Sabahattin Ali'nin 1943 yılında yazdığı ve Türk edebiyatının en önemli eserlerinden olan “Kürk Mantolu Madonna” romanı, 75 yıl sonra yeniden en çok satanlar listesinde.
Create your own. This map was created by a user. Learn how to create your own. Kürk Mantolu Madonna, 1920'li ve 1930'lu yıllarda, Berlin ve Ankara'da geçer, fakat romanın ana hikayesinin büyük kısmı Almanya'da yer almaktadır.
Psikolojik bir anlatı olarak da ifade edebileceğimiz roman aslında üç ana tema etrafında şekilleniyor: Aşk, yalnızlık ve yabancılaşma. Kürk Mantolu Madonna, daha çok bir aşk hikayesi olarak görünse de romanda aslında bir insanın yalnızlaşma sürecine ve giderek topluma yabancılaşmasına şahit oluyoruz.
Sabahattin Ali tarafından 1943 yılında kaleme alınan Kürk Mantolu Madonna adlı eser iki farklı kurguyu bünyesinde barındırmaktadır.
Weimar Cumhuriyeti'nin yenik, mutsuz, çaresiz insanları Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna'sının her bölümünde karşımıza çıkıp ısrarla bize hatırlatırlar: Bu, romantizm ve idealizm üzerine bir romandır.
İlgili 21 soru bulundu
Pertev Naili Boratav da ana akımın dışında kaldığı için beğenilmediğini söylüyor.” Dönemin edebiyat anlayışı ise şöyle: “Bir yandan milliyetçilik kodlarının işlendiği, bir yandan da toplumcu gerçekçilik etkisinde olan bir süreç. Dönemin yazarları Kürk Mantolu Madonna'yı toplumcu gerçekçi bir gözle okumakta zorlanıyor.
Türk edebiyatında toplumcu gerçekçilik realizm akımının öncülerinden olan Sabahattin Ali'nin günümüzde hala Kürk Mantolu Madonna, İçimizdeki Şeytan, Kuyucaklı Yusuf adlı eserleri en çok satanlar arasında yerini korumaya devam ediyor.
Bu olay Sabahattin Ali ile Nihal Atsız arasındaki hakaret davasıdır. Nihal Atsız, Orhunda devrin Başbakanı Şükrü Saraçoğluna ithafen iki mektup yayınlamıştır. Bu mektuplardan ikincisinde Sabahattin Aliye vatan haini dediği için Ali kendisine hakaret davası açmıştır.
Şiir,hikaye”(s.15).
Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali'nin diğer bütün çalışmalarından farklı olarak daha fazla aşkın acısını okuyucuya aksettirdiği romanıdır. Baş kişiler Raif Efendi ve Maria Puder ekseninde gelişen ilişkiler ağı okuyucuya aşkın imkansızlığını çift öykü katmanı içinde hissettirir.
Kitabın ilk elli sayfası haricinde, romanın ana karakteri ve asıl anlatıcısı Raif Efendi'dir.
Bir tablodan başlayan aşkı anlatan roman için Sabahattin Ali'nin Andrea Del Sarto imzalı "Madonna delle Arpie" tablosundan ilham aldığı biliniyor.
Sabahattin Ali'nin 1943'te yayımladığı Kürk Mantolu Madonna adlı romanındaki Maria Puder isimli karakter, Madonna delle Arpie tablosundaki Bakire Meryem'e benzetilerek tasvir edilmiştir.
Sabahattin Ali siyasi görüşü ilk olarak Türkçülük üzerine filizlenmiş, Almanya'da bulunduğu dönemde komünizmle tanışmıştır. Siyasi fikirlerine eserlerinde sık sık yer vermiş ve tek partili sisteme karşı duruşunun altını her fırsatta çizmiştir.
Sabahattin Ali, hem usta bir yazar hem de Türkiye Komünist Partisi üyesiydi. Sabahattin Ali'yi Aziz Nesin'in anısını aktararak analım. Bugün, 2 Nisan 1948 tarihinde, ünlü yazar ve Türkiye Komünist Partisi üyesi Sabahattin Ali'nin katledilmesinin yıl dönümüdür.
Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçi anlayışla eserler kaleme almış bir yazar olsa da şiirlerinde daha çok melankolik bir ben'i anlatmıştır.
Kürk Mantolu Madonna-Türk Edebiyat Klasikleri 29 Kitap Açıklaması Kürk Mantolu Madonna'da Sabahattin Ali gözlerini çevirmenlik yapan bir memurun yaşamına çevirir. Havran'da doğup büyüyen Raif Efendi sonunda sanat okumaya karar verir ve kasabasından ayrılır.
Günümüzde daha çok Kürk Mantolu Madonna romanıyla tanınsa da, Sabahattin Ali Türk Edebiyatı'nda toplumcu gerçekçiliğin erken dönem temsilcilerinden bir tanesidir.
Sonunda Maria Puder de Raif Efendi'ye aşık olduğunu itiraf eder. Fakat her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi onların mutlulukları da sona gelmiştir.
Kitabın ana fikirlerinden öne çıkan ön yargılarla hareket etmemektir. Ön yargılar, insanların diğer insanları yanlış bir şekilde tanımasına ve onlara karşı hatalı davranışlarla tavır almalarına neden olabilir. Bazen bu davranışlar geri dönüşü olmayan yollara insanları sürükler.
Olay Örgüsü: Romanda Raif Efendi Maria Puder'a âşık olur ve olay örgüsü de bunun etrafında şekillenir. Raif Efendi'nin tedavi olduğu esnada ve hayatının kalanında yaşadığı deneyimlerinin anlatıldığı romanda esas unsur Raif Efendi'nin kendi iç dünyasında yaşadığı değişimdir.
Günlerini galerilere ve müzelere giderek geçirdiği sıralarda, bir sanat galerisinde “Kürk Mantolu Madonna”nın otoportresini görür. Günlerce galeriye gelip bu portreye bakan Raif Efendi, daha sonra ressam Maria Puder ile tanışır ve ikisi arasında bir ilişki başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri