Plaka-ana eşanjör arızalandığında kombi basıncında kendi kendine yükselmeler meydana gelir. Eğer kombiniz çift eşanjörlü ise sorun plaka eşanjörde; tek eşanjörlü ise sorun ana eşanjörde olabilir. Kombi basıncının yükselmesinde son nedenlerden biri de genleşme tankı havasının eksik ya da membranın delik olmasıdır.
kombide birikebilir. suyun buharlaşması çok az olur. buharlaşarak gaz haline geçmesine sebep olur. kombinin hava yapmasına sebep olur.
Petekler Neden Hava Yapar? Peteklerin hava yapmasının en çok görünen nedeni, tesisat ilk yapıldığında boru içinde kalan havadır. Boruların içinde kalan hava, kombi çalışmaya başladığında peteklerde birikmeye başlar. Zamanla peteklerde biriken hava peteklerin ısınmasını engeller.
Petek havası alınmazsa ne olur? -Petek havası alınmadığı zamanlarda peteklerin içerisinde su her bölgeye yayılamaz ve peteğin bazı bölgelerinde ısınma sorunu meydana gelir.
Peteğin yan tarafında üstte bulunan purjör vanası saat yönünün tersinde purjör anahtarı veya düz bir tornavida ile çevrilir. Sıcak su gelene dek çevirme işlemi devam eder. Su gelmeye başladığında petek içindeki havanın tamamı çıkmış demektir. Artık hava değil purjör vanasından sıcak su gelmeye başlamıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Petekte hava varsa üst kısımlarında soğukluk görülür. Altı ısınmayan bir petek hava sorunu olduğu için değil kirlendiği için ya da sistemde devir daim problemi olduğu için bu sorunu yaşatır. Kalorifer peteğinde hava problemi olduğu tespit edildikten sonra havası alınır.
Sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kombinin havasının alınması gerekmektedir.
Peteğin havası alınırken öncelikle kalorifer peteğinizde yer alan üst vananın kapatılması ve alt vananın açılması gerekir.
Evet kombi çalışırken petek havası alınır. Fakat bir kişi de hava alma sırasında kombiye su takviye ediyor olmalıdır. Hava alınırken purjör birden açılmamalıdır.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur.
Peteklerin pürjör vanası, pürjör anahtarı ya da düz tornavida yardımı ile çeyrek tur kadar çevrilir. Petek havası alma, pürjör vanasının çeyrek tur çevrilmesi ile gerçekleştirilir. Peteğin içinde hava varsa, çeyrek tur çevirdiğinizde pürjör vanası gevşeyecektir ve peteğin içindeki hava çıkacaktır.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Hava biriken kalorifer kendini hemen belli eder. Eğer kaloriferin yarısı sıcak yarısı soğuk ise, o zaman kalorifer havasının alınma vakti gelmiş demektir. Hava alma işlemini kaloriferler çok ısınmadan yapmanız yanma ihtimalini azaltır çünkü hava çıkışı sırasında sıcak su çıkışı da olabilir.
Kombi basıncı gereğinden fazla yükselirse yani 2.5 barın üstüne çıkarsa ise; kombinin güvenlik sistemi devreye girer. Bu durumda da kombinin altından tahliye vanasından suyu boşaltmaya başlar.
Kombi neden ses yapar diyorsanız ilk olarak fan motorunuza bakmanız gerekir. Hermetik ve yoğuşmalı kombiye sahipseniz bu problemle sık sık karşılaşabilirsiniz. Çünkü bu kombilerin en önemli parçalarından biri fan motorudur. Kombinizin fan motorunda bir problem varsa kombiniz ses yapabilir.
Hava ile beraber çıkacak olan suyun etrafa zarar vermemesi için radyatörün alt kısmına geniş bir kap koyunuz. Isıtma cihazın çalışması suyun hareketi ve oluşan basınçla radyatör içindeki havanın dışarıya atılması sağlar. Ayrıca suyun sıcak olması gerekmektedir. Purjör anahtarını sokarak yavaşça gevşetin.
Bu tasarruf açısından fazla görünebilir fakat 3 petekten az kullanmakta tasarruf ettiğiniz anlamında gelmemektedir. Kombilerde yer alan pompa devir daim sağlar ve böylelikle de petekler ısınır. Eğer 3 petekten az yakılırsa pompa devamlı devi daim yapmak zorunda kalır.
PETEKLERİN HAVASI NASIL ALINIR? Peteklerde hava alma işlemi uzman desteği alınarak yapılabildiği gibi bireysel olarak da gerçekleştirilebiliyor. Evde bulunan düz tornavida ile peteğin üst kısmında yer alan purjor kısmının saat yönünde çevrilmesi gerekmektedir. Sıcak su gelene kadar içeride bulunan havayı boşaltın.
Peteğin Altı Neden Isınmıyor? Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
3 – Havası alındığı halde ısınmayan petek var ise burada da petek kanalları tıkanmıştır. Bu durumda peteklerin ısınmama sebebi petek kanallarına sıcak su girip dolaşamadığı içindir. 4 – Peteklerin yarıdan aşağısı neden ısınmaz bu husus da genelde tıkalı petek kanallarına dayalı ısınma sorunu yaşanır.
Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Doğan, "petek kapatmanın" doğru bir tasarruf yöntemi olmadığını, bunun yerine kombinin daha düşük sıcaklıklarda çalıştırılarak evin gün boyu sabit ısıda tutulması gerektiğini vurguladı.
Tıkanıklık yüzünden suyun dolaşımı durur ve peteklerin ısınması mümkün olmaz. Siz kombi çalışıyor petekler ısınmıyor sanırsınız ancak suyun dolaşımı durmuştur bu yüzden petekler ısınmaz. Kombi filtresinin çıkarılıp temizlenmesi gerekmektedir. Ancak kombi filtresini çıkarırsanız kombi içindeki su dışarı çıkacaktır.
Kombi, oda 20°C'ye ulaştığında on-off çalışan bir oda termostatı tarafından kapatılır, modülasyon yapma özelliği olan bir oda termostatı varsa bu durumda oda termostatı kombiyi kapatmaz ama alev boyunu kısar yani kapasitesini düşürür.
Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir. Kombi basıncının 1 barın altına düşmesi durumunda su doldurma musluğunu; 2 barın üstüne çıkması durumundaysa tahliye musluğunu açarak basıncın 1,5 bar seviyesine gelmesini sağlayın.
Simtem 1 bar ile 3 bar arası basınç normal çalışma basıncıdır , üstü tehlike arz etmeye başlar. Isı genleşmesinden dolayısı panellerin 3 bar dan sonra patalama riski ve tesisatın boruların patlama riski vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri