Başlangıç sıcaklığı kombi marka modeline göre daha düşük veya daha yüksek de olabilmektedir. Maksimum sıcaklık ise genel olarak 80°C civarıdır. Yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması, tasarruflu olması açısından 50°C ve üstünde kullanılmaması gerekir. Kullanılırsa da tasarruf oranı her bir dereceye göre düşebilmektedir.
Ekonomi sıcaklığının, konfor sıcaklığının altında, yaklaşık 15- 18°C civarlarında olması normaldir. Eğer ısıtılan evin ısı izolasyonu iyiyse, gece yatarken kombi tamamen kapatılsa dahi evin sıcaklığı sabaha kadar ekonomi sıcaklık değerine düşmeyecektir.
2022 2022 doğalgaz metreküp fiyatı ise KDV dahil yaklaşık 2.3 TL civarındadır. Doğalgaz faturasında Kdv oranı %18'dir. 40 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 40 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.42 metreküp doğalgaz tüketir.Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yani kabaca saatte 96-97 kuruş artı KDV tüketim yapacaktır. 50 derecede doğalgaz ne kadar yakar: 50 derecede çalışan bir kombi yaklaşık olarak saatte 0.53 metreküp doğalgaz tüketir. Yani kabaca saatte 1 lira 20 kuruş artı KDV faturaya yansıyacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Kombileri mümkün olduğu kadar minimum düşük derecelerde kullanılırsa daha fazla tasarruf elde edilir. En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Bir kombi 24 saatte kaç m3 gaz yakar, 40 derece çalışan kombi 24 saatte 10 metreküp doğalgaz tüketir.
25 METREKÜP DOĞALGAZ NE KADAR, KAÇ TL EDİYOR? 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4080 TL. Bu da 1 metreküp başına 4,08 TL anlamına geliyor. 1 metreküp fiyatı baz alındığında 25 metreküp doğalgaz 102 ile 110 TL arasında bir meblağ yapıyor.
Kombiler 30 gün*1kw= 30kw ile 30 gün*1,5kw = 45 kW arasında elektrik tüketirler . Bunun parasal olarak tutarını hesap edersek ; Elektriğin 1kW ı 0,80 TL dir. 30gün*0,80TL= 24 TL(aylık) ile 45gün*0,80TL = 36 TL(aylık) arasında elektrik faturasına etkisi olacaktır.
Bu sebeple soğuk kış mevsiminde ısı ayarınızı en az 20 derecede olacak şekilde ayarlamanız sizler için yeterli olacaktır. Kombi ayarı, kış aylarında 15 dereceye kadar düşen ortamlarda 50-55 dereceye çıkartılabilir.
Bu işlemde, kombiye su vererek bir nevi cihazın içerisinde yer alan basıncın arttırılması sağlanır. Kombi basıncının olması gereken seviye ise 1.5 civarıdır. Kısaca belirtmek gerekirse, BAR olarak belirtilen sayaç kısmının 1 ve 2 rakamlarının tam ortasında olması gerekir.
Kombiyi kış moduna getirin
Kombilerde Yaz Modu, Kış Modu ve Kapalı Mod (Stand -By) olmak üzere genellikle 3 farklı kullanım konumu (seçeneği) vardır. Bu konumlar kombinin kontrol paneli üzerinde bulunan basma butonu veya çevirmeli düğmelerle ayarlanabilmektedir (Bkz. Kullanma Kılavuzu).
Sıcak su kullanımı kombideki enerji kullanımını büyük ölçüde arttırdığı için doğalgaz faturasını azaltmanın yolları arasında değildir.
Türkiye genelinde konutlarda hane başı ortalama tüketim ise 2020'de 964 metreküp olarak hesaplandı. Konutlarda en fazla hane başı birim tüketimin gerçekleştiği il 1484 metreküple Hakkari olurken Ardahan, Kars, Ağrı ve Erzurum en yüksek tüketimin görüldüğü ilk 5 il arasında yer aldı.
Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin yıllık ortalama doğal gaz tüketimi 1500 m3'tür Aylık ortalama tüketim ise 125 m3'tür. Kışın ise aylık en az doğal gaz tüketimi 250 m3 dolayındadır.
Kombi en düşük derecede yanarken dakikada yaklaşık 0.007 metreküp gaz harcar. Dolayısıyla bir günde 10 metreküp gaz harcamış olursunuz. Yani ayda toplamda 300 metreküp gaz harcamış olursunuz. Öte yandan eviniz tamamen soğuduğunda, yeniden ısıtmak için çok fazla gaz harcamanız gerekece.
Kış Aylarında Evde Olunmadığında Kombiyi Kapatmak, Eve Gelindiğinde Kombiyi Açmak. Tasarruf yaşanıyor gerekçesi ile uygulanan bu yöntem yakıt tüketimini 2 katına çıkarmaktadır. Kış dönemlerinde evde olsanız da olmasanız da kombiyi kısık bir ayarda sürekli çalıştırmanız gerekir.
Soru : Petek Sayısı Faturayı Etkiler Mi? Cevap: Evinizin büyüklüğüne ve oda sayısına göre kullandığımız petek sayısı değişiklik gösterebilir.
Uyku Modu. Uyurken sıcaklığı 1 veya 2 derece kadar düşürebilirsiniz. Uyku modunda hem daha sağlıklı uyur, hem de daha tasarruf edersiniz.
Bu ısı ayarı o bölgedeki şebeke suyu sıcaklığına göre de değişebilmektedir. Yazın genellikle şebeke suyu sıcaklığı da normal sıcaklığın biraz üstünde olduğu için yazın kombiyi sıcak su konumunda yaklaşık 40-45°C civarında kullanmanın ideal olduğu söylenmektedir.
Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek ıçın merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 21 S'e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır. Enerji Verimliliği Kanunu ve İlgili yönetmelikler gereği merkezi sistemlerde, Termostatik Radyatör Vanası 15°C alt sıcaklık ayar özelliğine sahip olmalıdır.
Yoğuşmalı kombilerde ise atık gaz sisteminin önüne eklenen ısı eşanjörü sayesinde gaz bacadan çıkmadan önce gazdaki su buharı ayrıştırılıp enerjiye dönüştürülerek yeniden kullanılır. Böylece doğalgaz kullanımında verim arttırılır aynı zamanda çevreye zararlı gaz salınımı azaltılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri