Kanda bulunması gereken çinko değeri 1 aylıktan küçük bebekler için 50-125 mg/dL arasında olmalıdır. 1 yaş ve 15 yaş arasındaki çocuklarda kandaki çinko değeri 60-135 mg/dL arasında olması gerekiyor. 15 yaş sonrasındaki yetişkin kişilerim kanındaki çinko değeri ise 70-150 mg/dL arasında olması gerekiyor.
Kanda çinko değeri adı nedir? Evde çinko testi yaptıktan sonra çıkan rapora bakarak çinko referanslarına göre eksik olup olmadığı tespit edilir. Kanda çinko değeri adı normal Çinko olarak yazılabileceği gibi Zn şeklinde de kullanılabilir.
Normal çinko seviyeleri 70 ila 250 ug/dL arasındadır ve değerler 40 ila 60 ug/dL'ye düştüğünde hafif düzey- de eksiklik klinik olarak ortaya çıkabilir. Serum, idrar ve saç çinko düzeyi bakılabilir.
Çinko eksikliği şüphesi olan hastalar için bazı laboratuvar testlerine başvurularak çinko düzeyleri ölçülebilir. Çinko düzeyi, kan testleri veya saç örneği üzerinde yapılan testlerle ölçülebilir.
Test laboratuvarda doktor ve yardımcı ekibi tarafından yapılır. Bu bakımdan çinko testi hafta içi 5 gün boyunca yapılabilir. Bu test doğrudan kan testi olarak uygulanır. Vücudun herhangi bir kısmından alınan minimum kan örneği üzerinden çinko miktarı kolayca tespit edilir.
İlgili 25 soru bulundu
1 yaş ve 15 yaş arasındaki çocuklarda kandaki çinko değeri 60-135 mg/dL arasında olması gerekiyor. 15 yaş sonrasındaki yetişkin kişilerim kanındaki çinko değeri ise 70-150 mg/dL arasında olması gerekiyor. Bu değerler kandaki çinko mineralinin normal yani olması gereken değerleridir.
ÇİNKO SİMGESİ NEDİR? Çinkonun sembolü "Zn" olarak karşımıza çıkmaktadır ve Latince'deki zinkum sözcüğünden ismini alır.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Çinko eksikliği genellikle emilim bozukluğu gibi başka bir rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelir. Bu sebeple kesin tanı konulabilmesi için ilk olarak fiziki muayene bunun yanı sıra da birtakım kan tahlilleri gerekir. Hemogram kan tahlillerinde ALP düşüklüğü çinko yetersizliğinin göstergeleri arasındadır.
Tahlil.com Cevabı : Çinko diye de yazılabilir direkt olarak veya Zn de kullanılabilir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko eksikliği, vücudun enfeksiyonlar ile savaşmak ve hücre üretmek için kullandığı çinko mineraline yeterince sahip olmamasıdır. Çinko, hamilelik, çocukluk ve ergenlik döneminde bağışıklık sistemi, yaraların iyileşimesi ile büyüme ve gelişme için oldukça önemlidir.
Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.
MCV, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyunu ölçmeye yarayan kan sayımı parametlerinden biri olara tanımlanır ve olması gereken bir değer aralığına sahiptir. Bu değer aralığı yetişkin insanlar için 80-100 fl aralığında kabul edilirken bebekler için 96-108 fl olması kabul görür.
Tam kan sayımı (hemogram), kanda bulunan 7 hücre tipini (kırmızı kan hücresi, nötrofil, eozinofil, bazofil, lenfosit, monosit ve trombosit) sayan, enfeksiyon, anemi, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kan kanserleri gibi çeşitli hastalıkların tespit edilmesi için kullanılan kan testidir.
FERR: Ferritin. Demir eksikliği anemisi, kronik hastalık anemisi, talasemi, hemakromatozis ve demir yükleme tedavisinin takibinde kullanılır. B12: Vitamin B12.
Çinko testi aşırı hassas bir test olduğundan numunelerin, ya heparinli tüplere (yeşil tüp) alınması veya metal ihtiva etmeyen özel tüplere alınması (siyah tüp) gerekmektedir.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Beslenme yolu ile yeteri miktarda alınamayan çinko minerali, takviye gıda formunda alınarak vücuda temin edilebilir. Bu alternatif seçenek akıllara, 'çinko ne zaman içilmelidir? ' sorusunu getirebilir. Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir.
Hemoglobin testi nedir? Hemoglobin (HBG) seviyeleri, bir kan testi ile ölçülür ve desilitrede gram (g/dL) cinsinden ifade edilir. Kandaki düşük hemoglobin seviyesi, doğrudan düşük bir oksijen seviyesi ile ilgilidir. Hemoglobin, kansızlık ya da demir eksikliği problemlerinde ilk bakılan parametredir.
MCH değeri, kırmızı alyuvarların gerçek boyutunu gösteren MCV (mean corpuscular volmue) ile benzerdir. MCHC ile de MCH sıklıkla karıştırılır. Ancak MCHC, kırmızı kan hücrelerinin hacmine göre ortalama hemoglobin miktarıdır. Doktorlar anemi (kansızlık) teşhisi koyarken hem MCH hem de MCHC değerlerini kullanırlar.
Hemogram yani tam kan sayımında bakılan parametrelerden birisi de MCHC değeridir. MCHC, kanda bulunan alyuvarların yapısal değişikliğini gösteren bir parametredir. MCHC düşüklüğü; demir eksikliği anemisi veya Akdeniz anemisi taşıyıcılığı gibi rahatsızlıklardan kaynaklanabilmektedir.
Sembolü Zn olan element çinko elementidir. Çinko elementi geçiş metalleri arasında bulunur. İngilizcede zinc, Almancada ise zink ismi ile geçmektedir.
Çinko (Latince: Zinkum, İngilizce: Zinc, Almanca: Zink), eski kaynaklarda Tutya (Osmanlıca: توتيا), mavimsi açık gri renkte, kırılgan bir metal. Elementlerin periyodik tablosunda geçiş elementleri grubunda yer alır.
Çinko, periyodik tablonun 4. periyodunun 12. grubunda yer alan bir elementtir. Çinkonun atom numarası 30'dir. Çinko, Zn sembolü ile gösterilir ve metaldir. Çinkonun element olarak kayda geçmesi 1746'da gerçekleşse de milattan önce Yunanlar ve Romalılar tarafından biliniyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri