Ateş düşürmek için asla kolonya, alkol, sirke ve buz kullanmayın. Bunlar damarları ani olarak büzer ateş hemen düşer gibi olur.
Soğuk uygulama, su ile ıslatılmış bezleri, koltuk altı, alın, kasık, göğsüne koyma şeklinde olmalıdır.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
Ateşi düşürmek için suyun sıcağa yakın ılık olması gerekir. Soğuk veya buzlu su ateşi düşürmez, tam tersine ateşin vücut içerisinde kalmasını sağlar."
İlgili 30 soru bulundu
Ateş düşürmek için asla kolonya, alkol, sirke ve buz kullanmayın. Bunlar damarları ani olarak büzer ateş hemen düşer gibi olur. Sonrasında ise damarlar genişler ve ateş çok daha fazla yükselir.
Eğer ateşi yükselen çocuk titriyorsa, bir çarşafla sarılabilir. Çocukta görülen ateşin, 39ºC'nin üzerine çıkması durumunda ısıyı hızla düşürmenin yolu bu durumdaki çocuğu ılık duşa sokmaktır. Ayrıca ateş düşürücü parasetamol ilaç, 4-6 saatte bir verilmek suretiyle kullanılabilir.
Vücudun pek çok bölgesinden ateş ölçümü yapılabilir. Bunlardan biri de koltuk altı bölgesidir.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Özelikle grip ve nezle gibi kış mevsiminde sık görülen hastalıklarda Vicks kremi hastanın sırtına sürülür. Havlu ile kapanan sırt gece boyu kremi emer. Ateşi düşüren ve terleten krem sayesinde birçok hasta bir sonraki gün çok dana enerjik başlar. Mentol, en doğal ağrı kesicilerden biridir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Ateşini koltuk altından ve dijital bir derece kullanarak ölçmenizi öneriyorum. 38,5 C ye kadar korkmayın ve ateş düşürücü bir ilaç kullanamayın, ılık su ile duş yaptırıp bir süre çıplak bırakmanız yeterlidir. Alkol, kolonya, sirke sürmeyin, soğuk su ve buz kullanmayın.
Çocuğun ölçümden 5-10 dakika önce soğuk bir şey yememiş olması gerekir. Ateş ölçer 2-3 dakika yanak içinde ya da dil altında tutulur. Değer 37.3'ün üzerindeyse ateş olduğu kabul edilir. Yenidoğan döneminden sonra çocuklarda en çok tercih edilen ölçüm yöntemi; kulaktan ölçümdür.
Dinlenin. Çoğunlukla tek yapmanız gereken şey yatakta istirahat etmektir; enfeksiyon, vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından yenildiğinde ateş de kendiliğinden kaybolacaktır. Bu nedenle, ateşi olan kişinin mümkün olduğunca sabit şekilde yatarak dinlendiğinden emin olmalısınız.
Çocuğun ateşi, 39ºC'nin üzerine çıkıyorsa ısıyı hızla düşürmenin yolu da ılık duşa sokmaktır. Çocuğa ateş düşürücü parasetamol ilaç, 4-6 saatte bir verilir. Ateş, buna rağmen 38ºC'nin üzerinde seyrederse, doz aralığını 4 saatten 3 saate almak gerekir.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Ilık su ile duş alınmalıdır. Doktor ya da sağlık çalışanının önerdiği ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalı. Su tüketimi arttırılmalıdır. Koltuk altı bölgesine soğuk bez ile kompres uygulanmalıdır.
Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir. Ortam sıcaklığının ve kalın giyinmenin de vücut ısısını arttırdığı unutulmamalıdır.
Sirkeli su, alkol, kolonya ve soğuk suyunda ateş düşürme konusunda faydası olmadığı gibi damarları büzerek kan dolaşımının periferde azalmasına neden olur ve iç ateşin daha çok yükselmesine neden olur.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Limon yöntemi, ateş düşürücü ilaca destek amaçlı olarak kullanılabilir. Ayrıca limon, vücudun mikroplarla savaşmasını destekleyen C vitamini deposu olduğu için tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri