Boy problemi yaşayanlar boylarının uzaması için gerekli tedaviler için Ortopedi uzmanına başvurması gerekir. Yukarıda anlattığımız gibi problemlerin görülmesi ile gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler genel olarak cerrahi operasyonlar ile gerçekleştirilmektedir.
eger illllaa doktor diyorsanız dahiliye o da sizi gerekli görürse endokrin bölümüne yonlendirir. mesela bir endokrin hastalıgıdır. yani hormon bozuklugudur fazla büyüme bu da kanda tespit edilir ve durum kontrol altına alınabilir.
Çocuk Endokrinoloji, çocuğun boyunun kısa kalmasına neden olan tüm olasılıkları inceleyerek tedavi eder. Boy kısalığı büyüme hormonu eksikliğine bağlı ise vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Zaman kaybı daha az boy kazanımına neden olabilir.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Büyüme geriliğine, hastanelerde bulunan çocuk endokrinoloji bölümü bakmaktadır. Çocuğun veya bebeğin boy ile kilosunun düzenli olarak izlenmesi gerekir. Altta yatan hastalığa göre de çeşitli tedavi şekilleri uygulanır. Eğer beslenmeye bağlı büyüme geriliği problemi varsa özel diyetler önerilmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Boy uzaması işlemleriyle ilgilenen bölüm ortopedi bölümü olarak görülmektedir.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Büyüme Hormonu İçeren Preparatların Reçetesiz Olarak Verilmemesi Hakkında. Türk Eczacıları Birliği tarafından Odamıza gönderilen 23.11.2012 tarih ve 38.A.00.003525 sayılı yazı ile; büyüme hormonu içeren preparatların eczanelerden reçetesiz olarak verilmemesi gerektiği bildirilmektedir.
Sosyal güvenlik kurumu belli kriterler dahilinde büyüme hormonu ilaç bedelini karşılamaktadır. Bu kriterlerin SGK anlaşmalı bir hastaneden veya üniversite hastanesinden heyet raporu düzenlemek suretiyle tespit edilmesi koşuluyla sosyal güvenlik kurumu ilaç bedelini karşılamaktadır.
Büyüme hormonu eksikliği, Turner Sendromu, Prader-Willi sendromu, Kronik böbrek yetmezliği, ve gestasyonel yaşa göre (SGA) küçük doğmuş çocuklarda büyüme geriliğinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukluk çağından erişkinliğe geçişte ve yeni tanı almış erişkin hastalarda da uygun endikasyon ile kullanılmaktadır.
Genellikle 2 yaşından sonra yapılmasını tercih ediyoruz. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa erişkin dönemdeki boy kaybı o kadar az oluyor. Hastalar genellikle endokrin uzmanına geç geliyorlar. 10-12 yaş civarında gecikmiş olarak geliyorlar büyüme hormonu başlamış olsanız bile aradaki boy kaybı tamamlanamıyor.
Gen teknolojisiyle üretilen büyüme hormonuyla bu çocukların boyunu 18 yaşına kadar 30 santim kadar uzatmak mümkün. Hormonun eczane fiyatı 350 dolar. Ayda üç kutu tüketmek gerekiyor. Bu aylık 1050 dolar, yılda ise 12.600 dolar demek.
Büyüme bozukluklarında uygulanacak tedavinin süresi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Örneğin hipotiroidide yaşam boyu tedavi gerekir. Büyüme hormon eksikliğinde uzun kemikler kapanana kadar, kabaca 13-15 yaşa dek tedavi devam eder.
İlaçla tedavisi mümkün değildir ve boy kısalığı için tek çözüm boy uzatma ameliyatıdır. Büyümeyi etkileyen bazı çocukluk çağı hastalıkları Beslenme bozuklukları
Büyüme hormonu ya da halk arasında bilinen adıyla boy uzatma iğnesi, hormon eksikliği olan çocuklar için geçerli bir iğnedir. Hipotalamusu, hipofiz bezini veya her ikisini de etkileyen büyük problemlerle birlikte nadiren gelişen bir durum olan yetişkin büyüme hormonu eksikliğini tedavi etmek için de onaylanmıştır.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Boy uzatma iğnesi olarak da bilinen büyüme hormonu çocuklarda iyi sonuç verebilir. Büyüme plakları erkeklerde 21 yaşından, kadınlarda da 18 yaşından sonra tamamen kapanabiliyor.
Jinekoloji uzmanları kadınlık hormonlarının değerlendirmesini yaparken vücutta bulunan diğer hormonların bozuklukları için ise endokrinoloji bölümüne gidilmelidir. Hastane veya sağlık kuruluşunda endokrinoloji bölümü bulunmuyorsa kadınlık hormonları dışındaki diğer hormonlar dahiliye bölümünü de ilgilendirmektedir.
Göbek deliğinin birkaç parmak altından sırasıyla 1 , 2, ,3 ve 4 numaralı bölgelerden yapılır.
Testosteron takviyesi de eğer vücudunun normal hormon üretim sistemi çalışıyorsa boy uzamana katkı sağlamaz.
Büyüme hormonu yaşlanmayı engellemez, gençleştirmez, gençlik ve güzellik vermez.
Ergenlik döneminde kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plakları kapanır. Bazen 20 yaşında gelip boylarının uzatılmasını isterler Büyüme plakları kapanınca boyun uzatılması mümkün olmaz. Kızlarda, âdet görmeye başladıktan sonra iki yıl daha büyüme olur ve durur. Erkeklerde de ergenlik bittikten sonra büyüme durur.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
"Ortalama boy uzaması kadınlar için 20 yaşına kadar devam eder. Bu durum kadın ve erkeğe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Örneğin erkeklerde boy uzaması 22 yaşına kadar sürer.
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri