Kömbenin zaman içerisinde yumuşaması nem almasından dolayı olur. Saklamak için kullandığınız kavanozun kapağının sağlam olması kömbenin hava almaması açısından önemlidir. Saklama koşullarına dikkat ettiğiniz sürece ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza ederseniz 6 ay boyunca ilk günkü tazeliğini korur.
Antakya Kömbesi bayramlarda yapılan leziz bir kurabiye türüdür. Akdeniz bölgesinde çok yaygındır. En büyük özelliği içinde yumurta olmadığından cam kavanozda saklanırsa, 2-3 ay boyunca bayatlamadan saklanabilmesi. Bayramlarda muhakkak her evde ikram edilir.
Köme Buzdolabında Saklanır mı? Elbette köme buzdolabında da muhafaza edilebilecek bir gıdadır. Ancak buzdolabının nemi kömenin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabının neminden korumak için temiz bir kağıda sarmanız ve sonrasında ağı kapalı bir saklama kabına koymanızda fayda var.
Satın aldığınız pestilin tazeliğini uzun süre muhafaza edebilmesi için uygun koşullarda saklamalısınız. Serin, güneş görmeyen, kuru bir yerde tutmak en ideal saklama şeklidir. Pestili özellikle nemden korumanız gerekiyor. Nemli ortam pestilin küflenmesine, bozulmasına ve kokmasına neden olabilir.
Kolay bozulan bir gıda olmamasına rağmen pestil güneş gören ve nemli bir yerde olmamalıdır. Pestil hem buzdolabında hem de buzlukta uygun bir şekilde saklanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Pestil, dışarıda, yani oda sıcaklığında da saklanabilir. Ancak pestilin mutfakta saklanması, kesinlikle önerilmez. Çünkü mutfak, evin diğer odalarına göre daha nemli ve sıcaktır. Sürekli yemek pişen ve buhar oluşan bir ortam, pestilin saklanması için uygun değildir.
Çünkü buzdolabı, derin dondurucu ya da nemli olmayan bir dolapta saklanacak olan pestilin hijyenik bir cam kavanoza konulması idealdir. Cam kavanoza hijyenik eldiven ile konulan pestilin nem alarak ya da tozla temas ederek bozulması ve küflenmesi önlenebilir.
İplere tek tek özenle dizilmiş cevizler daha önceden hazırlanan özel köme herlesine batırıldıktan sonra kuruma odalarına alınmaktadır. Bu işlem toplam 3 kez tekrarlanır. Son batırma işleminde köme herlesine fındık parçacıkları eklenir ve batırma işlemi gerçekleştirilerek kömeler kurutulur.
Artık pestil kurutma aşamasına geçebilirsiniz. Kurutmak için, hazırladığınız karışımı bir fırın kağıdının veya temiz bir tülbentin üzerine yayarak güneş gören ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyacak ve lezzeti de oturacaktır.
Üzerine nişasta serpilir ve katlanır. Tenekelere yerleştirilir. Kışın ceviz, badem ve kayısı çekirdeği içi ile birlikte yenir.
Cevizli kömbe hava almayan cam kavanoz içerisinde ve oda sıcaklığında 6 ay boyunca saklanır ve tazeliğini korur. Kömbenin zaman içerisinde yumuşaması nem almasından dolayı olur. Saklamak için kullandığınız kavanozun kapağının sağlam olması kömbenin hava almaması açısından önemlidir.
Kömbenin yumuşak olması için ne yapmalı? Kullanacağınız sütün ılık olması mayanızın daha kolay aktifleşmesini sağlayacaktır. Unu kontrollü bir şekilde ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru yoğurduktan sonra yaklaşık 1 saat kadar dinlenmeye bırakmalısınız.
İşte bu soruyu Antakyalılara sorduğunuzda cevaplardan biri de kömbe olur. Çünkü bu muhteşem lezzetli kurabiye uygun şartlarda saklandığında yaklaşık iki ay dayanır ve Antakyalılar bu kurabiyeye bayılır.
Tarçın, yeni bahar, muskat, karanfil, zencefil, mahlep, dövülmüş damla sakızı. Kömbe kalıpları internette satılıyor 3. 80 tl gibi çok uygun bir rakam. Kapalı kavanozda 1 aydan fazla taze olarak saklayabilirsiniz.
Genellikle tatlılar ile birlikte tüketilen kömbe, kurabiye baharatı olarak geçer. İçindeki tatlı aromalı bitkiler ile kendine has güçlü bir kokusu vardır. Tarçın, zencefil ve muskat gibi aroması yüksek baharatların birleşimi ile dikkat çeken bir tada ve kokuya sahiptir.
Kömbe kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan bir kahke türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Antakya geleneksel mutfağında yer alır.
Pestilin buzdolabına konmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. Ancak buzdolabına koymadan önce temiz bir kağıda sarmalısınız. Çünkü bildiğiniz gibi buzdolabının içerisinde yüksek oranda nem bulunur. Nem de pestilin bozulmasına sebebiyet vereceği için korumak amacıyla kağıt kullanmanızda fayda var.
Serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda tutmak en uygun saklama şeklini ifade etmektedir. Pestili özellikle de nemden korumak gerekmektedir. Nemli alanlar pestilin bozulmasına, küflenmesine ya da kokmasına sebep olabilmektedir. Bunun dışında pestil kolay kolay bozulabilen bir gıda olmamaktadır.
Kurutma işlemini güneşli ve sıcak bir yerde yapmak oldukça önemlidir. Pestili sağlıklı koşullarda kurutmak için sanayi bölgesinden uzak yerlerde kurutma işlemi yapılmalıdır. Daha çok yayla, köy ve güneş gören temiz açık ortamlar tercih edilmelidir.
Köme ürünleri, kalp ritim bozukluklarının önüne geçerek kalp ve damar sağlığınızı destekleyici özellik göstermektedir. Düzenli tüketildiği takdirde köme çeşitlerinin kolesterol seviyesini düzenleyici etkisi bulunduğu kanıtlanmıştır.
Kurutma işleminin ılık ve güneş almayan bir ortamda gerçekleştirilmesi gerekir. Bu uygun ortamda, sucuklar iplere asılır ve bekletilir. Eğer sucukları asacak için uygun yeriniz ve malzemeniz yoksa, gazete kağıtları üzerine de dizebilirsiniz. Gazete kağıdı, sucuğun içerisindeki nemi kısa sürede emecektir.
Yırtılmadan kağıt gibi yarı şeffaf elde edilen pestil, ikinci kurutma sonrası paketleme ünitesi için katlanmaya başlanıyor.'' Pestil ile aynı hammaddeyi paylaşan köme ise iplere büyük ceviz parçalarının dizilmesiyle yapılıyor. İpteki cevizler yüksek sıcaklıktaki hammadde kazanlarına sokularak çıkartılıyor.
Pestili yağlı kağıttan ayırmak için arkasını suyla iyice ıslatıp birkaç dakika bekletin. Bir ucundan tutarak pestili yağlı kağıttan ayırın. Arzunuza göre şekillendirip servis yapın.
50 dereceye ayarladığınız fırına tepsileri yerleştirin ve döktüğünüz pürenin kalınlığını ve fırınızın çalışmasını göz önüne alarak fanlı ayarda yaklaşık 6-8 saat boyunca kurumaya bırakın.
Genişçe bir tavaya su koyup pestili de açıp kaynayan suyun içerisine yerleştiriyoruz. Her yerine su gelecek şekilde yumuşayan yeri gerekirse elinizle kaldırıp sert olan kısmı yerleştirin tavaya. Yumuşayan pestili ocaktan alıyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri