Parkelerde kabarma ve şişme olursa kombi su kaçağı belirtisi var demektir. Duvarlarda nemlenme, rutubet ve küf kokusu varsa doğalgaz tesisatı su kaçırıyor demektir. Yüzeylerde küçük su birikintileri varsa kalorifer tesisatı su kaçırıyor anlamına gelir.
Eğer kombinizin su basıncı sürekli olarak düşüyor ve kombi devreden çıkıyorsa bu durumda tesisatta kaçak var demektir. Kombi yeterli miktarda suyu içine alamadığı için devreden çıkmakta ve kombiye su basılana kadar devreye girmemektedir. Bu durum ise peteklerin soğumasına sebep olur.
Manometre değerinde düşüş olursa, akustik dinleme cihazı ile su kaçağı dinlenmeye başlanır. Su kaçağı ufak bir çatlaktan sızıntı şeklindeyse ve sesi duyulmuyorsa, temiz su tesisatının basıncı yükseltilerek akustik dinleme cihazı ile tekrar dinlenir. Bu işlemin sonunda evdeki su kaçağı kesin olarak tespit edilir.
Kalorifer kaçağının olduğu nasıl anlaşılır? Kalorifer tesisatında kaçak oluşması kombinin su eksiltmesi ile arızaya geçmesi ile anlaşılır. Kombi bar basıncı sürekli düşmekte ve sizde sürekli kombiye su veriyorsanız kalorifer tesisatında kaçak olduğu aşikardır.
Su tesisatında kaçak oluşması, kombilerin performansını düşürecektir. Peteklerin daha az ısınmasına neden olacaktır. Su kaybı peteklerin yeterince ısınamayacağı anlamına gelmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Kombinin su kaçırmasının nedeni genellikle malzemenin kalitesi ile alakalı olur. Malzeme dayanıklı olmazsa sürekli ısınıp soğuyan borular zamanla kavrulur ve çatlamaya sızdırmaya başlar. Su sızıntısı bu şekilde başlar daha sonra yarıklar açılarak daha da büyürler.
Kombinin denge tankında bulunan hava tükendiğinde içine su almaya başlar ve basınç göstergesinde hem yükselme hem de düşme yaşanabilir. Kombiye su veren vana arızalanmış olabilir. Kombinin yıllık bakımlarının aksatılması da kombi neden su eksiltir sorusunun yanıtı olabilir.
Oksijen atomları ile hidrojen atomlarının bir araya gelmesiyle su molekülü meydana gelir. Ancak kalorifer tesisatındaki su sürekli ısınıp soğuduğu için, oksijen atomları hidrojen atomlarından koparak hava meydana gelebilmektedir. Bu durumda peteklerin hava yapmasına sebep olur.
Peteğinizin tıkalı olup olmadığını teyit etmek için motor kaputunuzu açarak kalorifer sistemine giriş ve çıkış hortumlarını bularak hortum sıcaklıklarını kontrol edebilirsiniz. Eğer hortumların birisi sıcak, diğeri soğuk ise bu durum, kalorifer peteğinde ısıtılan suyun petekten dışarıya verilemediği anlamına gelir.
Peteğin delinmesi çok kolay olacak bir şey değildir. Petek delindi ise ya petekler çok eskidir ya dışarıdan darbe almıştır ya da petek içlerine zararlı bir kimyasal konulmuştur. Kalorifer peteği delindi ise bunun tamiri ile peteğin sağlıklı görevini yerine getirme olasılığı oldukça düşüktür.
Bunun için ilk yapmanız gereken, dairenin ana vanasını kapatmak olmalıdır. Su sayacının üstündeki endeksi not ediniz. Ertesi gün tekrar endeksi kontrol ediniz. Eğer arada fark bulunuyorsa, su kaçağının olduğu kesinleşir ve bu su kaçağının temiz su tesisatından olduğunu anlarsınız.
Ürünü uygulamaya geçmeden önce sistemde ki tüm filtreleri sökünüz. 60 litre su için 1 litre kaçak tamir kimyasalı yeterlidir. 1 litre ürünü 3 litre sıcak su ile karıştırınız, tesisata ilave ediniz ve havasını aldırınız. Ortalama su basıncı 1.5-2 bar olmalıdır. Sisteminizi 24-48 saat boyunca aralıksız çalıştırınız.
✅ Doğalgaz tesisat kontrolünde neye bakılır? Genel olarak kolon tesisatına, iç tesisatın korozyona karşı sağlam kalabilmesi için boyanmasına, sayaç ve bağlantılarına, gaz sızıntılarına, bacaların uygunluğuna, kazan dairelerinin bağlantılarına ve havalandırma yeterliliğine bakılır.
Gaz kaçağı anlayabilmek için; tüplerin ocaklara bağlandığı hortumlarına ve başlık kısımlarına (veya kaçak olduğundan şüphelendiğiniz başka yerlere) köpürttüğünüz sabunu sürünüz. Gaz kaçağı olan yerden hava gazı çıkarıp sabun köpüklerini şişirecektir.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
sorusuna ise vereceğimiz cevap; evet, petek temizliği yaptırmak gereklidir diyebiliriz. Petekler uzun süre temizlenmezse; tesisat zamanla tortu ve kireçle birleşerek tesisatın içindeki sıcak suyun bütün bölgelere ulaşmasını engeller. Bu nedenle petekler ısınmıyor demeye başlarız.
Petek ve Kalorifer tesisat ve mekanik aksamların kireç ve pasa maruz kalmaması, zarar görmemesi için en az iki yılda bir petek tesisatlarının ve peteklerin profesyonel bir şekilde kimyasal ve makine ile temizlenmesi gerekmektedir.
Purjör anahtarı veya kısa bir düz tornavida
Eğer açtığınızdan bölümden hava geliyorsa peteğinizde hava var demektir. Hava bittikten sonra su gelmeye başlar su geldiği anda anahtarı saat yönünde çevirip kapatın peteğinizin havası alındı demektir. Radyatörden direkt su geliyorsa hava almanıza gerek yoktur.
Kombi kitapçığında peteklerin havası alınırken kombinin kapalı olması önerilir. Ancak kombi açıkken de hava alma işlemi gerçekleştirilebilir.
Peteğin havası alınırken öncelikle kalorifer peteğinizde yer alan üst vananın kapatılması ve alt vananın açılması gerekir.
Kombi Su Basma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kombinin basıncı arttırma işlemi ile ilgili en çok merak edilen sorular ve cevapları… Kombiye kaç günde bir su basılması gerekir? Kombinin su seviyesini arttırmak için belli bir gün aralığı yoktur. Ortalama bir kombinin su basıncı 2-3 ayda bir düşme eğilimi gösterir.
Şebekeden gelen su basıncı 3 bara kadar yükseldiğinde fazla basınca neden olan su emniyet sistemi üzerinden dışarı atılmaktadır. Kurulum sırasında veya tesisatta kombi sistemine uygun olmayan ekipmanlar kullanılması durumunda kombilerde patlama ihtimali yükselir.
Kombinin basıncı bir barın altına düşmesi durumunda kombi çalışmayı durdurur. Bu durum bütün kombi markalarında aynıdır. Kombinin bir barın altına düşünce kapanması kombinin güvenlik önlemidir. Bu sayede kombinin zarar görmesi engellenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri