Bunu ayırt etmek çok zor, orijinal safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Yalancı safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Bunu ayırt etmenin yolu, safranı elinize alıp kuvvetlice ovalamak. Sahtesinin boyası elinizi boyayacaktır.
Safran mürekkepleri kırmızı renkte olur ve safranın orijinalliği de rengin koyuluğundan anlaşılır. Safran mürekkebi modellerinin gramajı diğer mürekkep modellerine göre daha az olur çünkü hem renk hem kıvam açısından yoğun bir mürekkep modelidir.
1 kilo safran kaç TL? Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye'de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL'den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL'den.
Aspir aynı safran gibi liflerden oluşan rengi safrana çok benzeyen bir üründür. Aralarındaki en büyük fark ise aspir, turuncuya hatta sarıya çalan liflere sahipken safranın sadece kırmızı renkli liflerden oluşmasıdır.
Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Dünyanın en değerli baharatlarından safranın kilosu, 80 bin liraya ulaştı. Yaklaşık 450 bin dalının ve 150 bin çiçeğinin 1 kilo ettiği değerli baharat, gram ile satılıyor.
İklim ve Toprak İstekleri
Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Taban suyu yüksek toprakları sevmez.
Aspir Çiçeği 1 kg Fiyatı 927,59 TL.
Safranı cam kavanozda, serin, direkt ışık almayan ve kuru bir ortamda 18 aya kadar saklayabilirsiniz. Elbette 18 aydan daha fazla da saklanabilir ancak zaman içinde gücünü kaybedecektir.
Safran ağırlıkla Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir. Yerli safranın gramının 30 lira olduğunu belirten Sivaslı Aktar Orhun Özfidancı, “Safran ağırlıkla Türkiye'de, Afganistan ve İran'da yetişen bir bitkidir.
Safran 2022 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Bu yıl Orjinal Safranbolu Safran Baharatının kilogram fiyatı yaklaşık 100 Bin Tl dir. 1 kg safran baharatı elde edebilmek için 80.000 ile 140.000 adet çiçek toplanması gerekmektedir.
Dünyada safranın 70 cinsine ait 1800 türü bulunmaktadır. Anadolu florasında ise, Crocus cinsine ait 40 tür saptanmıştır. Bu türlerin bir kısmı ilkbaharda, bir kısmı da sonbaharda çiçek açmaktadır.
Kalitesine göre de 25 bin - 80 bin lira arası kazanç elde edilir. 5 kilogram taze safrandan 1 kilogram kuru safran baharatı elde edilir. 1 gram safran 150 adet çiçekten elde edilir.
Safranın kokusu keskin, rengi çok kuvvetlidir. Aslında kırmızımsı olan rengi suya atıldığında sarıya dönüşür. Bu nedenle adı, Arapçada “sarı” anlamına gelen “asfar” kelimesinden gelir.
Oldukça keskin bir kokuya sahip olan safran baharatının tadı da çok etkilidir. Hafif acımsı olduğundan miktar olarak küçük ölçülerde tüketilmelidir. Renk verme özelliği ile de bilinen safran kendi ağırlığının 100 bin katı büyüklükte suya altın sarısı renk verebilir.
Keşmir safranı en iyi ve en pahalı safran olrak bilinir. İlk olarak Yunanistan'da üretilen safranın Keşmir'deki geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Safran tarlaların turistler için de bir çekim merkezi.
Bunu ayırt etmek çok zor, orijinal safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Yalancı safran da suya atınca kırmızı renk veriyor. Bunu ayırt etmenin yolu, safranı elinize alıp kuvvetlice ovalamak. Sahtesinin boyası elinizi boyayacaktır.
Safran çayının, hamilelik ve emzirme dönemlerindeki kadınlar tarafından kullanılması tavsiye edilmez. Astım hastalarının üzerinde alerjik etki yaratabildiği hakkında bilgiler bulunmaktadır.
Safran çiçeği güneşli ortamları sever. Bu yüzden evinizin en çok güneş alan yerlerine bitkinizi yerleştirebilirsiniz.
Ülkemizde en fazla aspir üretimi, İç Anadolu Bölgesi'nde yapılmakta olup il bazında ise Ankara, Şanlıurfa ve Eskişehir'de ilk sıralarda yer almaktadır.
Veriminden çok memnunum" dedi. Aspir bitkisinin dönümünden takriben 100, 140 kilogram verim aldığını anlatan Kostik, "Bu da buğdayın verimini ikiye katlıyor.
Kıraç alanlarda yetişebilen aspirde toprak analizi desteği olarak dekara 2,5 lira, mazot desteği olarak 7 lira, gübre desteği olarak 7 lira ve sertifikalı tohum desteği olarak 4 lira ödenecek. Böylece toplamda maliyetin yüzde 75'ini karşılayacak şekilde destekleme ödemesi yapılacak.
Safran bitkisinin su ihtiyacı oldukça azdır. Fakat kuruluğa da dayanamaz. Saksıyı hafif nemli bırakarak bitkinin gelişimine destek olabilirsiniz.
1 dönümden 750 gram 1 kilogram arası kırmızı safran elde edebiliyoruz. Yine baharata kullandığımız sarı safran var, ikisi aynı çiçekten, çiçeği de reçel olarak kullanabiliyoruz. Biz toprağı hazırladıktan sonra hayvan gübresi kullanıyoruz. Gübreyi kullandığımız da hayvanlarını meraya götüren insanlardan satın alıyoruz.
Peki safran yetiştiriciliği nasıl yapılır? Genellikle bir yıl önceden nadas halinde bırakılan topraklarda safran yetiştiriliyor. Ekim yılı toprak, pulluk, kazayağı veya tırmık yardımıyla dikime hazırlanıyor. Yabancı otlardan temizlenen, havalandırılan, tohumlardan arındırılan toprak, safran dikimine hazır hale geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri