Sadece karışık komposto yaparken hangi meyvelerin birbirine yakıştığını bilmelisiniz. Ayrıca komposto çeşidi ne olursa olsun şeker yerine bal ya da pekmez de kullanabilirsiniz. Peki, elma, erik ve üzüm kompostosu ya da hoşafı nasıl yapılır? İşte karışık, elma, erik ve üzüm kompostosu tarifi...
Bir komposto birçok farklı meyve türü de içerebilir. Sade haliyle ılık olarak ya da şantiyle çırpılarak, tarçın ya da vanilyalı şeker serpilerek ve kuru bisküvilerle servis edilebilir.
Şekersiz komposto sadece meyve şekerinin verdiği tat ile üretilir ve şekerle hazırlanan kompostoya göre daha sağlıklıdır.
Komposto içerdiği meyveye göre kalorisi değişmektedir. İçerisindeki meyve şekerli olduğundan dolayı diyet yapan kişiler, kompostonun şekerli suyunu oldukça az şeker ile kaynatmaları daha sağlıklı ve hızlı kilo vermeye yardımcı olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Ayrıca komposto çeşidi ne olursa olsun şeker yerine bal ya da pekmez de kullanabilirsiniz.
Daha sonra şeker hastaları için diyabetik kompostoyu soğuk olarak servis edebilirsiniz. Şeker hastaları için diyabetik kompostonun bir porsiyonu 51 kaloridir.
Komposto ya da hoşaf, meyvelerin şekerli su ile kaynatılması şeklinde hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyve ile yapılanına hoşaf, Slav ülkelerde taze meyve ile yapılanına kompot veya komposto denir.
Sindirim sistemini çalıştırıp hazmı kolaylaştıran erik, iyi bir idrar söktürücü ve kabızlık giderici. Özellikle komposto olarak düzenli yerseniz, bağırsaklarınızın çok iyi çalıştığını göreceksiniz.
Genelde komposto yapımı için elma, üzüm, vişne gibi meyveler kullanılsa da ayvanın bolluk döneminde hazırlanabilecek oldukça lezzetli bir tarif. Deneyenler memnun kaldı.
Karışık Komposto Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye 2 litre su konur. Çubuk tarçın, limon, karanfil, zencefil eklenir ve aromaları güzelce çıkana kadar kaynatılır.
Özellikle yaz mevsiminde düşen kan şekerini dengelemeye katkıda bulunan komposto, yemek sırasında veya sonrasında tüketildiğinde yemeklerin sindirilmesine de yardımcı olur. Bol meyve ile yapılan kompostolar oldukça besleyici bir özellik de taşır.
Bir bıçak yardımıyla kayısıları orta incelikte dilimleyin. Geniş bir tencereye su, kuru kayısı ve kuru üzümleri ekleyin. Üzerine toz şekeri ilave edin. Kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Kaynayıp kayısılar şişince limon suyunu ve istediğiniz ölçüde pekmezi ekleyerek karıştırın. Biraz daha kaynattıktan sonra altını kapatıp isteğe göre süzün ve pekmezin kayısı hoşafıyla özdeşmesi için karıştırın.
Küçük bir kase kayısı hoşafı 150 gramdır ve 136 kalori içerir. Orta boy kayısı hoşafı 285 gramdır ve 259 kaloriye sahiptir. Yarım kase kayısı hoşafı ise 140 gramdır içtiğinizde 127 kalori kazandırır. 50 gramlık kayısı hoşafı ise sadece 45 kaloridir.
Erik, elma, ayva, kayısı, şeftali... Komposto tüm meyvelerden yapılabilir, tercih senin. Ayva, elma gibi daha sert meyvelerden komposto yaparken, şeker ve su kaynadıktan sonra meyveleri içine atıp meyvesiyle birlikte 10 dakika kadar daha pişirebilirsin.
Kuru Kayısı Komposto Yapımı Sonrası Hoşaf dolapta kaç gün kalır? Kayısı hoşafı cam şişelere konularak en fazla iki hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Şekersiz yapılırsa daha kısa sürede tüketilmelidir.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Not :Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz. Kuru ve sert meyvelerde ise tam tersine şeker, meyve piştikten sonra eklenmelidir.
İtalyanca composto "1. bileşim, karışım, 2. meyve veya sebze karışımı, karışık reçel, hoşaf" sözcüğünden alıntıdır.
Genel olarak komposto, kardiyovasküler aktiviteyi ve sindirim sistemini normalleştirmeye yardımcı olur. Kompostonun sindirim sistemiyle ilgili bu benzersizliği, pişirildiği meyvelerin farklı lif içeriği ve bağırsaklarda bu diyet lifinin şişmesi için suyun gerekli olması gerçeğinde yatmaktadır.
Canan Karatay “Şeker hastalığı irsi değildir, çevresel faktörlere ve yanlış beslenmeye bağlıdır, önlemek için bol bol katkısız zeytinyağı tüketmek gerekir” dedi. Milas Zeytin Hasat Şenliği'nde sorularımızı cevaplayan Karatay, “Zeytinyağı 'virjin' olarak içildiğinde kanser hücrelerini öldürür, şeker hastalığını önler.
12 saatlik açlık kan şekeri değeri 100 mgr/dl altında ve herhangi bir yemekten 2 saat sonra ise bu değer 140 mgr/dl altında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri