Bununla birlikte bazı bireylerde kolonoskopi sonrasında hafif bir karın ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrı işlem kaynaklı olabileceği gibi işlem öncesi kullanılan ilaçlar sebebiyle de meydana gelebilir. Kolonoskopi sonrası karın ağrısı genellikle 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Ancak hastanın rahat bir kolonoskopi geçirmesi için verilen sedasyon ilaçlarının etkisinden tam kurtulması için 1-2 saat gerekebilir. Ayrıca iyi bir görüntü alınabilmesi için barsaklara verilen havanın yarattığı gaz ve şişkinlik hissinin tam olarak düzelmesi için de, bazen 1-2 gün geçmesi gerekir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kolonoskopiden sonra normal beslenme düzenine geçilebilir. Ancak kolonoskopi sırasında biyopsi için doku alındıysa veya polip çıkartıldıysa doktor özel bir diyet önerebilir. Kolonoskopiden sonra bol sıvı tüketilmesi önemlidir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların bir süre bu ilaçları kesmesi istenebilir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Kolonoskopi işlemleri sonrasında ciddi komplikasyonların görülme olasılığı çok azdır. Bununla birlikte en sık görülenler arasında kolonoskopi sonrası karın ağrısı vardır. Bu karın ağrısı genellikle içerde hava birikmesinden kaynaklı gaz sancısıdır. Uzun sürmesi halinde ise hasta oldukça zor saatler geçirmektedir.
İlk bağırsak hareketleri ilacın uygulanmasından sonra yaklaşık 1 saat içinde başlar, 3.5 saat içerisinde de bağırsakların boşalması beklenir. Kusma hissi gelirse derin nefes almak, evin içinde dolaşmak, karışımı daha yavaş ve aralıklı içmek faydalı olabilir.
Kolonoskopi sonrası hemen yemek yenir mi? Kolonoskopi sonrası beslenme için ilk günlerde daha hafif, az yağlı, kolay sindirilebilen ve bağırsakları yormayacak gıdalar tüketilmelidir. Birkaç gün acı, ekşi, baharatlı ve ağır yemeklerden uzak durulmalıdır.
Kolonoskopi sırasında bağırsak temizlenmiş ve boşaltılmış olduğu için Kolonoskopiden sonra birkaç gün dışkının oluşmaması ve atılmaması mümkündür. Bu gerçek bir kabızlık değildir ancak siz kendinizi kabız gibi hissedebilirsiniz ve işlem sonrası bir süre sonra bu kendiliğinden düzelir.
Kolonoskop, ucunda soğuk ışık kaynağı ve kamera olan, esnek, vücut içerisindeyken temas ettiği dokuya zarar vermeyen bir görüntüleme cihazıdır.
Dışkılamadan sonra meydana gelen, bazen kısa bazen uzun süren, bıçak saplanır gibi bir ağrı durumunda hemoroid vemakat çatlağı(anal fissür) akla gelmelidir. Günlük yaşantıyı etkileyecek kadar şiddetli bir ağrı durumunda makat apsesi düşünülmelidir.
Haşlanmış tavuk, balık buğulama, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi gıdalar tüketilmelidir.
Hasta sol yanına yatar. Kolonoskopi işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer. Damar yolundan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif uyutulur. Kolonoskopi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlemi hatırlamaz.
İşlem 20 dakika ile 1 saat arasında sürer. “Kolonoskopi sonucu ne zaman çıkar?” sorusunun yanıtı da 2-3 gündür.
Yaklaşık 20-30 dakika süren bu işlem esnasında görülen polipler alınır, gerekli görülmesi halinde özel cihazlarla kalın bağırsaktan biyopsi örnekleri alınır. İşlem esnasında bütün görüntüler kaydedilir. Kolonoskopi sonrası ise hastanın 1-2 saat dinlenmesi gerekir.
Kolonoskopi işleminden sonraki 2 gün boyunca doktorun vermiş olduğu diyete göre beslenmek gereklidir. Çok fazla lifli gıdalardan, asitli, acı ve gaz yapabilecek yemeklerden kaçınmak gerekir. Kolonoskopi sonrasında ilk gün sıvı beslenmek gerekir. Soğuk ve ılık çorbalar, ayran, yoğurt tüketilebilir.
Ne zaman banyo yapabilirim? Genellikle ameliyattan 24-48 saat sonra duş şeklinde banyo yapmakta bir sakınca yoktur. Normal dikilmiş bir yarada bu süre içerisinde epitel(cildin en dış tabakası) ile kapanır ve su ile temasta bir sorun olmaz.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi sırasında hissedilecek rahatsızlığın en az düzeyde olması için damar yolu ile sakinleştirici(ör.Midazolam) ve ağrı kesici (ör Pethidine, Meperidine) ilaçlar verilir.Bu ilaçlar hastayı kolonoskopiyi rahat tolere edebileceği yarı uykulu hale getirir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır. Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir. Bu lavmanların biri işlemden iki diğer lavman ise bir saat önce kullanır.
Gastrointestinal şikayeti olan, ve endoskopi ve kolonoskopi yapılan hastalarda direkt mikroskobi ile dışkı incelemesi ile parazit varlığının araştırılması yetersiz kalabilmektedir.
Ayrıca kolonoskopi esnasında verilen gaz da ağrı ve şişkinlik nedenidir. Genellikle geçici olan bu yakınmalar işlem sonrası gaz çıkartılması ve defekasyonla giderek azalır. Makattan kanama olması yine bu işlemden sonra ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle bu kanamalar geçicidir ve birkaç gün sonra azalarak kaybolur.
Kalınbağırsak ve rektum incelemesi için kullanılan kolonoskopi işlemi sırasında doktorunuz daha fazla araştırma yapmak için örnek parça alabilir. Bu parçanın alınma sebebi bağırsak ve rektum bölgesinde şüpheli alanların ve olası hastalıkların görülmesidir.
Mideden parça alındıktan sonra ağrı olur mu? Endoskopi sonrasında mide bulantısı, boğaz ağrısı olabilir. Bu şikayetler endoskopiden birkaç saat sonra geçecektir. Ancak işlemden sonra şiddetli bir mide yanması, karın ağrısı, nefes almakta zorluk, kan gelmesi gibi bir durum olursa mutlaka hekime danışmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri