Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında "çifte vatandaşlık" anlaşması bulunduğu için, bir Türk'ün hem TC hem de ABD vatandaşlığını sürdürmesi mümkün.
ABD resmi olarak çifte vatandaşlığı tanımamaktadır. Ancak yasal olarak ya da politikal olarak karşıtı hiç bir eylemde de bulunmamaktadır. ABD hükümeti, başka bir ülke pasaportu ile seyahat eden, yabancı bir ülkede oy kullanan, askerlik görevini yerine getiren bireylere karşı cezai bir kaide uygulamamaktadır.
Amerikan vatandaşı olmak için beş yıllık daimi ikamet şartı olmasına karşın, vatandaşlığa kabul başvurunuzu bu beş yılın tamamlanmasına 90 gün kala ABD Yurttaşlık ve Göçmenlik Hizmetlerine (USCIS) gönderebilirsiniz.
En az 3 yıl daimi ikamet yani Green Card sahibi olmalıdır. ABD vatandaşı eşiyle 3 yıldır yaşıyor olmalıdır. Başvuru yapmadan önce bulunduğu eyalette en az 3 ay yaşamış olmalıdır. Başvuruyu yapmadan önceki 3 yılın en az 18 ayı boyunca ABD'de fiziksel olarak mevcut olmalıdır.
Türkiye çifte vatandaşlık statüsüne izin veren bir ülke olmakla birlikte Türkiye ile özel olarak çifte vatandaşlık anlaşması bulunan 4 adet ülke bulunmaktadır. Bunlar: Almanya, Bulgaristan, Arnavutluk ve İngiltere'dir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Türkiye'de de çifte vatandaşlığın hangi koşullarla kazanılacağına ilişkin yasalar bulunuyor. Çifte vatandaşlık için müracaat edilmeden evvel yalnızca öteki ülkenin değil, kişinin kendi ülkesinin yasalarını da iyi bilmesi gerekir. Zira vatandaşlık hakkı, iki ülkenin de müracaatı kabul etmesi halinde gerçekleşebiliyor.
3) Amerika'dan ev alana vatandaşlık hakkı veriliyor mu ? Cevap: Amerika'da ev alan vatandaşlık hakkına sahip olamıyor, fakat orada ev aldıktan sonra iş kuran birisi çalışma vizesi alabilir. Belirli bir süre Amerika'da yaşadıktan sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor.
Amerika EB-5 Yatırımcı Vizesi Başvuru Koşulları
⦁ Amerika EB 5 yatırımcı vizesine başvuru yaparak Green Card sahibi olmak ve Amerika vatandaşlığına adım atmak için, Amerika'da $ 500,000 değerinde bir yatırım yapmanız gerekmektedir.
Belgeleri teslim ettikten sonra başvuru incelenecektir. Başvurunuzun işleme koyulması 30 gün kadar sürebilir. Avrupa Birliği'nde aile birleşimi vize almak için başvuru süreci, başvuru inceleme süreci için 4 ila 8 ay sürer. Bu nedenle ABD aile birleşimi vizesi için bekleme süresi en az 3 aydır.
Amerika doğum yoluyla vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Amerika'da doğum yoluyla vatandaşlık almak isteyen anne adayları, bebeğini Amerika'da doğurmak istemektedir. Bu sayede Amerika'da doğan çocuk, otomatik olarak Amerikan vatandaşlığı alarak çifte vatandaşlık statüsüne geçebilir.
Amerikan vatandaşı birisiyle evli olmanız durumunda sizin de Amerikan vatandaşı olabilmenizin yolu açılmaktadır. Ancak bunun için bir süre beklemeniz gerekir. Öncelikle belirtmek gerekiyor ki evlilik yoluyla vatandaşlık, doğrudan mümkün değildir.
Amerika Evlilik Vizesi Şartları
Türkiye'de Amerika vatandaşı biri ile Türk vatandaşın evlenmesi gerekir. Türk yetkililerinin belirlediği evraklar toplanmalıdır. Yasal olarak evlenilmelidir. Amerika vatandaşı olan kişinin I-130 formunu doldurup USCIS'a göndermesi gerekir.
İhtiyaç olması durumunda USCIS ilave kanıtlar da talep edebilmektedir ve işlem süresi genellikle 6 ile 15 ay arasında sürmektedir. I-130 Formu onaylandıktan sonra green card başvurusu yapabilirsiniz. Süreç ABD'den ya da ABD dışından başvuru yapıp yapmamanıza göre değişmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri yasaları birden fazla vatandaşlığa izin vermektedir. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olarak vatandaşlığa kabul edilen diğer ülkelerin vatandaşları, diğer ülkeye bağlılıktan vazgeçmeleri gerekse de, önceki vatandaşlıklarını koruyabilirler.
Yalnızca sermaye aktararak, bir başka deyişle Amerika Birleşik Devletleri'ne ciddi bir anapara akışı sağlayarak green card almak isteyenlerin 500 bin dolar ile 1 milyon doları gözden çıkarması lazım.
Üçüncü yol ise orduya katılmaktır. Amerikan Ordusu'da en az 1 yıl görev yapan, 18 yaşından büyük olan, en az 5 yıl Amerika Birleşik Devletlerin'de yaşamış ve bu 5 yıl 30 ayı ülke sınırları içerisinde geçirmiş, İngilizce bilen, Amerikan Anayasası ile tarihi hakkında bilgiye sahip askerler vatandaşlığa başvurabiliyor.
Amerika'da Ev Almak İçin ABD Vatandaşı Olmanıza Gerek Yok
Amerika'da ev alabilmek için herhangi bir oturum iznine sahip olmak veya ABD'de yaşamak mecburiyetinde değilsiniz. ABD daimî ikamet izniniz olmasa da evin satış bedelinin %50'sine kadar konut kredisi çekebilir ve Amerika'da bir ev sahibi olabilirsiniz.
Mississippi ve Arkansas eyaletleri gibi ortalama konut fiyatları yaklaşık 125.000$'dır ve bu da bu alandaki endeksin 54 olması anlamına gelmektedir. Bir konut için ortalama kira ise yaklaşık 900$ civarındadır. Arkansas eyaleti, Amerika'daki en düşük konut giderlerine sahip eyalettir.
Green Card, gerek devlet dairesi gerekse özel sektör olsun, istediğiniz yerde çalışma hakkını ve dilediğiniz kadar oturma izni verir. Green Card, dilediğiniz ülkeye vize problemi yaşamadan seyahat etmenizi sağlar. Green Card sahibi olan herkes aynı zamanda kendi şirketini kurma hakkına sahiptir.
1. VATİKAN. Vatikan'da yalnızca ülkede veya Roma'da kardinal olarak çalışanlar, ya da Katolik Klisesi'nin resmi çalışanı olarak görev yapanlar vatandaşlık alabiliyor.
Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır. Bu seçenekler vatandaşlık alması kolay ülkeler olarak karşımıza çıkar. Ancak en kolay vatandaşlık alınan ülkeler arasından Portekiz açık ara birinci konumdadır.
Bir ada devleti olan Dominik Cumhuriyeti en ucuz vatandaşlık veren ülkeler arasında yer alıyor. Dominik Cumhuriyeti tek kişi için 100 bin ABD Doları, çift kişi için 150 bin ABD Doları karşılığında vatandaşlık veriyor. Üç kişi ve daha yukarısı için ise 175 bin ABD Doları ve üstü fiyatlar söz konusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri