Kombide NTC Sensör Neden Bozulur/Arızalanır Isıya dayanıklı bir yapısı olsa da sürekli ısı algılaması nedeniyle bozulmaktadır, Şebeke suyunun kireçli olması sebebiyle arızalanabilmektedir, Su kaçağından meydana gelen kısa devre oluşumu nedeniyle arızalanabilmektedir, Oksitlenme sebebiyle arızalanabilmektedir.
Kombilerin sensörü genellikle kısa devre oluşması ile arızalanır. Su kaçağı ve oksitlenme ile NTC senrör kısa devre oluşması ile arızalanması görülen sık arızaların başında gelir. Bu parça ısıya dayanıklı bir parçadır.
LPG Isı Sensörünün arıza yaptığını gösteren belirtiler ise şöyledir; Araç motoru yeterli ısınmaya ulaşsa bile benzinden gaza geçmeyebilir. Düğmenin gazda dönmesine rağmen araç benzinde çalışmayı sürdürebilir. Motor ısınmadan direkt LPG'ye geçebilir.
Kombi ısı sensörü arızası nasıl anlaşılır? Kalorifer devresinde yer alan sensörde arıza oluştuğunda, kaloriferin ısınmaması ya da yüksek ısı daha erken az ısıtması gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Sıcak su devresindeki sensörlerde arıza olması durumunda sıcak suda sorun meydana gelir.
Negative Temperature Coefficient yani negatif sıcaklık katsayısı manasına gelir. Ntc sensörü kombilerde sıcaklığın ölçülmesinde kullanılan ısı sensörüdür. Motor ve transformatör gibi sistemlerde aşırı ısınmayı engellemek için geliştirilmiştir. Alarm ve koruma devresini uyarıp fazla ısınmaya engel olur.
İlgili 26 soru bulundu
Isı sensörleri, soğutucu sıcaklığını ölçer ve ECU'ya bilgi gönderir. Isı sensörü, kontrol ünitesinin motorun aşırı ısınmasını veya sıcaklıktaki olağandışı artışı belirlemesini sağlar. Araç üreticilerine bağlı olarak bu sensör, termostatın yanına veya içine monte edilir.
Bu tip sensörler, sıcaklık değişimlerini izlemek için konveksiyon + radyasyon kullanır. Isı yükseldikçe ve soğudukça, konveksiyon akımlarında dibe çöktüğünde, radyan enerji yayan sıvıları ve gazları ve kızılötesi radyasyon (güneş) biçimindeki bir nesneden iletilen radyan enerjiyi tespit etmek için kullanılabilir.
NTC elktronik devrelerde kullanılan bir termistör çeşididir. Kelime anlamı sıcaklıkla direnci azalan termistör demektir. Normal bir dirençten farkı devrelerde pasif sensör olarak görev yapmalarıdır. Temas ettiği nesnenin ya da bulunduğu ortamın sıcaklığı arttıkça NTC'nin direnci azalır.
Kombinin Derecesi Kendi Kendine Yükseliyor
Örneğin; tesisat dönüş filtresinin tıkalı olması gibi durumlarda cihaz sıcaklık derecesinde aşırı ve olağan artış meydana gelebilir. Aynı zamanda peteklerin kapalı olduğu durumlarda ve kombi pompası arızalı olduğunda da kombi derecesi kendi kendine aniden aşırı yükselebilir.
Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz. Krank sensöründe hata varsa motor gürültülü bir şekilde çalışır. Aynı zamanda motor yüksek devirlere çıkamaz. Marşa basılmasına rağmen, motor çalışma haline geçemez.
Hararet Müşürü Nerede Bulunur? Genelde silindir kapağı üzerinde radyatörden en uzak noktaya yerleştirilmiştir. Su sıcaklık sensörü, silindir kapağında su çıkış hattı üzerinde bulunur, Termostatın yakınındadır.
Kombinin sıcak suyu vermemesi sıcak su sensöründen kaynaklanıyor olabilir. Bunun dışında kombiye gelen gazın kapalı olması da sıcak suyun gelmesine engel olmaktadır. Bu nedenle ilk olarak kombiye gelen su kanallarının açık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca kombinin su basınç ayarları da kontrol edilmelidir.
Kalorifer tesisatında su kaçağı olması kombi su basıncının düşmesi anlamına gelir. Bununla birlikte peteklerin hava yapması da kombi su basıncının düşmesine neden olur. Kombi su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ve kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez.
NTC sensör, sıcaklığının artmasıyla direncinin azalması, sıcaklığının azalmasıyla direncinin artması özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde, kombide sıcaklık değişimlerini tespit ederek, kombiyi kontrol eden elektronik karta bilgi gönderir.
Isıya dayanıklı bir yapısı olsa da sürekli ısı algılaması nedeniyle bozulmaktadır, Şebeke suyunun kireçli olması sebebiyle arızalanabilmektedir, Su kaçağından meydana gelen kısa devre oluşumu nedeniyle arızalanabilmektedir, Oksitlenme sebebiyle arızalanabilmektedir.
NTC termistörlü soğukta çalışan devre
T1'in kesimde olması A noktasındaki gerilimin yüksek olmasına neden olur. A noktasının geriliminin yükselmesi T2'yi iletime sokar ve led yanar. Ortam ısındığında NTC'nin direnci azalır ve pot üzerinde oluşan gerilim T1'i sürer.
NTC Sağlamlık kontrolü
NTC'yi uçlarından ohmmetreye bağladığınızda ilk olarak oda sıcaklığında NTC'nin üzerinde yazılı değeri okumamız gerekiyor. Daha sonra mum veya benzeri bir araç ile ısıttığımızda direnci azalıyor ise NTC sağlam demektir.
Bu nedenle sensörlerin ideal koşullardaki kadar ömürleri olmaz. Genel olarak yaygın olarak kullanılan gazlar (örneğin karbon monoksit veya hidrojen sülfür) için elektrokimyasal sensörlerin ömrü 2-3 yıldır. Hidrojen florür, Etilen oksit gibi daha egzotik gaz sensörlerinin ömrü 12-18 ay olabilir.
Aracınıza en uygun krank devir sensörü çeşitlerini Otolye de bulabilirsiniz. Kran devir sensörünün tamiri söz konusu değildir arızalandığı zaman yenisini alıp taktırmanız gerekli.
Sensörü test etmenin bir yolu, ışığının yanıp yanmadığını görmek için telefonunuzu kaldırmaktır. Başka bir yol da bir görüşme yapmak ve ekranı karartıp karartmadığını görmek için telefonunuzu kulağınıza yaklaştırmaktır.
Sıcaklık sensörü, bir nesnenin ya da bir ortamın sıcaklık değerini ölçen sensördür. Ölçüm işlemi dijital ya da analog olarak gerçekleştirilebilir.
Evlerdeki en yaygın sensör türüdür. Çeşitli uygulamalara uyacak şekilde farklı şekil ve boyutlara sahip birçok sıcaklık sensörü vardır. Motorlar, yüzey plakaları, ev aletleri, endüstriyel ekipman, bilgisayarlar, egzoz gazı izleme, elektrikli radyatörler için sıcaklık sensörü kullanılır.
Çeşitleri Nelerdir ? Bir ortamın veya sistemlerin sıcaklığını ölçmeye yarayan sıcaklık ölçüm sensörleri; termokupl, termistör, RTD(direnci sıcaklığa bağlı), ve manyetik termometre gibi birden çok teknolojiye sahiptir. film direncinin sıcaklığa bağlı olarak nasıl değiştiğini ölçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri