Genişletilmiş ürün; maddi ürünle birlikte sunulan ek yarar ve hizmetlerin bütünüdür. “komple”, “sistem”, “bütünleşik ürün” de denilir. Bu üründe ürün özelliklerinin içinde teslimat, montaj, özel ilgi, garanti, reklâmasyon, beğenilmediğinde iade kabulü vb. gibi konularda vardır.
– Çekirdek (öz) ürün: Tüketicinin bir ürünü ya da malı satın alırken, neyi satın aldığını ifade eder. Bir tüketici otomobili, ulaşım ya da prestij sağlama düşüncesiyle satın almak isteyebilir. Bu durumda mal, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılama bakımından algıladığı doyumdan oluşan asıl çekirdek kısımdır.
İlk bölüme “Öz Ürün” diyoruz. Öz ürün, ürünün kullanıcılar sağladığı faydadır. Her tüketici satın aldığı üründen bir fayda beklemektedir. Faydası olmayan veya faydası net bir şekilde tüketiciye anlatılamayan ürünlerin, tüketiciler tarafından satın alınması mümkün değildir ya da satın alınması tesadüflere bağlıdır.
Somut Ürün: Öz ürünü saran maddi kısım ya da görünümüdür. Yani, bizim gözle görüp, elle tuttuğumuz, özü saklayan etli kısımdır. Bir başka değişle ürünü öz ve somut madde oluşturur.
Soyut mallar (intangible goods), insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip üretilmiş “fiziki olmayan” ürünlerdir.
İlgili 41 soru bulundu
Malın fiziksel varlığına üretici veya perakendeci tarafından sağlanan bakım-tamir hizmetleri, kurma kullanma hizmeti veya talimatı, yedek parçaları, ambalaj ve marka gibi çeşitli özellikleri de eklenerek tüm mal kavramına ulaşılır.
Markası, hacmi, fiyatı, görünüşü veya öbür bazı nitelikleri ile stok ve kod numarasıyla ayırt edilebilen belirgin bir ürüne ürün kalemi denir.
Potansiyel Ürün: Müşterileri elde tutmak ve kazanmak için ürünün gelecekteki büyütmesini ve modifikasyonlarını ifade eder.
Fiziksel ürün:
Yer kaplar, depolama maliyeti vardır. Mutlaka bir son kullanma süresi vardır. Kargo süreci ile uğraşmak durumundasınız. Malın maliyeti vardır.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur.
Bunlar, kolayda ürünler, beğenmeli ürünler, özellikli ürünler ve aranmayan ürünlerdir.
Bunlar; Kolayda Ürünler, Beğenmeli Ürünler, Özellikli Ürünler, Aranmayan Ürünlerdir.
Ürün, bir pazarın dikkatini çekmesi, alması, kullanması ya da tüketmesi için sunulan, belirli bir ihtiyacı ve isteği doyurma özelliği bulunan ve değişime konu olan her şeydir. Ürün, fiziksel bir nesne olabileceği gibi fiziksel nesne ile birlikte hizmetin birleşiminden de oluşabilir.
Ürün niteliği: Yapımında kullanılan ham ve yardımcı maddeler, tasarım, stil, boyutlar, renk, tat, kullanım özellikleri ve kolaylıkları. yöntemleri, tüketiciyi özendirmesi ve satış işlevi, tüketicinin profili. boşaltmadaki kolaylıkları, depolama ve kullanımdaki yer hacmi gibi.
Gerçek ürünler marka sahipleri, distribütörler veya diğer yetkili taraflarca satılan gerçek ve orijinal ürünlerdir. Sahte mallar marka sahibinin izni olmaksızın üretilen orijinal, gerçek ürünlerin taklitleridir.
Somut ürün: Öz ürünü saran görünürdeki maddesel kısımdır. Diğer bir deyişle, tüketicilerin gözle görüp elle tuttuğu ürünün somut görünümüdür.
Pratik anlamda marjinal ürün, fazladan bir çalışan işe aldıklarında bir donut dükkanında üretilen ek çörekler anlamına gelebilir. Diğer yandan ek tohum eken bir çiftçinin hasat ettiği ek çilek sayısı anlamına ya da bowling salonunun fazladan kulvar inşa etmesi durumunda elde ettiği ek gelir olarak tanımlanır.
Toplam ürün (TÜ), belli bir zaman dilimi içinde, sabit ve değişken, bütün faktörlerin kullanılması sonucu elde edilen üretim miktarıdır.
Emeğin marjinal ürün hasılatı, ilave istihdam edilen bir kişinin ürettiği çıktının satışından sağlanan ek hasılattır. MRPL = L TR ∆ ∆ dir. Ortalama ürün hasılatı, girdi başına toplam hasılattır. Emeğin ortalama ürün hasılatı, toplam hasılatın emeğe bölünmesiyle bulunur.
Temel Ürün: Ürünlerin temel özelliği olarak ifade edilir. Ürün ilk kez üretildiği zamanki üretim aşaması temel ürün olarak isimlendirilmektedir. Bir mont kişilerin yağmurdan ve soğuklardan korunması amacı ile üretilmektedir. Jenerik Ürün: Ürünün kalitesine jenerik ürün ismi verilmektedir.
Ürün karması
Belli bir satıcının satış için sunduğu ürün hatlarını ve birimlerini içerir. Birden fazla hattı olan işletmeler ürün karmasına sahiptir.
Zenginleştirilmiş ürün [Augmented Product], satıcısı tarafından rakiplerinin sunduğu aynı üründen ayırt etmek için ek özellikler veya hizmetler ile geliştirilmiştir. Bir ürünü çoğaltmak, ürünün kendisinin ötesine geçen maddi olmayan faydalar veya eklentiler dahil etmeyi içerir.
Pazarlamada, bir ürün, bir müşterinin arzusunu veya ihtiyacını karşılamak için bir pazara sunulabilecek herhangi bir şeydir. Perakendecilikte ürünler, genellikle "ticari mal" olarak isimlendirilir. Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır.
Ürün Gamı, işletmelerde benzer ürünlerin satışa sunulması anlamına gelir. Ürün gamı, kullanımı son bulan ürünlerin yerine başka alternatif ürünler getirmek anlamında kullanılan bir kelimedir.
MAMUL HATTI (MAL DİZİSİ – MAL GRUBU) aynı tür ihtiyaçları karşılamaları veya birlikte kullanılmaları veya aynı tür tüketici gruplarına satılmaları veya aynı dağıtım kanallarıyla pazarlanmaları veya aynı fiyat aralığında olmaları ... nedeniyle aralarında sıkı bir bağlılık bulunan mal grubudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri