Bu ağrı işlem sonrasında da devam edebilir. Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur.
Bununla birlikte bazı bireylerde kolonoskopi sonrasında hafif bir karın ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrı işlem kaynaklı olabileceği gibi işlem öncesi kullanılan ilaçlar sebebiyle de meydana gelebilir. Kolonoskopi sonrası karın ağrısı genellikle 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Kolonoskopiden sonra normal beslenme düzenine geçilebilir. Ancak kolonoskopi sırasında biyopsi için doku alındıysa veya polip çıkartıldıysa doktor özel bir diyet önerebilir. Kolonoskopiden sonra bol sıvı tüketilmesi önemlidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların bir süre bu ilaçları kesmesi istenebilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kolonoskopi, bağırsaklarda var olduğu düşünülen rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Hastaya verilen sedatif ilaçlar sayesinde ağrı ve acı hissedilmeyen kolonoskopi yöntemi, özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerin her 5 yılda bir yaptırması gereken bir işlemdir.
İlgili 34 soru bulundu
Kolonoskopiden sonra bir saate kadar ki sürede hafif karın ağrısı olması mümkündür ve klinik olarak önemi yoktur.
Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
Kolonoskopi sonrası hemen yemek yenir mi? Kolonoskopi sonrası beslenme için ilk günlerde daha hafif, az yağlı, kolay sindirilebilen ve bağırsakları yormayacak gıdalar tüketilmelidir. Birkaç gün acı, ekşi, baharatlı ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.
Kolonoskopi sonrası ne yenir? Kolonoskopi işleminden sonra birkaç gün haşlanmış, yumuşak, baharatı az olan gıdalar tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda bol sıvı tüketmeniz de kolonoskopi sonrası ilk dışkılamanızın da çok rahat olmasını sağlar.
Bağırsak duvarını net görebilmek için bağırsak içinin hava ile şişirilmesi ve normalde kıvrımlı olan bağırsak duvarının gerilmesi gerekir. Bağırsak içine hava verilip bağırsak duvarının gerilmesi tıpkı gaz sancısına benzer bir his yaratacaktır. Bu nedenle kolonoskopi canlı canlı yapılıyorsa acı veren bir işlemdir.
Haşlanmış tavuk, balık buğulama, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi gıdalar tüketilmelidir.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
İlk bağırsak hareketleri ilacın uygulanmasından sonra yaklaşık 1 saat içinde başlar, 3.5 saat içerisinde de bağırsakların boşalması beklenir. Kusma hissi gelirse derin nefes almak, evin içinde dolaşmak, karışımı daha yavaş ve aralıklı içmek faydalı olabilir.
Mideden parça alındıktan sonra ağrı olur mu? Endoskopi sonrasında mide bulantısı, boğaz ağrısı olabilir. Bu şikayetler endoskopiden birkaç saat sonra geçecektir. Ancak işlemden sonra şiddetli bir mide yanması, karın ağrısı, nefes almakta zorluk, kan gelmesi gibi bir durum olursa mutlaka hekime danışmak gerekir.
Kalınbağırsak ve rektum incelemesi için kullanılan kolonoskopi işlemi sırasında doktorunuz daha fazla araştırma yapmak için örnek parça alabilir. Bu parçanın alınma sebebi bağırsak ve rektum bölgesinde şüpheli alanların ve olası hastalıkların görülmesidir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak temizlenmiş ve boşaltılmış olduğu için Kolonoskopiden sonra birkaç gün dışkının oluşmaması ve atılmaması mümkündür. Bu gerçek bir kabızlık değildir ancak siz kendinizi kabız gibi hissedebilirsiniz ve işlem sonrası bir süre sonra bu kendiliğinden düzelir.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Endoskopi sonrası hafif mide ağrısı veya rahatsızlık hissi oldukça yaygın bir durumdur. İşlem sırasında kullanılan endoskopun mideye ve sindirim sistemine etkisi, bazı hassasiyetlere neden olabilir. Bu nedenle birçok hastanın endoskopi sonrası hafif bir mide ağrısı yaşadığı görülmektedir.
Kolonoskopi işleminden sonraki 2 gün boyunca doktorun vermiş olduğu diyete göre beslenmek gereklidir. Çok fazla lifli gıdalardan, asitli, acı ve gaz yapabilecek yemeklerden kaçınmak gerekir. Kolonoskopi sonrasında ilk gün sıvı beslenmek gerekir. Soğuk ve ılık çorbalar, ayran, yoğurt tüketilebilir.
Gastrointestinal şikayeti olan, ve endoskopi ve kolonoskopi yapılan hastalarda direkt mikroskobi ile dışkı incelemesi ile parazit varlığının araştırılması yetersiz kalabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri