Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir. Bunları giyme imkânı olduğu hâlde normal ayakkabı giyen kişi ihram yasağı işlemiş olur.
Dikişli elbiseden kasıt, vücud ölçülerine göre dikilmiş gömlek, pijama gibi elbiselerdir. Peştemal şeklindeki ihramların kenarındaki dikişlerin zararı yoktur, sökülmesi gerekmez. Çorap ve ayakkabı giyilmesi de câiz değildir. Başı açık, ayakları çıplak olup, terlik veya nalın veya sandalet giyebilir.
Umre Ayakkabısı Erkek
Sandaletin yanı sıra, önü kapalı spor umre ayakkabıları da sevilerek kullanılmaktadır. Bu tasarım, ön ve arkadan kapalı olduğundan ayağın her yönden desteklenmesini sağlamaktadır. Yumuşak bir materyalden üretilmiş olan ayakkabı modellerini giymek oldukça kolaydır.
Ayaklara terlik giyilmektedir. İhram yalnızca ibadet esnasında giyilir. Onun dışında sivil kıyafetle dolaşmak gerekmektedir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler.
İlgili 17 soru bulundu
3. İhram esnasında dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek, başı kısmen veya tamamen örtmek, çorap ya da topukları ve üstü kapalı ayakkabı giymek sadece erkeklere yönelik bir yasaktır.
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir.
İhram (Erkekler için), ihramlar gitmeden önce yıkanmalı. Kıyafet (Erkekler için) Gömlek, Şalvar türü bol pantolon. Kıyafet (Bayanlar için) Pardösü, Afgan kıyafeti, açık tonlar seçilmeli.
İhramlı iken topukların ve aşık kemiklerinin açık olması, ayakların üst kısmının da tam örtülmemesi gerekir. Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer.
Kadınlar, ihram olarak yüz hariç bütün vücudu örten normal bir elbise giyerler. Aksesuarlar kullanılmamalı, seçilen elbise el yüz haricinde vücudu belli etmemelidir. Ayaklarda rahat sandalet tipi terlik veya topuksuz, ortopedik terlikler tercih edilebilir.
Öncelikle dış elbiseler çıkartılır ve belden alt kısmını öretecek olan ihram elbisesi düşmeyecek şekilde bağlanır. Sonrada iç giysiler çıkarılır, vücudun üst kısmını örtecek olan ihram elbisesi omuzdan aşağı doğru örtülür. Ayaklara ise terlik giyilir. Bele ihramı tutacak şekilde kemer bağlanabilir.
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
İslam dininde hac mevsimi dışında kutsal topraklara yapılan ziyaretler umre olarak adlandırılmaktadır. Umre yapan kimseye “Mu'temir” denir. Umre ibadeti, Arafat günü ile Kurban Bayramı'nın dört günü haricinde yılın her vakti yapılabilen bir ibadettir. Umrenin Ramazan ayında yapılması mendubdur.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların kokulu sabun veya şampuan kullanmaksızın duş almalarında, elbiselerini çıkarmalarında veya değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında esans kullanılan temizlik malzemeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik malzemeleri kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması da herhangi bir cezayı gerektirmez.
İhramda iken yasak olan koku: İhramlı iken kokulu sabun, şampuan, parfüm ve benzerleri kullanılamaz. Bir azanın tamamına sürüldüğü takdirde kurban, daha az yere sürülürse sadaka cezası gerekir.
Bu duruma alışık olmayan Umreciler de genellikle ayaklarda şişmeler olmakta o yüzden beylerin ihram dışında kullanmak üzere yanlarına ya kalın çoraplar yada tavaf patiği denilen aksesuarlardan temin etmeleri gerekmektedir.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
Umre ya da hacca giderken yanınızda mutlaka ihram, sandalet ve iç çamaşırı olması gerekir. İhram genelde standart olarak 220x110 cm ölçülerinde rida ve izardan oluşur. Bu kumaş vücuda sarılacak şekilde dizayn edilir. Standartların çok üstünde olmadıktan sonra herkes tarafından bu ölçüler uygun kabul edilir.
Bu çantaya seccade, terlik, ufak tefek yiyecek vb. şeyler koyabilirsiniz. Terliğinizi içine koymak için yanınızda birkaç tane poşet de olursa iyi olur. Terliği poşetin içine, poşeti çantanın içine koyabilirsiniz. İhramlı iken dikişli ve kapalı ayakkabı giyilemeyeceği için dikişsiz bir terlik giymeniz gerekiyor.
Bayan Hac Umre Kıyafetleri
Ancak kadınlar için erkeklerde olduğu gibi dikişsiz elbise giyilmesi şartı yoktur. Bunun için kadınlara özel olan bir hac ya da umre kıyafeti yoktur. Kadın hac ve umrede ne giyiyorsa ibadeti sırasında da aynı şekilde giyebilir. Kadınlar genellikle açık renk giymeyi tercih ederler.
Yasaklar. Hac ve umrede yapılması yasak işleri yapmaya cinayet denir. Her yasağın cezası vardır. Umreyi bozan, kaza ve kurban gerektiren yasaklar: Cinsel ilişki, cünüp olarak tavaf etmek, ihram noktasını ihramsız geçmek, say'i terk etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri