Komisyon faturası, satılan ürünlerin cinsi, miktarı, birim fiyatı, tutarı, hesaplanan KDV tutarı ve bu tutardan indirilen masraflar (nakliye, navlun, hamaliye, rüsum, komisyon ve komisyona ait KDV toplamı) ile ürünü gönderen müstahsil veya tüccara ödenecek net tutar gösterilmektedir.
Diğer taraftan, üreticiden veya tüccardan aldığınız ürünleri satmanız karşılığında aldığınız komisyon bedelleri genel oranda (%18) katma değer vergisine tabi bulunmakta olup, bu hizmetlere ait katma değer vergisinin genel esaslara göre beyan edilmesi gerekmektedir.
Tekdüzen hesap planı açıklamasından görüleceği üzere 780 Finansman Giderleri hesabı borçlanılan tutarlarla ilgili faiz, kur farkı, komisyon ve benzeri borçlanmanın maliyetlerinin izlendiği hesaptır.
Bu çerçevede, bankaların satıcılardan almış oldukları hizmet bedelleri, komisyonlar, faiz gibi gelirler BSMV ye tabi bulunmaktadır. Öte yandan, kredi kartı ile yapılan satışlarda vade farkı ve banka komisyonları dahil malın toplam satış bedeli üzerinden KDV hesaplanarak beyan edilmesi gerekmektedir.
Türkiye'den ihraç edilecek mal veya hizmetle ilgili komisyon işlevi Türk KDV mükellefi tarafından verildiğinde, muhatabın kimliğine bakılmaksızın KDV'siz fatura düzenlenir ve bu fatura KDV beyannamesinde 302 no.lu kod ile gösterilir.
İlgili 20 soru bulundu
ÖZET : Komisyon, bir hizmet bedeli olduğundan, bu işlemin KDV kapsamına girmesi ve KDV'den istisna edilmiş olmaması durumunda KDV'ye tabidir.
Bu satış faturası komisyoncu (B) tarafından düzenlense de bu faturayı yasal defterlerine kaydedecek ve bu fatura üzerinden hesaplanan KDV'yi beyan edecek olan komisyoncuya mal gönderen tüccar (A)'dır. Sebze ve meyve komisyoncusu (B) tarafından tüccar (A) adına bir komisyon faturası düzenlenmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere, firmanın kendisine ait olmayan masrafın üzerine bir fark ilave etmeksizin bire bir yansıtması durumunda, söz konusu masraf yansıtma işlemi KDV'ye tabi olmayacaktır. ikramiye veya tazminat tutarları gibi ödemelerden oluşabilmektedir.
Pos cihazının kullanımı ya da bankanın iş yerinden aldığı komisyon bazı iş yerleri tarafından tüketiciye yansıtılabiliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği'ne göre tüketiciden böyle bir ücret almak yasal değil. Bankaların vermiş olduğu hizmeti kullanarak kendilerine maddi çıkar sağlayan iş yerlerini şikayet edebilirsiniz.
Komisyon, ticari amaçlı işlerde aracı olan kuruma verilen paranın miktarıdır. Komisyon adı altında hizmet alan kişiden para ya da mal talep edilir. Bu sayede aracı olan kurumlar, faaliyetlerini sürdürür ve hizmet ağını genişletir.
653 Komisyon Giderleri Hesabı: İşletmenin diğer olağan faaliyetleriyle ilgili olarak yani esas faaliyeti dışında kalan faaliyetleri ile ilgili olarak acenta, temsilci ve benzeri işletmelere ödediği komisyon giderlerinin izlendiği hesaptır.
Bu durumda POS makineleriyle yapılan satışlarda işletmelerin bankalara ödemek zorunda kaldığı komisyon ve benzeri giderler ticari kazancın elde edilmesi için yapılmak zorunda kalınan giderler olduğundan; bu giderler Kurumlar veya Gelir Vergisi'nin tespitinde dikkate alınacak net kazancın tespitinde gider olarak ...
Bu kapsamdaki komisyon ve benzeri ödemeleri yapan işletmeler tarafından komisyon tutarına ait KDV üzerinden tevkifat uygulanacaktır.
193 sayılı GVK'ndaki tanıma dönecek olursak ticari faaliyet olarak kabul edilen komisyonculuk faaliyeti neticesinde elde edilen gelirlerin ticari kazanç olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Yansıtma fatura faturayı ödeyecek kişi ile muhatabın aynı olması halinde kesiliyor. Ancak bir başkası adına alınan mal ya da hizmet için yansıtma faturasına ihtiyaç duyulmaz. Bu da yansıtma faturasının kesilmediği durumlardan birisidir. Böyle bir durumda bireye dekont vermek yeterli olarak kabul ediliyor.
Masraf aktarımı işleminde yapılan masrafların gerçek ilgilisine aynen intikal ettirilmesi olayında prensip olarak herhangi bir hizmet sunulması veya bir katma değer yaratılması söz konusu olmadı ğından masrafların gerçek ilgililerine aynen yansıtılması işlemi KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz. Yansıtma faturasında bu faturanın düzenlenmesine neden olan ürün ya da hizmetlerin temini de açık bir şekilde belirtilmelidir.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Yansıtma faturası, belgenin muhatabı ile ödemeyi yapacak olan tarafın aynı kişi olmaması hâlinde düzenlenir. Başkasının mükellefi olduğu bilinen bir mal veya hizmetin faturası, muhatabın adına alınmış olursa yansıtma faturasına gerek kalmaz. Bu durumlarda faturanın muhatabı için bir dekont oluşturulur.
Yansıtma faturasında söz konusu olan harcama bedeli şirketin yaptığı gerçek harcamayı değil de başka bir şirketin harcaması olduğunu gösterdiğinden gider olarak yazılması mümkün değildir.
Komisyoncu; üretici, tüccar veya çiftçi, malı kimden almış olursa olsun toptan satışını başka bir yere yaparsa, bu kez HKS Satış tipinde e-fatura/e-arşiv fatura kesmelidir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır.
Tebliğ ile belirlenen kâğıt fatura kesme limitine KDV dahildir. Yani günlük satış tutarının KDV dahil 6.900 TL'yi geçmesi halinde fatura kesme sınırı aşılmış olur. 2024 yılının günlük fatura kesme limitinin KDV hariç tutarı, %20'lik KDV dilimine göre 5.750 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri