* Komşularımıza karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmalı, ve her zaman iyilik yapmaya çalışmalıyız. * Karşılaştıkça selamlaşmalı, hal hatır sormalı sevinç ve üzüntülerini paylaşmalıyız. Hastalarını ziyaret etmeli, cenazelerinde bulunmaya gayret etmeli ve başsağlığı dilemeliyiz.
Akrabalarımızı, zaman zaman ziyaret etmek, güzel söz ve güler yüzle sevgilerini kazanmak, ihtiyacı olanlara yardım etmek, muhtaç olmasalar bile hediye götürerek gönüllerini almak, uzakta olanlara mektup yazarak ya da telefon ederek hal ve hatırlarını sormak dini ve ahlaki görevlerimiz arasında yer alır.
Sorumluluklar hayatımızı devam ettirebilmemiz için yerine getirdiğimiz yaşamsal görevlerimizdir. Sınavlara hazırlanmak, çalışmak, para kazanmak, ihtiyaçlarımızı gidermek, anlayışlı ve saygılı bir ebeveyn, evlat, partner olmak, topluma uyumlu bir vatandaş olmak sorumluluklarımızdan sayılabilir.
Komşuluk ilişkileri toplum içerisinde huzur ve barışı getirir. Özellikle komşular dayanışma içerisinde olur ve birbirlerine yardım ederler. O yüzden komşularımız ile her zaman iyi geçinmeliyiz ve onlarla sohbet etmeliyiz. Komşuluk saygı ve yardımlaşma değerleri üzerine kurulmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Anne ve babaya iyilikte bulunmak. Anne ve babalarına karşı güler yüzlü, tatlı sözlü olmak; yüzlerine sert ve öfkeli bakmamak. Maddî olarak ihtiyaçları varsa gidermek. Anne ve babanın rızası için her zaman çalışmak.
- Kişisel eşyalarımızı düzenli şekilde yerlerine koymalıyız. - Odamızı her zaman temiz tutmalıyız ve eşyalarımızı yerli yerine koymalıyız. - Gürültü yapmamalıyız. Evimizin içerisinde birbirimizi rahat edecek davranışlardan mutlaka kaçınmalıyız.
* Komşularımıza karşı güler yüzlü, tatlı dilli olmalı, ve her zaman iyilik yapmaya çalışmalıyız. * Karşılaştıkça selamlaşmalı, hal hatır sormalı sevinç ve üzüntülerini paylaşmalıyız. Hastalarını ziyaret etmeli, cenazelerinde bulunmaya gayret etmeli ve başsağlığı dilemeliyiz.
İyi bir komşu olmak nezaket ve incelik gerektirir. Komşularınızı rahatsız etmek istemediğinizi hatırlatan küçük bir not bile, olumlu ilişkiler oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Komşularınızla iletişim kurmaktan ve tebessüm göstermekten çekinmeyin. Asansör ya da merdivende karşılaştığınızda selamlaşın.
Komşuluk toplumumuzda oldukça önemli bir değerdir. Toplumun bir arada mutlu, huzurlu ve barış içinde yaşamasını sağlar. Toplumda dayanışma, yardımlaşma ve paylaşma değerlerinin yaygınlaşmasını ve yerleşik hale gelmesini sağlar.
Fonction (Fr.) Bu tanımlardan hareketle yetki, görev ve sorumluluk kavramının ayrıntılarına girilebilir. Aşağıda, yetki kavramı, iktidarı ele geçirme ve gücü; görev, devletin kendisine amaç olarak belirlediği kamusal hizmetler; sorumluluk ise yönetimde temsil sisteminin meşruiyetinin sonucu olarak betimlenmiştir.
Komşuluk veya komşuluk ilişkileri, birbirine bitişik veya yakın yerlerde yaşayan kişilerin arasındaki sosyal ilişkidir. Komşu olmanın doğurduğu birtakım hak ve görevlerin yanı sıra bunların sağlandığı bir ilişkiler düzeni bulunmaktadır.
Akrabalarımızı sevmeliyiz ve saymalıyız. Onlara kötü durumlarında yardım etmeliyiz. Onlar da bizim kötü durumlarımızda yardım ederler. Akraba olmak hem kan bağı olduğunu gösterirken hem de birine yardım etmek anlamına gelir.
Komşunun miras hakkı gibi hakkı vardır, o da komşuluk hakkıdır. Eğer Müslüman ise sende iki hakkı vardır: Biri komşuluk hakkı, biri de Müslümanlık hakkı. Komşu hakkı, kul hakkından sayıldığından dolayı sahabeler komşuyu kırıp incitmekten hep titremişlerdir.
İslam'ın komşu hakkına verdiği önem. Âyette bahsedilen “yakın komşuya iyilik etmek”, evi yakın olan veya hem yakın komşu, hem akrabâ, hem de din kardeşi olan kimselere güzel muâmelede bulunmak, yardım etmek ve hatâlarına karşı sabırla tahammül göstererek onları affetmektir.
Hadis-i şerifte, “Komşuya hürmet etmek, anaya hürmet etmek gibi lâzımdır” buyuruldu. Komşuya hürmet, onunla iyi geçinmektir. Onun aç olduğunu bilerek, kendisi tok yatmamaktır. Allahü teâlânın kendisine ihsan ettiği rızklardan ona da vermelidir.
Gürültü yapan eğlence mekanlarını polis merkezine şikayet edebileceğiniz gibi bireysel şikayetleriniz için ise polisi arayıp TCK 183'e göre işlem yapmasını talep edebilirsiniz veya sulh hukuk mahkemesine dava açarak gürültünün önlenmesini de talep edebilirsiniz.
Komşunun 'çekilmezlik hali' süreklilik kazanırsa dava açarak mahkemeden müdahale kararı alabilirsiniz. Komşunuz mahkeme kararına uymamakta direniyorsa, komşunun evini satımını isteme hakkınız var. Kat mülkiyeti kanunu madde 25 sorunlu komşunun gerekirse evinin satılacağını düzenlenmiştir.
Komşunun size rahatsızlık vermesi durumunda öncelikle Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33'üncü maddesi kapsamında sulh hukuk mahkemesine başvurabilir ve hakimin müdahalesini talep edebilirsiniz. Burada hakim eğer rahatsızlık verildiği kanaatinde olursa, bu rahatsızlığın giderilmesi için tedbirler alınması ister.
Ailemiz içerisinde babamız evin geçimini sağlar. Aynı zamanda tamir ve bakım işlerini gerçekleştirir. Annemiz de evin geçimini sağlar. Ayrıca yemek, temizlik ve düzen gibi ev içerisinde sorumlulukları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri