Kanınızda ki lökosit yani beyaz kan hücresi sayısı çok yüksek veya çok düşük ise şu belirtileri yaşayabilirsiniz: Ateş ve titretme. Vücutta ağrı Sık enfeksiyon kapma.
İdrarda lökosit sayısının 3 den fazla görülmesi böbrekler, üreter borucukları, idrar kesesi (mesane), prostat veya dış idrar yolunun herhangi bir yerinde bir infeksiyonun habercisidir. İdrarda anormal sayıda lökosit görülmesine lokositüri denilir ve idrar yolu infeksiyonu anlamına gelebilir.
Kemik iliği, lenf bezleri, dalak ve timüs bezinde üretilen ve bağışıklık sisteminin önemli bir yapısı olan lökositler ise akyuvar olarak bilinen, beyaz kan hücreleridir.
İdrar yolunda bir enfeksiyon oluşması sonucunda idrar testinde lökosit görülebilir. Böbrek Taşı: İdrarda kalsiyum gibi bazı minerallerin birikmesi sonucunda böbrek taşı ortaya çıkabilir. Bu taşlar bir bezelye kadar küçük veya bir golf topu kadar büyük olabilir Daha büyük böbrek taşları idrar akışını engelleyebilir.
Test sonuçları lökosit negatif olduğunda yüksek protein veya glikoza rastlanmış demektir. Bu durumda lökosit sayımı en kesin sonucu almak için tekrar yapılır.
İlgili 34 soru bulundu
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
İdrarda Lökosit Kaç Olursa Tehlikeli? İdrarda lökosit seviyesinin 0 olması gerekir. İdrarda beyaz kan hücresi oranının sıfırdan fazla olması tehlikelidir, önemli sağlık problemlerini gösterir.
LÖKOSİT ESTERAZ
İdrarda lökositlerin (akyuvar) bulunduğunun göstergesidir. Düşük idrar yoğunluğu, idrar pH değeri yüksekliği, idrar örneğinin değerlendirilmesinde gecikme olması durumunda lökosit esteraz pozitif olabilirken lökositler parçalanabileceği için lökositler görülmeyebilir.
Genel olarak, yetişkinlerde bir mikrolitre kanda 11.000'den fazla beyaz kan hücresi (lökosit) sayısının yüksek bir beyaz kan hücresi sayısı olduğu kabul edilir. Mikrolitre başına 4.000'den az bir lökosit sayısı mevcutsa, vücudun enfeksiyonla olması gerektiği gibi savaşamayacağı anlamına gelebilmektedir.
İdrarda lökosit esteraz dediğimiz testin pozitif olması, nitrit dediğimiz incelemenin pozitif olması da üriner sistem yani idrar yolu enfeksiyonlarını destekler. Bu enfeksiyonlar ile ilgili yapılan en önemli hatalardan birisi kesin tanı konulmadan tedaviye başlanmasıdır.
Sağlıklı kişilerin kanlarında, 4 bin ila 10 bin mcL WBC ya da farklı bir deyişle lökosit bulunur. Yapılan kan testi sonuçlarında WBC değerinin 10 bin mcL'den yüksek olması, WBC yüksekliği olarak tanımlanabilir. Bu durum tıp dilinde lökositoz olarak tanımlanır.
Eğer idrar kültürü testi sonucunuz negatif ise numunede bakteri yok demektir bu da sorun olmadığı anlamına gelir. Fakat eğer idrar kültürü testi sonucunuz pozitif ise idrarda bakteri bulunduğu anlamına gelir bu da üretrit, sistit ya da piyelonefrit adı verilen bir rahatsızlıklardan birine işaretidir.
Yaptırılan idrar dansite testinde normal değer aralığı 1.002-1.030 aralığında kabul edilir. Aslında bu durumd a böbreklerin sağlıklı çalıştığının bir göstergesidir.
Her türlü infeksiyon durumunda, romatizmal hastalıklarda, kronik bağırsak hastalıklarında, kalp krizinde ve kanserlerde yükselebilir. Özellikle beyaz küre yüksekliği ile birlikte yüksek bulunması öncelikle infeksiyon durumunu akla getirir. Lökosit (Beyaz küre) ve lenfosit yüksekliği hangi durumlarda görülür?
İdrar çıkarmaya başlandıktan sonra bir miktar idrar tuvalete yapılmalı, sonra 9-10 cc idrar, steril idrar kabına yapılmalıdır. Ardından geri kalan idrar yeniden tuvalete yapılmalıdır. Bu şekilde alınan idrar numunesine orta akım temiz idrar adı verilir.
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
pH değerinin 5,0'ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
İdrar yolları enfeksiyonu, üriner sistem olan; böbrekler, üreter, mesane ve idrar yollarının herhangi birinde bakterilerin normale oranla aşırı çoğalması ve enfeksiyona neden olmasıdır. İdrar yollarında enfeksiyona neden olan bu bakteri türü genellikle Escherichia coli isimli bakteridir.
İdrarda kan görülmesi durumuna hematüri denir. İdrarda kan görülmesi durumu farklı sağlık sorunlarının belirtisi olarak görülür. Çoğunlukla böbrek ve mesane hastalıkları ile ilişkili olarak görülür. Enfeksiyonlar ve böbrek taşları da idrardan kan gelmesine neden olabilir.
Böbrek Taşı: Ateş, titreme, ağrı, mide bulantısı ve kusma vb. semptomlarla kendini gösteren böbrek taşı mevcudiyeti, idrarın bedenden atılmasını zorlaştırarak bakteri teşkiline zemin hazırlar. Bu halin mevcudiyeti idrarda lökosit esteraz yüksekliğine neden olur.
Rutin yapılan check up tahlilleri arasında ve gebelik takibinde de belirleyici olmaktadır. Genel olarak bu tahlil idrar yolu enfeksiyonu (İYE), böbrek ve karaciğer sorunları ile diyabeti belirlemek için kullanılmaktadır.
Ancak, idrarda gözle görülür bir kanama mevcutsa vakit geçirmeden bir hekimle görüşülmeli ve kanamaya neden olan etki bulunduktan sonra tedavi planı şekillenmelidir. Normal bir kişinin idrarında 0-3 arası eritrosit olması oldukça olağandır. Ama bunun üzerinde görülürse, sebebinin araştırılmasında fayda vardır.
İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni bakterilerdir. Bağırsakta bulunan bu bakteriler escherichia coli türüne aittir. Bakteriler kişinin rektumundan yukarı doğru tırmanarak idrar yoluna ulaşır ve enfeksiyonun oluşmasına yol açarlar.
Lökopeni olarak da bilinen lökosit düşüklüğü ise bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan akyuvar sayısının normalden az olmasıdır. Çeşitli hastalıklara ve bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan lökopeni, vücudun kendini savunma sisteminde bozulmalara neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri