Ekilişi nisan ve mayıs aylarında, hasadı ise ağustos ayında yapılan 90 ila 110 gün arasında yetişen bir üründür.
Bitkinin hasadı ise yaz boyunca sürmekte hatta eylül ekim aylarına dek uzamaktadır. Pancar sebzesi en yaygın biçime kırmızı renkli olsa da sarı ve beyaz renki pancarlar da vardır.
Şeker pancarı sonbahar aylarında hasada hazır hale gelir. Ülkemizde genel olarak karasal iklimin hakim olduğu alanlarda ekimi yapılan şeker pancarları eylül ve ekim ayının sonlarına doğru hasat edilir.
Genelde kışın piyasada gördüğümüz bir kök sebzedir. Tadı hafif tatlıdır. A, B, C ve P vitaminler ile demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum gibi minerallerce zengindir.
Mart-Nisan ayı ekim- leri (yazlık ekim, yazlık pancar) sonbahar ekim- leri ise (kışlık ekim, kışlık pancar) olarak adlan- dırılmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
KIRMIZI PANCAR
Kırmızı pancar (Beta vulgaris L.), yüzlerce yıldır tüm iklim koşullarında yetiştirilebilen, Amaranthaceae ailesine ait çiçekli bir bitkidir [1, 2]. Amerika, Avrupa ve Hindistan'a kadar uzanan geniş bir alanda yetiştirilmektedir.
Özellikle karaciğerde problemlere neden olabilmektedir. Fakat özellikle ülser gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları bulunan ve böbreklerinde taş olan kişilerin kırmızı pancar tüketmesi kesinlikle önerilmemektedir. Bu kişilerin hastalıklarıyla ilgili şikayetlerini artırdığı bilinmektedir.
Ülkemizde şeker pancarı hasadı genel olarak karasal iklimin hâkim olduğu bölgeler ile geçit bölgelerinde 15-20 Eylülde başlamaktadır. Vejetasyon periyodunun kısa olması, şeker pancarı hasadının erken ya da geç yapılması verimde düşüşlere sebep olabilmektedir.
Ekime başlama zamanı 0-5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5-7 dereceyi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır. İç Anadolu ve geçit bölgelerde Mart sonu Nisan ortası en uygun ekim zamanıdır.
Şeker pancarının en çok yetiştiği ve rekoltesinin yüksek olduğu bölgeler; Ege bölgesi, İç Anadolu bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesidir.
Makinalı hasat ise giderek yaygınlaşmaktadır. Hasada başlama zamanı Türkiye genelinde beklenen pancar rekoltesi, fabrikaların günlük işleme kapasiteleri, ülkenin şeker gereksinimi ve pancarın teknolojik olgunluk düzeyi göz önüne alınarak 10 Eylül - 10 Ekim arasında yapılır.
Bu pancar kış aylarında yetişiyor.
Pancar çorbası, pancar püresi, parmak besin olarak bebeğinize sunabilirsiniz. Pancar bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Pancarın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir.
İdrarın kırmızı renk olması mide asidi yetersizliğine işaret
Kırmızı pancardaki betalain asidik ortamda parçalanır. Eğer mide asidi yetersizse betalain yeterince parçalanamaz ve o şekilde emilemez. Bu yüzden idrar veya dışkı rengi değişebilir.
Şeker pancarı, ılık ancak nemli olmayan iklime sahip karasal iklim bölgelerinde yetişir. Türkiye şartlarında yağışlı, nemli, bulutlu, sıcak, çok sıcak olan ve gece - gündüz ısı farklarının çok az olduğu deniz iklim bölgelerinde bulunan ekim alanlarında pancarın kök verimi yüksek olup, şeker varlığı düşüktür.
Çünkü yaklaşık 136 gram gelen yumru bir kırmızı pancar 106 mg sodyum içerir. Bu da aşırı tüketiminin riskli olabileceğini gösterir. Yine diyabeti olanlar da 136 gramlık bir pancarda 9 gram şeker bulunduğu için aşırı tüketmemelidir. Diyabeti olanların haftada 2-3 kez 1 yumru tüketmesi yeterli.
Pancar tohumu şubat, mart ve nisan aylarında toprağa ekilmektedir.
Kırmızı pancar ( İngilizce Red Beet ), kara pancar adı da verilen bir pancar türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi pancar bitkisinin köküdür. Tadı hafif tatlıdır.
-Kırmızı pancar, soyulup dilimlenerek salataya eklenebilir ve çiğ olarak tüketilir. Pancarı dilimleyip, tuz, karabiber, limon suyuyla ve baharatlarla sağlıklı bir atıştırmalık hazırlanabilir.
Rengiyle oldukça dikkat çeken pancar, kış sofralarında sıklıkla yer alır.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
İlkbahar mevsiminde yemeklerinizde enginar, kuşkonmaz, pancar, barbunya, havuç, bezelye, domates, balkabağı, semizotu, bakla, fesleğen, taze fasulye, arpacık soğan gibi sebzeleri kullanabilirsiniz. Sonbaharda beslenmek kışa iyi bir giriş yapmak için önemlidir.
Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir, hekimlerine danışmadan fazla pancar tüketmemeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri