Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Kombi sürekli açık tutulduğu halde ısılınamıyorsa , ya kombinin kapasitesi düşük seçilmiştir, ya evinizin izolasyonu kötüdür yada yapılan sistemle ilgili bir hata vardır. Radyatörler eksik veya devir daim pompasının basıncı ve debisi düşük olabilir. Teknik servisin gelip kontrol etmesi gerekir.
Kombi kaç dakikada bir ateşleme yapar? Kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk arasında değişmektedir. Yani alev söndükten sonra kombiler 1 ila 3 dk arasında tekrar çalışmaya başlar.
Peki, kombi çalışırken neden durur? Öncelikle iyonizasyon elektrodunun alev görmemesi durumunda kombi çalışır ve kısa süre içinde durur. Yine oksitlenme meydana gelmesi veya kombinin anakartında arızalanma olması kombinin çalıştığı esnada birden durmasına neden olur.
Alev algılanmadığı için de kombi ateşleme denemesi yapar. Bir kaç deneme sonrasında alev algılanmayınca ateşlemeyi yapamaz ve genelde iyonizasyon sorunu yaşattırır. Bu gibi durumlarda parçada kirlenme görülür ise temizlenir, oksitlenme veya farklı sorun görülür ise değişimi yapılır. Sorun bu şekilde çözümlenmiş olur.
İlgili 34 soru bulundu
Kombi Ne Kadar Sürede Bir Ateşleme Yapar? Eğer kombiniz 2 dakikada bir ateşleme yapıyor, sık sık devreye girip çıkıyor, düzgün ısıtmıyor ise bir sorun var demektir. Kombinin 2 dakikada bir ateşleme yapması yaygın bir sorundur.
Kombi bacasının tıkalı olması ya da ateşleme elektrodunun arızası da bu soruna neden olabilir. Yukarıdaki temel sebeplerin yanı sıra iyon elektron arızalanması ve su basıncının belli seviyenin altında seyretmesi de kombinizin ateşleme yapmamasının sebeplerindendir.
Kombinin devamlı çalışıyor olmasının temel nedenlerinden birisi kalorifer filtresinin tıkalı oluşudur. Kaloriferin dönüş borusu dahilinde bulunan filtrenin tıkanmasıyla peteğe ısının iletilmesi engellenir. Bu nedenle kombiniz peteği ısıtabilmek için devamlı çalışmayı sürdürür.
Sirkülasyon pompasına kombinizin anakartı gerektiği zamanlarda voltaj göndermektedir. Kombiniz kalorifer konumunda çalışırken sirkülasyon pompası sürekli olarak devrededir.
Banyo yaptığınız bir günde, yada bulaşık yıkarken Kombiniz yaz konumunda iken Peteklere sıcak su gidiyor ve petekleriniz kendiliğinden ısınmaya başlıyor ise büyük bir ihtimal ile Kombi içerisinde bulunan ve sıcak kullanım suyu ile petek ısıtma suyunu ayıran Üç Yollu Vana adında ki parça arızalıdır.
kombilerin otomatiğe geçiş süreleri markasına göre 1 ile 3 dk. arasında değişmektedir. yani alev söndükten sonra kombiler 1 ile 3 dk arasında tekrar çalışmaya başlarlar. bu gayet normal bir durumdur.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Kombi elektrik tüketimi Kombiler ortalama olarak kış aylarında günde 8-10 saat arasında çalışmaktadırlar. Ortalama 10 saat çalıştığını kabul edelim günde çektikleri elektrik 1kw ile 1,5 kW arasında bir değerde olacaktır.
Kombinizi ihtiyacınızdan daha yüksek ısılara ayarlamak fazladan enerji tüketimine neden olur. Oturma odanız için önerilen sıcaklık 22 °C (Santigrat derece), yatak odaları içinse 20 °C'dir. Ayrıca bu sıcaklıkları birer derece düşürerek enerji tüketiminde %7 oranında tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kombinin basıncının sık sık düşmesi iki sebebe bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bunlardan birincisinde; kombi içerisinde bulunan genleşme tankı diğeri ise kalorifer tesisatında bulunan su kaçağıdır.
Plaka-ana eşanjör arızalandığında kombi basıncında kendi kendine yükselmeler meydana gelir. Eğer kombiniz çift eşanjörlü ise sorun plaka eşanjörde; tek eşanjörlü ise sorun ana eşanjörde olabilir. Kombi basıncının yükselmesinde son nedenlerden biri de genleşme tankı havasının eksik ya da membranın delik olmasıdır.
Pompa motoru dönmüyor veya düşük bir hızda dönüyorsa, pompada bir sorun olabilir. Pompa Motorunun Sıcaklığı: Pompa motoru normalden daha sıcak hissediyorsa veya aşırı ısınıyorsa, bu bir arızanın belirtisi olabilir. Pompa motorunun aşırı ısınması, motorun zarar görmesine veya çalışmamasına neden olabilir.
Devirdaim pompası bozulursa, motorun hararet yapmasına ve silindir kapak contasının yanıp pistonun da erimesine neden olarak büyük zarar görür. Isı dengesini kuramayan devirdaim, motordaki suyun sürekli ısınmasına ve radyatördeki suyun da soğumasına neden olur.
Bunun yanı sıra, kalorifer sisteminde çalışmama sorunu olduğunda, kombiden su gelmesi durumunda, kombi yüksek derecedeyken bile petekler ısınmıyorsa, sıcak su gelmiyorsa, kombi çalışırken ses yapıyorsa ve kombi donduğu zaman devirdaim pompasının arızalı olduğu söylenebilir.
Kısaca çok daha az yakıt tüketimi için yoğuşmalı kombi önerilir. Ancak yoğuşmalı kombilerin yoğuşma yapması için yukarıda bahsettiğimiz gibi su sıcaklığının yaklaşık olarak 50°C üzerine çıkmaması gerekir.
3. Kombi Basıncını Belirli Aralıklarla Kontrol Etmelisiniz
Kombilerde su basıncı “bar” olarak belirtilir. Kombilerin ideal basıncı 1,5 ila 2 bar arasındadır. Basıncın düşük olması kombinizin sıcak su oluşturmayarak hem evinizin ısınmamasına hem de musluklarınızdan sıcak su akmamasına neden olur.
Demirdöküm kombi ekranda petek işareti yanıp sönüyor diyenler için bu durum oda termostatının ısıtma için kombinin faaliyetini durdurduğunu göstermektedir.
Kombinizin ön kısmında ekranın hemen altında, üzerinde "Reset" (sıfırlama) yazan bir tuş bulunur. Kombiniz açıkken bu tuşa parmağınızı basıp çektiğinizde sorun düzelecektir. Kombinizin yanındaki duvarda yer alan ve üzerinde mandala benzeyen bir düğme olan kutu, sigorta kutusudur.
Kombilerde gaz valfi adı verilen ve amacı gazın akışını kontrol eden parçanın bozulması da kombinin gazı kesmesine neden olabilir. Eğer gaz valfinde bir sıkıntı var ise bu onarılmalı ya da değiştirilmelidir. Kombilerde gaz kesme sorununu yaratan en büyük nedenlerden biri de ana kartın bozulmasıdır.
Kombinin LCD Ekranında Kalorifer sembolü ve Çeşme sembolü bulunuyorsa kombi cihazınız her 2 konumda çalışacaktır. Bu durumda Kombi Kış Modun'da demektir. Kombinin LCD Ekranında Petek sembolü üstü çizili durumdaysa ve yalnızca musluk sembolü bulunuyorsa ise Kombi Yaz konumunda demektir ve sıcak su için çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri