Bu lekenin düzgün bir biçimde çıkabilmesi için beyaz ispirto kullanılmalıdır. Özellikle limon kolonyasının yağlı leke oluşumundan dolayı kullanılan bir diğer alternatif ise gliserin olmaktadır. Kolonyanın döküldüğü noktalara gliserin dökülür ve pamuklu, yumuşak yüzeyli bir bez yardımı ile temizlenir.
Burada ilk olarak lekenin olduğu bölgeye leke çıkarıcı ürün ve kolonya dökülür. Bir süre beklendikten sonra dikkatli bir şekilde ilgili bölge silinir. Eğer leke bir kıyafette ise bu aşamadan sonra makineye de atılabilir.
Lekeli bölgenin altına temiz, arka tarafına geçirmeyecek kalınlıkta bir bez yerleştirin, ardından lekenin üzerine limon kolonyası döküp yine temiz bir bezle dıştan içe doğru, lekeyi yaydırmayacak şekilde silin. Sonrasında ılık suyla hemen durulayıp talimatlarına uygun olarak giysinizi çamaşır makinesinde yıkayın.
Deri koltuk,çanta vb. dökülen Kolonya lekesinin çözümü - YouTube. Eczaneden aldığınız Gliserin lekeli olan bölüme damlatıp temiz bir bezle silin, daha sonra ılık suyla silin ve kurulayın.
Kör Cerrah. Torpido sütü ile yedirmeye çalışın, kolonya içerisinde bulunan alkol torpidonun rengini değiştirmiştir. Torpido sütü ile bir nebze kendine gelecektir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu lekenin düzgün bir biçimde çıkabilmesi için beyaz ispirto kullanılmalıdır. Özellikle limon kolonyasının yağlı leke oluşumundan dolayı kullanılan bir diğer alternatif ise gliserin olmaktadır. Kolonyanın döküldüğü noktalara gliserin dökülür ve pamuklu, yumuşak yüzeyli bir bez yardımı ile temizlenir.
Yarım çay kaşığı bulaşık deterjanını ve 1 yemek kaşığı kadar beyaz sirkeyi, 1 litre suya dökün. Lekeli kumaşı 15 dakika bu suda bekletin ve durulayın. Lekenin ortasından kenarlarına doğru dairesel hareketlerle ovun.
*Mürekkep,tükenmez kalem,ruj gibi zor lekeler: Alkol ve kolonya önerilmez. Sıcak sabunlu su ile hafif dairesel hareketlerle siliniz. Bu işlemden sonra yüzey temiz yumuşak bir bez ile bir kez daha silinerek kurulanır.
Kolonyanın üzerine çakmak çakınız. Bir kaç saniye içerisinde lekenin kaybolduğunu göreceksiniz. O sırada temiz bir bezle alevi söndürünüz ve bez ile bölgeyi temizlemeniz yeterli olacaktır.
Koltuk silmenin bir diğer yöntemi ise kolonya kullanmaktır. Özellikle çay lekelerini çıkarmak için limon kolonyası kullanılabilirsiniz. Lekeli bölgeye kolonyayı dökerek kuru bir havlu ile siliniz. Koltuk temizliğinde sert tüylü fırçalarda deneyebilirsiniz.
Tuz ve sirkeyle benzer görevi gören limon suyunu lekenin üzerine dökerek bir süre bekletmek gerekiyor. Lekenin yavaş yavaş dağıldığını gördüğünüz noktada makinede normal ayarlarda yıkamanız tüm lekelerden kurtulmanıza yetecektir.
İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Bunun için bir kabın içerisine bir miktar karbonat dökünüz. Ardından az bir miktar kabın içerisine soğuk su ekleyiniz. Sonrasında macun kıvamına gelene kadar su ile karbonatı karıştırınız. Sonrasında ise bir bez ile karışımı alınız ve tampon hareketler ile leke üzerine uygulayınız.
Sirke, özellikle suda eriyen lekeleri çıkarmada çok etkilidir. Limon suyu ise lekenin türüne göre farklı şekillerde kullanılabilir. Kabartma tozu ve karbonat, beyazlardaki lekeler nasıl çıkar sorusunun en etkili cevaplarından biridir. Tuz ise özellikle kan lekelerinin çıkarılmasında kullanılabilir.
Eski ve kurumuş lekenin çıkarılmasını kolaylaştırmak için giysiyi deterjan ve su karışımına batırın. Böylece lekenin üst katmanı çıkarılabilir. Ardından Persil deterjanınızı doğrudan lekeye uygulayın ve birkaç dakika bekletin. Deterjan tamamen çıkana kadar durulayın.
Örneğin, hızlı bir şekilde müdahale ederken karbonat ile suyu karıştırıp leke üzerine uygularsanız, limon lekesini çok fazla eskimemiş bir leke ise temizleyebilirsiniz. Benzer bir etki oksijenli su kullanılması sayesinde de elde edilebilir.
Pamuğa tuz ve sıvı yağ döküp, lekeli yüzeye uygulayın. Leke kaybolana kadar bölgeyi ovalamalısınız. Daha inatçı lekelerde ise, tuz ve yağ karışımını leke üzerine dökmelisiniz. Bu karışım 2 – 3 saat boyunca burada kalmalı ve lekeyi çözmelidir.
Arap sabununu ovalayarak uygulamanız önerilir. Koltuktaki lekeleri çıkarmanın bir diğer yöntemi ise sirkeli sudur. Sirkeli su ile temizlemek istiyorsanız bölgeye sirkeli sulu bezinizi silerek uygulayabilirsiniz. Böylelikle bakterileri yok etmiş olacaksınız.
Peki mobilyadaki aseton lekesi nasıl çıkar? Bunun için en etkili yöntem daha güçlü asidik bir çözelti olan izopropil alkoldür. Mobilya üzerindeki lekeleri çıkarmak için lekenin türünü bilmek çok önemlidir.
Leke çıkarmada, ruj ve tükenmez kalem lekelerini çıkarmada kullanılır. Alkol, bazı kumaş boyalarını eriterek kumaşın rengini açabilir. Bu nedenle renkli kumaşlarda alkolle çalışırken dikkatli olunmalıdır.
Hızlı bir şekilde lekenin olduğu bölgeye sirkeli su ile uygulama yapmak gerekiyor. 1 ölçek elma sirkesi, 5 ölçek su şeklinde bir karışım hazırlayarak, lekeli bölgeye uygulandığında, alkol lekesi nasıl çıkar sorusunun cevabı bulunmuş olacaktır.
Alkol: Alkol yağ lekesini çıkarmak için iyi bir seçenektir. Lekeye alkol damlatın ve birkaç dakika bekletin. Daha sonra, sıcak su ve sabunlu bir bezle lekeyi silin.
Renkli kıyafetteki çamaşır suyu lekesini çıkarmak için
Top pamuğunuza biraz alkol sürün. Hasarlı bölgeyi tutun ve alkole batırılmış top ile lekeyi ve çevresini ovalayın. Giysinin orijinal rengi ağartılmış alana yayılacaktır.
Cin ya da votka gibi renksiz bir alkole pamuğu batırın. Daha sonra ıslak pamukla, çamaşır suyu lekesinin olduğu bölgeyi ve etrafındaki kumaşı dikkatli bir şekilde silin. Kumaşın kendi kendine kurumasına izin verin ve bu şekilde bir gece boyunca bekletin. Sonra alkolü çıkarmak için iyice yıkayın.
Pamuk yardımıyla metil alkolü alın ve çamaşır lekesi olan bölgeye pamuğu sürün. Tüm lekeli yüzeye metil alkol sürdükten sonra 1 gece beklemesini sağlayın. Verilen süre geçtiğinde, kıyafetinizi düşük derecede yıkayın. Bu yöntem sayesinde en sevdiğiniz kıyafetlerinizi çamaşır suyu lekesinden kurtarmış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri