Uygulama esnasında ise hasta bireyin arkasını açıkta bırakan “kolonoskopi pantolonu” şeklinde adlandırılan bir giysi giyilir. Gerekli görüldüğü zaman solunum ile tansiyon ve kalp atış hızının anbean takip edilebilmesi için hastanın vücuduna elektrotlar takılabilir.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Kolonoskopi öncesi hazırlık sürecinde yer alan bir diğer aşama da makat bölgesinin temizliğidir. Bunun için o bölgede bulunan tüylerin tıraş edilerek iyice temizlenmesi gereklidir. Özellikle erkek hastalarda tüylenme daha fazla olduğundan temizlenmemiş makat bölgesi işlemi zorlaştırmaktadır.
İşlem sırasında endoskopi merkezine bağlı olarak tıbbi önlükler verilir. Bu önlükler sade ve konforlu yapılarıyla işlem için en uygun kıyafeti türü olarak karşımıza çıkar.
Gaitanın oluşum mantığı bağırsak içinde gıda posasının birikmesidir. Kolonoskopi sırasında bağırsak temizlenmiş ve boşaltılmış olduğu için Kolonoskopiden sonra birkaç gün dışkının oluşmaması ve atılmaması mümkündür.
İlgili 29 soru bulundu
Kolonoskopi için ise 1-2 günlük posasız sulu diyet ve işlemden önceki akşam içilecek müshil tarzı bağırsak boşaltıcılar kullanılarak bağırsak temizliği sağlanmalıdır. İşlemlerden sonra, eğer anestezi altında yapıldıysa 2 saat sonra yemek yenilebilir.
İşlemi eğer uyutarak (sedasyon ile ) yaptıracaksanız işlem saatinden 6-8 saat önce yemeyi ve içmeyi bırakmanız gerekmektedir. İşlemden öncesinde ise makattan uygulanan bir ilaç sayesinde (lavman ile) bağırsağın son kısmı da temizlendikten sonra işleme başlanmaktadır.
İlacı içmeye başladıktan 3-4 saat sonra tuvalet ihtiyacınız geldikten sonra bağırsak temizliğiniz olacaktır. Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
Kolonoskopi şortu, kolonoskopi kıyafetleri arasında oldukça popülerdir. Kolonoskopi şortları, tek kullanımlık bir özelliğe sahiptir. Kolonoskopi şortu için ayrı olarak dikilen kumaş bölgesi de kolonoskopi cihazının hasta giyinik durumdayken kullanılmasını sağlar.
Kolonoskopi Ağrılı Bir İşlem Midir? Kolonoskopi uygulaması sırasında hastalar anestezi ile uyutulduğu veya sakinleştirici verildiği için ağrı ve acı hissetmemektedir. Hastalar daha çok Kolonoskopiden sonra yaşanan gaz sancılarından şikayet etmektedir.
Kolonoskopi işlemi için hastaya 2 adet lavman verilir.
Normalde lifli gıdalar bağırsak sağlığı için faydalıdır, ama kolonoskopi işlemi öncesi lifli gıda alımı önerilmez, çünkü bağırsağın tam boşalmasını zorlaştırır, bağırsak duvarına yapışarak işlem sırasında kirli görüntüye sebep olabilir. Düşük lifli yiyeceklere tahlilden en az beş gün önce geçin. Örneğin: beyaz ekmek.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
İşlemin yapılacağı gün işlem sonrası rahatlık için bol kıyafetler giyilmelidir. Kolonoskopi öncesi hastanın sakinleşmesi için sakinleştirici ilaç verilir. İşlem sırasında hastanın arkasını açıkta bırakacak kolonoskopi pantolonu denilen bir kıyafet giyilmektedir.
Hasta sol yanına yatar. Kolonoskopi işlemi yaklaşık 15-30 dakika sürer. Damar yolundan verilen sedoanaljezik ilaçlarla hasta hafif uyutulur. Kolonoskopi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve işlemi hatırlamaz.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar binde 1 sıkılıkta ortaya çıkabiliyor. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük ancak bu tip istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde de kısa sürede yapılacak cerrahi müdahalelerle sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Kolonoskopi endoskopik bir işlemdir
Kalın bağırsak ve rektumun incelenmesinde kullanılan kolonoskopi, uygulamasıyla kalın bağırsaktaki polipler çıkartılmakta ve doku örneği alınabilmektedir. Kolonoskopi sırasında görüntülemenin sağlıklı olabilmesi için bağırsakların boş olması gerekmektedir.
Genel olarak balık buğulama, beyaz ekmek, peynir, patates, fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi gıdalar faydalı besinlere örnek olurken süt, lifli gıdalar, renkli ve asitli içecekler gibi gıdalar kolonoskopi işlemi için zararlı olan besinlerdir.
Ucu anüse sokulur ve kap sıkılır, sıvı ağızlık yoluyla kolonun rektum adı verilen son kısmına gönderilir. Anüse ulaşmak için en uygun pozisyon bir diz bükülerek yan tarafa doğru yatarak yakalanır.
kolay yerleştirilir. Bu hareket, makatın (anüs) etrafındaki kasların gevşemesini sağlar. 6. Sıvının neredeyse tamamı boşalana kadar şişeyi sıkınız. 7. Ucu rektumdan çıkarınız ve bağırsakta boşaltım hareketi başlayana kadar pozisyonunuzu koruyunuz (normal olarak 2-5 dakika).
Yine tüpün rektuma kolay yerleştirilebilmesi için vazelin gibi kayganlaştırıcı maddelerden yardım alınması gerekir. Lavmanın türüne göre uygulama sonrasında 2 dakika ila 2 saate kadar bir bekleme süresi vardır. Bu durum dikkate alınarak tuvalete yakın olmak gerekir.
Ancak hastanın rahat bir kolonoskopi geçirmesi için verilen sedasyon ilaçlarının etkisinden tam kurtulması için 1-2 saat gerekebilir. Ayrıca iyi bir görüntü alınabilmesi için barsaklara verilen havanın yarattığı gaz ve şişkinlik hissinin tam olarak düzelmesi için de, bazen 1-2 gün geçmesi gerekir.
İŞLEM ÖNCESİ
Kolonoskopinin başarısı için bağırsakların içinin boş ve temiz olması gereklidir. Bu nedenle 48 saat önceden katı gıda alımı kesilmeli ve işlem gününe kadar sadece berrak sıvı-yumuşak gıdalarla beslenilmelidir.
Bununla birlikte bazı bireylerde kolonoskopi sonrasında hafif bir karın ağrısı ortaya çıkabilir. Bu ağrı işlem kaynaklı olabileceği gibi işlem öncesi kullanılan ilaçlar sebebiyle de meydana gelebilir. Kolonoskopi sonrası karın ağrısı genellikle 1 gün içerisinde kendiliğinden geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri