Kolonyanın içeriğinden bahsedecek olursak mecburi olarak kullanılması gereken üç temel öğe vardır. Bunlar saf su, formülü “C2H5OH” olan ve çoğunlukla böyle nitelendirilen etil alkol ve yapılacak malzemenin aromasına göre seçilecek esanstır.
Kolonya içeriği; su, etil alkol ve esans sıvılarından oluşmaktadır. Kolonya alkol oranı miktarına göre kolonya içerisinde bulunan su ve esans sıvı miktarı değişebilmektedir.
Kolonya hakkında
Kolonya sürdükten sonra ferahlık hissedilmesinin sebebi, içindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşırken vücut ısısını da beraberinde götürmesidir. İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur.
Kolonya üretimi sırasında kullanılan maddeler etil alkol, su ve esans bazlı sıvılardan oluşur. Kolonyaların asıl ham maddesini etil alkol oluşturur. Harika kokularıyla sizde farklı duygular uyandıran kokunun asıl kaynağı ise kullanılan esans bazlı sıvılardır.
Yüzde 100 etil alkol ile üretilecek bir kolonyada su ile etil alkolün miktarının aynı olması gerekir. Kolonya üretimi aşamasında derecesine uygun olarak belirlenen su ve etil alkol iyice çalkalanarak kolonya bazı elde edilir. Devamında ise ürünün esansı da ilave edilerek kolonya yapımı işlemi tamamlanır.
İlgili 27 soru bulundu
Evde kolonya yapmak için 150 ml.lik etil alkol ile 20ml suyu çalkaladıktan sonra, 10 veya 15ml'lik limon esansı ilave ederek karıştırmak yeterlidir. İçine etil alkolden daha ucuz olduğu için metil alkol suyu koyulan kolonyalar, içildiği takdirde görme yetkisinin kaybedilmesine (körlüğe) neden olur.
Homojen bir karışım olarak kabul edilen kolonya alkol ve suyun karışımıyla oluşturulmuş olan bir çözeltidir. Kolonyanın oluşması için etil alkol, esanslar ve su homojen olarak karıştırılır. Homojen karışımların içinde bulunan tüm karışımlar elde edilen çözeltide eşit bir şekilde dağılmakta ve hissedilmektedir.
Kolonya, homojen karışıma örnektir. Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Tarihteki ilk kolonyanın parfüm şeklinde bulunduğunu biliyor muydunuz? İtalyan Giovanni Maria Farina, 1709 yılında etil alkolü, su ve çiçek esansları ile birleştirerek günümüzde evlerimizin baş tacı olan kolonyayı bulmuştur. Kolonya şişelerinin üzerinde yazan 70°, 80° ibaresi de o zamandan bu yana kullanılmaktadır.
Kokladığınızda hafiften genzinizin yandığınızı hissederseniz, ferahlık alırsanız etil alkolle yapılmıştır. Metil alkolü burnunuza çektiğinizde bir süre sonra tahriş hissedersiniz” diye konuştu.
Kolonya ferahlatıcı etkisini etil alkolden almaktadır. Kolonya cilde sürüldükten sonra içeriğinde bulunan alkolün hızlı bir biçimde buharlaşması ve alkol moleküllerinin etrafındaki ısının çekilmesi sonucu ciltte serinlik hissi oluşur.
Bileşeni etil alkol, su ve esans olan gerçek kolonyanın, metil alkol katılarak merdiven altında üretildiğinin anlaşılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Özyaral, "Eğer bu kolonya etil alkolle değil, metil alkol katılarak merdiven altında üretildiyse bunu hissetmediğiniz gibi bir solvent kokusu alırsınız.
Kolonya ilk olarak Almanya'nın Köln şehrinde üretilmiştir. Aslında kolonya adı da buradan gelmektedir. Almanca'da "Kölnisch Wasser" ; Fransızca'da ise bazı şişelerden de aşina olduğumuz üzere "Eau de Cologne" olarak bilinir. Bu ifadelerin karşılığı dilimizde "Köln Suyu" veya "Köln'den gelen su" olarak çevirilebilir.
Özellikleri: Hijyenik bir cilt sağlar. Dışarıdan gelebilecek tehditlerden ve diğer faktörlerden cildin korunmasını sağlar. Alkol içermeyen özel formülü sayesinde hassas ciltlerde ve bebeklerde de rahatlıkla kullanılabilir.
Metil alkol ise odun talaşının damıtılmasıyla elde edilmektedir. Ancak moleküler yapıları etil alkole çok yakın olduğu için etil alkol üretim sürecinde de bir miktar metil alkol oluşmaktadır. Metil alkol (odun ruhu) Ağaç kütüklerinin sanayide kullanımları için fırınlanmaları esnasında ortaya çıkar.
Karışım kaynatıldığında önce kaynama noktası düşük olan buharlaşır. Bu buhar yoğunlaştırılıp tekrar sıvı elde edilir. Kolonya bu yöntemle su ve alkole ayrılabilir.
Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir? İspirto, kolonya vb. sıvılarla, temizlik amacıyla üretilen alkollü maddelerin içilmesi haram olmakla birlikte (Buhârî, Edeb, 80 [6124]; Müslim, Eşribe, 73 [2003]), temizlikte kullanılmaları caizdir.
Saf maddeler bir araya gelerek karışım oluştururlar. Çevremizdeki maddelerin çoğu karışım hâlindedir. Reçel, hava, toprak, kolonya gibi maddeler karışımlara örnek olarak verilebilir.
Kolonyanın güzel kokusu, insanlar üzerinde sakinleştirici bir etki yaratmaktadır. Böylece sinirli veya üzgün kişiler, kısa süre içerisinde kötü hislerinden arınarak normale dönmektedir. Lavanta kolonyası güçlü sakinleştirici özelliğe sahiptir. Bu tarz durumlarda lavanta kolonyası en iyi seçimlerden biri olacaktır.
Esasında kolonya cilt yüzeyinde doğrudan doğruya kaşıntıya neden olur. 2- Alerjik reaksiyonlara neden olabilir: Birkaç türü dışında her çeşit kolonyada sentetik maddeler bulunur. Hassas bir cilde sahip olan kişilerin bu tür kolonyaları kullanması alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.
Kolonya, asıl adını dünyada ilk kez üretildiği Almanya'nın Köln şehrinden alıyor. Kelime anlamı ise Fransızca'da Köln suyu anlamına gelen 'Eau de cologne'.
Kolonya, Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Türk toplumunda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kökenleri Fransa'ya dayanan bu geleneksel ürün, Osmanlı İmparatoru III. Selim döneminde Fransız koku ustası Jean-Marie Farina tarafından tanıtılmıştır.
Kolonyaya tuz atarsanız;
Kolonyanın içerisinde bir miktar tuz konulduğunda, içeriğindeki alkol sıfırlanır. Bilimsel olarak; etil alkol tuz ile reaksiyona girerek sodyum etilat tuzu, klor iyonu ve hidrojen gazı oluşmaktadır.
Etil alkol, fermente edilmiş tahılların veya şekerli meyvelerin damıtılmasıyla elde edilir. Ayrıca, petrokimya endüstrisinde sentetik olarak üretilebilir. Etil alkolün çevreye olan etkileri dikkate alınmalıdır. Etil alkol, yanlış yöntemlerle kullanıldığında su kirliliğine neden olabilir ve doğal yaşamı etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri