*24 saat öncesinden tüm katı gıdalar kesilmeli,çay,tanesiz çorba,meyve suyu,tanesiz komposto (mercimek çorbası,tarhana çorbası,kayısı-şeftali suyu,un ve posa içeren sıvılar hariç),ıhlamur, elma suyu ve en az 4 litre su tüketilmelidir. *Randevu saatinden,8 saat önce su ve diğer sıvı içeceklerin kesilmesi önerilmektedir.
Özellikle ilk iki gün sıvı ve yarı katı beslenilmesi gerekmektedir. Bağırsakları temizleme sırasında kullanılan ilaçlar ve diğer nedenlerden dolayı işlem sonrasında dehidratasyon gelişebilir. Hasta bunu önlemek için kolonoskopi sonrası sıklıkla su tüketmeli ve sıvı besinler tercih etmelidir.
Kolonoskopi sonrası beslenme döneminde balık buğulama, haşlanmış tavuk, peynir, beyaz ekmek ve derisiz patates gibi besinler tüketilebilir. Bunların yanı sıra fındık, meyve, kırmızı et, pirinç ve sebze gibi lif açısından zengin olan besinler de tüketilebilir.
Kolonoskopi sonrası hasta, normal beslenmesine ve sıvı tüketimine geri dönebilir. Ancak görüntüleme dışında polip çıkarma ya da biyopsi gibi bir işlem yapıldıysa hekimin verdiği özel diyet programına uyulmalıdır. Aynı zamanda hekim bazı ilaçların kullanımını belirli bir süre ile kısıtlayabilir.
İşlemden sonra ilk dışkılama genellikle aynı gün içinde olmaktadır. Hatta bu süre bir iki gün de sürebilmektedir. Ancak bundan daha uzun süre tuvalete çıkamadığınız durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişime geçerek onu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
KOLONOSKOPİ İŞLEMİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
*Kolonoskopi işleminden,1 saat sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlayabilirsiniz.
Doktor uygun gördüğü takdirde hastaların işlemden sonra aynı gün evlerine gönderilmesinde bir sakınca yoktur. Hastaya sakinleştirici verildiği için yanında bir refakatçinin bulunması önemlidir. Kolonoskopi işlemi yapıldığı gün araç kullanılmaması ve işe gidilmemesi gereklidir.
Kolonoskopi sırasında verilen ilaçlar uyku hali, baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı yaratabileceğinden, işlemden sonra en az 8 saat boyunca araba kullanılmamalı ve dikkat gerektiren aletlerden uzak durmalısınız.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır.
Kolonoskopi sonrasında hasta birey hastanede yaklaşık 1 saat istirahat ettirilir. Hastalar kolonoskopi işleminden sonra aynı gün taburcu edilir.
Kolonoskopi sonrası özellikle polip alınan durumlarda makattan çok az miktarda kan gelebilir. Karında şişkinlik ve ağrı hissinin 24 saatten sonra da devam etmesi, kusma, titreme ve ateş yükselmesi, nefes darlığı, anüsten sürekli veya bol miktarda kan gelmesi gibi durumlarda doktorunuzu hemen aramanız gerekmektedir.
Kolonoskopi sonrası çorba içilir mi? Yumuşak yiyeceklere örnek olarak omlet, smoothieler, sebze püreleri, çorbalar verilebilir. az olmak kaydıyla kepeksiz un ve pirinç kullanılabilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir.
Endoskopi sonrası beslenme için öncelikle hastanın en az 2 saat kadar beklemesi gerekmektedir. Bu süre zarfı içerisinde lokal anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeli ve su ya da sulu yemek de dahil olmak üzere hiçbir besinin tüketilmemesi önemlidir.
İlaç ishal yaparak bağırsağı temizlemektedir. Bu nedenle ilaç içimini takiben bol su (tanı olarak kalp yetmezliğiniz yoksa gece saat 24'e kadar 2.5-3 litre su) içiniz. Kolonoskopi işleminden önceki gece saat 24'ten itibaren hasta aç ve susuz kalmalıdır (su dahil bir şey yiyip içilmemelidir, oruç gibi).
Kolonoskopiden bir gün önce: Katı yiyecekler tüketilmemelidir. Bunun yerine su, çay, meyve suyu tüketilebilir. Kolonoskopiden bir gün önce bir veya iki kez yoğurt tüketilebilir. Kolonoskopi sırasında kanla karışabilecek kırmızı sıvılardan kaçınmak önemlidir.
Kolonoskopi sırasında bağırsak delinmesi, bağırsak kanaması gibi komplikasyonlar 1/1000 sıkılıkta ortaya çıkarlar. Tecrübeli ellerde bu komplikasyon oranı çok daha düşük olup bu istenmeyen durumların ortaya çıkması halinde ise kısa sürede yapılacak cerrahi müdahaleler ile sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
Kolonoskopi Biyopsi Sonuçları ile Tespit Edilen Hastalıklar
İşlem sonular patolojik inceleme sonrası birkaç gün içerisinde çıkar. Bu süre genel anlamda 2-3 gün arasında seyretmektedir.
Her iki bacak göğse doğru çekilerek, sola yana yatar pozisyonunda muayeneye başlanıyor. Hastaya anestezi hekimi eşliğinde, derin uyku dalmasını sağlayan yüzeyel anestezi veriliyor.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Kolonoskopi, alanında uzman bir hekim tarafından yapıldığı zaman tehlikesi oldukça düşük ve güvenli bir işlemdir. Ama nadir de olsa kanama, karında şiddetli ağrı, kolonun delinmesi, solunum, ağrı ve kalp sorunları gibi çeşitli komplikasyonlar görülebilir.
İşlemden yaklaşık 2 gün önce yumuşak gıda diyetine geçilir. Yumuşak yiyeceklere örnek olarak da omlet, smoothieler, sebze püreleri ve çorbalar verilebilir. Kolonoskopi öncesi beslenme için hangi çorbalar içilebilir? Daha çok tarhana ve mercimek çorbası gibi çorbalar uygundur.
Bağırsak hazırlığı
Ağızdan herhangi bir bağırsak temizleyici ilaç kullanılmasına gerek yoktur. Bu inceleme için sadece iki adet hazır lavman [anüsten (makattan) verilen bağırsak temizliğinde kullanılan ilaç] kullanılması yeterlidir.
Kolonoskopinin uygulanabilmesi için tetkikten 12-16 saat öncesinden itibaren bazı likit bağırsak boşaltıcılarının hasta tarafından içilmesi gerekiyor. Kolonoskopi ile benzerlik gösteren bir diğer işlem de flexible sigmoidoskopi (flexible rektosigmoidoskopi). Bu işlem de aynı cihaz ve yöntemle yapılıyor.
İşlemin sona ermesinden yarım saat sonra ise hasta uyanmaya başlar. Anestezili endoskopi sonrası kişinin yalnız başına eve dönmemesi için genellikle birinin refakat etmesi istenir. Az rastlansa da bulantı, kusma, baş dönmesi gibi etkiler görülebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri