* Otururken mutlaka sandalyenin en arkasına doğru oturulmalı. Tabure gibi desteksiz bir yerde oturuluyorsa, en uçta kısa süreyle oturmak gerekli. Otururken “oturma kemiklerimizin” üzerine, bel boşluğu hissedecek şekilde, omuzlar arkada rahat olarak oturulmalı.
OTURMA POZİSYONU
Otururken, dizleriniz, kalçalarınızdan 5 -7 cm yukarda durmalıdır. Bunu sağlamak için gerekiyorsa ayağınızın altına küçük bir basamak yerleştirebilirsiniz. Dik oturmalı ve bel boşluğunuzu küçük bir minderle desteklemelisiniz. Otururken kalçalar ve dizler arasındaki açı 90º olmalıdır.
Otururken bacakların konumuna dikkat edilmeli ve bacaklar kalça hizasında olmasına özen gösterilmelidir. Kesinlikle otururken bacak bacak üzerine atılmamalı. Eğer mümkünse ayakların altına bir basamak yerleştirilerek dik oturuş sağlanmalıdır. Sandalyede oturan kişi omurgasına yük bindirmemelidir.
Dik veya daha küçük açılarda uzun süre oturmak omurganızın doğal şeklini zorlar ve bel ağrısına neden olur. 120° ve daha geniş açılarda oturduğunuzda ise ileriye bakmak için boynunuzu sürekli eğik tutmanız gerekir. Sağlığınız için doğru açı 100° - 110° arasındadır.
Sandalyenizin koltuğunu olabildiğince alçaltın. Sandalyenin önünde, ayaklarınız kalça genişliğinde olacak şekilde ayakta durun. Ardından koltuğun üzerine gelene kadar kalçalarınızla çömelin. Birkaç saniye bekleyip yavaşça sandalyenize oturun.
İlgili 28 soru bulundu
Aynı pozisyonda çok uzun süre oturmayın. Duruşunuzu olabildiğince sık değiştirdiğinizden emin olun. Sırtınız için sık sık kısa molalar vermek az aralıklarla verilen uzun molalardan daha iyidir. Diğerleri gerginliği alırken kısa molalar kaslara gevşeme şansı verir.
Sırada yanlış oturmanın sakıncalı yönleri vurgulandıktan sonra, sırada doğru oturma şekli üzerinde durulmuştur. Otururken göğüs sıraya dayanmadan, her iki kolun dirsekten sonraki üçte ikisi sıra üzerine konularak, kalçalar oturma yüzeyine yerleştirilir ve ayaklar rahatça yere basacak şekilde oturulur.
Modern insan ise bugün hiç olmadığı kadar uzun saatler oturuyor. Günlük çalışma saatlerine evde Televizyon karşısında geçirilen zaman eklendiğinde günde ortalama 9 saatin oturarak geçirildiği tahmin edilebilir. Günlük ortalama uyku süresi ise 7.2 saat.
ABD, Batı Avrupa ve Avustralya'da yapılan, 45 yaş üstü bir milyondan fazla kişinin katıldığı 13 farklı çalışmayı inceleyen araştırmacılar, 60 ila 75 dakika süreyle yapılan fiziksel aktivitenin, 8 saatten fazla oturmanın yol açtığı yüksek ölüm riskini ortadan kaldırdığını belirledi.
Bilimadamları, ABD Kanser Birliği tarafından yapılan, 123 bin 216 kişinin katıldığı, 2010 yılında yayımlanan araştırmalardan birinin, günde 6 saatten fazla hareketsiz kalanların ölüm riskinin, günde 3 saatten az hareketsiz kalanlardan yüzde 20 daha yüksek olduğunu gösterdiğini de belirtti.
Sırt desteği olmadan, uygunsuz oturuş pozisyonu almak. Sırtı desteksiz, arkaya fazla esneyen koltuklarda veya taburede oturmak. Klavyeyi ve monitörü uygunsuz yerde konumlandırmak. Özellikle bilgisayar başında iki büklüm veya öne kaymış şekilde uzun süre oturmak.
Sırt dik tutulmalıdır ve dik bir şekilde sandalyeye yaslanılmalıdır. Ayaklar yere temas etmeli, bacaklar üst üste atılmamalıdır. Omuzlar ne arkaya ne öne yaslanmalıdır; oldukça rahat bir şekilde bırakılmalıdır. Sandalyede otururken bel yastığı ile bel çukuru desteklenmelidir.
Klavye kullanırken uzanma hareketi yapılmamalıdır. - Ön kollar yere paralel durmalı, dirsek açısı en az 90 derece olmalıdır. - Fare klavyeye yakın ve aynı yükseklikte durmalıdır. - El bilekleri nötral pozisyonda olmalı, aşırı fleksiyon ya da ekstansiyonda durmamalıdır.
İlkyardım uygulamalarında bilinci açık, solunumu olan fakat soluk alıp vermekte güçlük çeken hastalara rahat nefes alıp vermesini sağlama amacı ile yarı oturur pozisyon verilmektedir.
Giysilerini gevşetin ve sakinleştirin. Bilinci açıksa hastayı 'yarı oturur' pozisyonda (sırta yer ile 45 derece açı oluşturacak şekilde pozisyon verin) bekletin.
Uzun sürelerle oturmak hem bağırsaklara giden kan akımını azaltarak bağırsaklarınız çalışmasını bozar, gaz, hazımsızlık, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu bulguları ortaya çıkar veya kötüleşir, bir yanda da karın boşluğunda tüm organlarınızı sıkıştırarak onlara zarar verir.
Bir araştırmaya göre günde sekiz saatten fazla oturanların tip 2 diyabete yakalanma riski %90 artıyor. Kansere yakalanma riskiniz artar: Fazla oturmak kolon, meme ve rahim kanseri riskini artırıyor . Bunun arkasındaki mekanizma tam olarak bilinmese de, fazla insülin salgılanmasının rol oynadığı düşünülüyor.
* Otururken mutlaka sandalyenin en arkasına doğru oturulmalı. Tabure gibi desteksiz bir yerde oturuluyorsa, en uçta kısa süreyle oturmak gerekli. Otururken “oturma kemiklerimizin” üzerine, bel boşluğu hissedecek şekilde, omuzlar arkada rahat olarak oturulmalı.
Oturan birine göre ayakta duran 2-3, yürüyen ise 5-10 kat fazla enerji yakıyor. Kısacası uzun süreli oturmak yoruyor, tembelleştiriyor, yağlandırıyor. Oturma eylemi gereğinden çok uzatıldığında iyi kolesterol HDL azalıyor. Trigliserid, insülin ve şeker seviyeleri yükselişe geçiyor.
Sindirim sistemini harekete geçirecek egzersiz ya da yürüyüşler gaz probleminden kurtulmanız için size yardımcı olacaktır. Sürekli oturmak ya da yatmak gazın bağırsaklarda kalmasına, dolayısıyla şişkinliğe ve gaz sancısına yol açar.
Sedanter yaşam tarzı, fiziksel aktivitenin hiç olmadığı ya da düzensiz olduğu bir yaşam tarzıdır. Sedanter yaşam tarzı yaşayan bir kişi halk dilinde sersem ya da tembel olarak bilinir. Yaygın olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bulunurlar.
Oturmak. Topuklar ve dizler birbirine bitişik, ayak uçları hafif dışarı bakar şekilde oturulur. Erkekler ise dizelerini çok ayrımadan oturmalıdır. Bacak bacak üstüne atılarak oturulabilinir ancak, büyükler, devlet büyükleri, patronlar vb. kimselerle oturuluyor ise bacak bacak üstüne atmak tercih edilmemelidir.
Masa başında doğru oturuş kalçaların sandalyeye tam yaslanması, bel çukurunun doldurulması, ayakların tabandan yere tam basması, el ve dizlerdeki büyük açıların 90 derece olması, el bileğinin ise tamamen düz konumda konumlandırılması ve sırtın dik durması şeklinde olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri