yaşayabilmektedir. Bu yüzden bu hasta grubuna süt ve yoğurt önerilmemektedir. Normal süreçte bu gıdalarla ilgili problem yaşamıyorsanız kolonoskopi hazırlığı sürecinde de bu gıdaları tüketebilirsiniz.
Gaitanın oluşum mantığı bağırsak içinde gıda posasının birikmesidir. Kolonoskopi sırasında bağırsak temizlenmiş ve boşaltılmış olduğu için Kolonoskopiden sonra birkaç gün dışkının oluşmaması ve atılmaması mümkündür.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Kolonoskopi için ise 1-2 günlük posasız sulu diyet ve işlemden önceki akşam içilecek müshil tarzı bağırsak boşaltıcılar kullanılarak bağırsak temizliği sağlanmalıdır. İşlemlerden sonra, eğer anestezi altında yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilebilir.
Ne zaman banyo yapabilirim? Genellikle ameliyattan 24-48 saat sonra duş şeklinde banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Normal dikilmiş bir yarada bu süre içerisinde epitel(cildin en dış tabakası) ile kapanır ve su ile temasta bir sorun olmaz.
Posasız meyve suları, ıhlamur gibi bitkisel ve meyve çayları gibi berrak sıvı gıdalar olmalıdır. Bu hazırlığın yapıldığı gün süt ve ayran içmemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri