Hava olan kısımda hava bittiğinde su olan bölümden hava olan bölüme su dolar ve basınçta düşme, yükselme olur. Genleşme tankının havası bittiğinde veya ortasında yer alan membran delindiğinde basınç yükselmesi sorunu görülebilir. Bu durumda önce tankın havasına bakılır, eksik ise hava basılır.
Plaka-ana eşanjör arızalandığında kombi basıncında kendi kendine yükselmeler meydana gelir. Eğer kombiniz çift eşanjörlü ise sorun plaka eşanjörde; tek eşanjörlü ise sorun ana eşanjörde olabilir. Kombi basıncının yükselmesinde son nedenlerden biri de genleşme tankı havasının eksik ya da membranın delik olmasıdır.
Kombinin genleşme tankı iki ana parçadan oluşur. Bir bölümünde hava diğer bölümünde ise su bulunmaktadır. Hava olan bölümde eğer hava eksilmişse su olan bölümden hava bölümüne su geçişi olur bu da basınçta yükselmeye neden olur. Böyle bir durumda genleşme tankına hava basılması gerekir.
Kombi barı yükseldiğinde yani 2,5 – 3 seviyesini aştığında kombi yüksek basınçtan dolayı arıza verebilir. Kombilerde yüksek basınç durumunda emniyet kilidi açılarak kombideki suyu tahliye etmek gerekir.
Kombinin basıncı yüksek olduğu için kombi içerisinde farklı arızalar ortaya çıkarır. Kombi basıncı 3 olursa ne olur? Basıç 3'ü geçerse su akıtma işlemi gerçekleşir.
İlgili 36 soru bulundu
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Tesisatta su basıncı yükseldiğinde peteklerden ya da tesisattan ortama su sızıntısı olabilir. Ayrıca kombinin altından su sızması da basıncın yüksek olduğu anlamına gelir. Kombinin fazla suyunu tahliye ettikten sonra kombiyi çalıştırmak istediğinizde kombiniz çalışmayabilir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Kombinin ideal bir şekilde çalışması için kombi basıncının bir buçuk (1,5) bar seviyesinde olması gerekir. Bu seviye ise normal kabul edilir. Kombi basıncı gereğinden çok yükselirse yani 2,5 barın üstüne çıkarsa kombinin güvenlik sistemi devreye girer.
Genellikle kombi bakımlarının periyodik şekilde yapılmaması gibi durumlarda bu sorun çok yaşanmaktadır. Kombi genleşme tankı arızasının anlaşılması oldukça kolaydır. Kombi cihazında basınç yüksekliği, basınç düşüklüğü ya da su akıtma gibi problemlerde genleşme tankı arızası olduğu söylenebilir.
Kombinin su akıtması tehlikeli mi? Su akıtan kombiler başlangıçta küçük problem gibi gözükse de önem verilmesi gerekir. Eğer su boruların bulunduğu bölümünden altında geliyorsa mutlaka usta çağırmanız gerekir.
Kombide su eksilmesi 2-3 ayda bir oluyorsa olağan bir durumdur ve normaldir. Bu durumda kombi altındaki ufak vana açılır ve bar seviyesi tekrar eski haline getirilir. Kombide su basınca sık sık düşüyorsa bir sorun olduğu anlamına gelir. Bu basıncın düşme sıklığına göre değişen bir durumdur.
Doldurma Musluğu Arızası Nasıl Anlaşılır
Kombi basıncı yükselir Kombinizdeki bar göstergesi sürekli arttığında yani basınç yükselme durumları olduğunda genelde doldurma musluğu arızası karşımıza çıkar.
Önemli Bilgi: Demirdöküm kombi kullanılsa da kullanılmasa da basınçta yükselme oluyor ise sorunun sebebi ya doldurma musluğudur ya da plaka eşanjördür. Demirdöküm kombi kullanıldığında basınç düşüyor kullanılmadığında yükseliyor ise bu durumda sorun genleşme tankı ile alakalıdır.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Demirdöküm kombinize yakın bir radyatörün hava alma kısmını düz tornavida ya da hava alma anahtarı ile açın. Açtığınız zaman altına derin bir kap ya da kova tutun. Açmanız sonrasında bu bölümden su gelecektir. Bir miktar kadar su aldığınızda Demirdöküm kombi basıncında azalma olduğunu göreceksiniz.
Fakat bunu yapmak zorunda değilsiniz. Doğalgaz kesildiğinde ev ya da işyerinizde sıcak su ve ısıtma sistemi çalışmaz. Doğalgaz kesintisi sonlandığında ise kombiniz otomatik olarak çalışmaya başlayacaktır. Kombiler çalışırken ne kadar doğalgaz tüketeceği kombinin derecesine bağlıdır.
Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz.
Doldurma musluğunun açık kalması durumunda kombi devamlı su alır ve basıncında yükselme olur. Doldurma musluğu açık kalmış ise kapatılmalıdır. Doldurma musluğunun arızalı veya kırık olması halinde de yüksek basınç arızası ortaya çıkabilmektedir.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Kombiye fazla su basıldığında da kombi su akıtabilir. Kombinizin altında bulunan su doldurma vanası arızalanmışsa da kombi su akıtabilir. Eğer su, kombi altındaki borulardan akıyorsa bu durum büyük olasılıkla tesisatla alakalıdır. Bu sorunla ilgili bir tesisatçıdan yardım almanız gerekir.
Başta da söylediğimiz gibi kombi petek ısıtma tesisatı kapalı sitem çalışırlar. Bu sebepten yazın suyu boşaltılıp, Kışın tekrar doldurulması ve tesisatın içinin hava ile doldurulması paslanma ve kirece sebep olacağından zorunlu olmadıkça yapılmaması gereken bir durumdur.
Kombi bar düşmesi cihazın bakımsız kaldığı durumlarda genleşme tankındaki havanın eksilmesi ile olur. Bu gibi durumlarda uzman bir teknik servis genleşme tankına hava basar. Eşanjör kireçlendiğinde bar düşer. Bu gibi durumlarda ana eşanjörün değiştirilmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri