Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
Kombiye fazla su bastım, ne yapmalıyım? Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir. Kombi su boşaltma vanası dönmüyor? Vana dönmüyorsa paslanma ya da kireçlenme yaşanmış olabilir.
Kombide basınç kendi kendine yükselir 2.5 veya 3 barı geçerse; emniyet ventili devreye girerek kombideki fazla suyu tahliye etmeye başlar. Yani kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar. Kısa sürede soruna müdahale edilmezse yüksek basınç kombide ekstra problemlere ve masraflara yol açabilmektedir.
Kombilerde yüksek basınç durumunda emniyet kilidi açılarak kombideki suyu tahliye etmek gerekir. Sürekli Kombi bar göstergesi yükseliyorsa bu durumda bazen cihazınıza hiç müdahalede bulunmadan beyaz eşya servisinden yardım almak gerekir.
Eğer kombinizin basıncı 1.5 bardan 2 bara kadar yükseliyorsa endişe edilmesine gerek yoktur çünkü bu bir arıza değildir. Kombiler kış moduna geçildiği zaman içinde bulunan suyu ısıtır ve su ısındıkça genleşir. Bu sebeple basınç değerinde ufak tefek oynamalar olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Kombi Basınç Yükselmesi Tehlikeli Midir? Kombi basıncını gösteren basınç göstergesi 3 bar seviyesine çıktığında kombiler genellikle su sızdırmaya başlar. Bu durumda emniyet ventilinden sızan su, emniyet ventilinde bir arıza olduğu anlamına değil; kombi basıncının yüksek olduğu anlamına gelir.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında çeşitli güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bu nedenle kombi su basıncı düştüğü zaman kombi çalışmayı durdurur. Bu sayede kombinin zarar görmesi engellenmiş olur.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Kombi barının yükselmesi durumunda, basıncın hangi miktarda yükseldiği ve ne sıklıkta yükseldiği önemli bir konudur. Kombi içerisinde bulunan su sürekli ısınıp soğuması sebebi ile genleşebilir. Genleşme arttıkça basınçta yükselmeler meydana gelebilir. Böyle durumlarda barın ne kadar yükseldiğine dikkat edilmelidir.
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Eğer kombinin basıncı 1 barın altına düşerse, cihaz kapanır. Dolayısıyla kombinin kapanmaması için basınç değerinin hiçbir zaman 1 barın altına inmemesi gerekir. Kombinizin basıncı düştüğünde cihazın alt tarafında bulunan su doldurma musluğu ile su takviyesi yapabilirsiniz.
Kombim Neden Su Eksiltiyor? Kombi iki sebepten dolayı su eksiltmeye başlar. Birincisi kombinin denge kabındaki hava bitmiştir. İkincisi ise kalorifer tesisat borularında gözle görülmeyen çok ufak bir kaçak meydana gelmiştir.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Kombiler, içerisinde bulunan su basıncının yeterli olması halinde basınç değerleri düşene kadar kullanılabilmektedir. Suların kesilmesi, kontrol altına alınmadığı durumlarda kombiye zarar vermektedir. Kuru yanma gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
Kombiye su vermek için kombi altında su takviye musluğu bulunur. Kombinin altına bakarsanız bu musluğu görebilirsiniz. Musluğu saat yönünün tersine çevirirseniz, kombi basıncının yükseldiğini fark edersiniz. Kombi basıncı 1,5 – 2 bar seviyesine gelince musluğu kapabilirsiniz.
Demirdöküm kombiye olması gerekenden fazla su bastığınızda (basınç değeri 2,5 ya da 3 barı geçtiğinde) basıncı düşürmenin en basit yolu radyatör havasını almaktır. Radyatör havasını almaktan ziyade aslında radyatörün hava alma kısmından suyu boşaltmaktır.
Her ikisinin de her zaman açık şekilde olması gerekir. Bunlar tesisat vanalarıdır. Vanalar kapalı olursa sıcak su alamazsınız, petekleriniz ısınmaz. Kombi kalorifer konumunda olmasa bile hem kalorifer hem de tesisat vanaları her daim açık olmalıdır.
Kombi çalışırken basınç yükseliyorsa, kapalı olduğunda da basınç düşüyorsa genleşme tankındaki bir arızadan kaynaklanan bir durumdur.
Genleşme Tankına Ne Kadar Hava Basılır? Genleşme tankının havası 0.75 mbar olmalıdır. 1-2 bar civarı bilgiler yanlıştır. Genleşme tankı hava basıncı 1 bar ve üzerine çıkarsa parçada su akıtma durumları söz konusu olabilmektedir.
Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
KOMBİ SICAK SU AYARI KAÇ OLMALI? ayarlanabilmektedir. m²) verimli kullanım ayarı 45 – 50° dir.
Bölge regülatöründen 4 bar olarak gelen doğal gaz son kullanıcıya servis kutuları ile ulaştırılır. Kullanıcının ihtiyacına göre doğal gaz basıncı burada 21 mbar ve 300 mbar seviyelerine düşürülerek tesisata verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri