Delilin whatsapp, facebook, twitter veya instagram gibi sosyal medya üzerinden herkesin görebileceği ve erişiminde gizlilik ihlalini oluşturmayacak şekilde kolay olması sonucunda elde edilmesiyle mahkemede ispat aracı olarak kullanılması mümkündür.
WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
Sosyal medya hesaplarından silinen mesajların Mahkemece istenmesi mümkün olmamaktadır. sağlayabilir ve fotoğraflayarak değerlendirilmesi için mahkemeye sunabilirsiniz. Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyoruz.
Silinen mesajları veya sohbetleri göremezsiniz. Bir mesajı sildiğinizde o mesaj Sohbet listenizden kalıcı olarak kaldırılır.
Kişinin sosyal medya şifrelerinin kırılarak elde edildiği deliller geçersiz sayılır! Sosyal medya kayıtlarının ya da mahkemeye sunulan herhangi bir verinin delil olarak sayılıp sayılamayacağı ayrımındaki temel kural, bu verinin hukuka aykırı yollardan elde edilip edilmediğidir.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer o paylaşımın gerçekten o kişi tarafından yapıldığı ispat edilebilirse yapılan paylaşım veya gönderi mahkemede delil olarak gösterilebilir.
Üçüncü kişi tarafından temin edilen Whatsapp ekran görüntüsü üçüncü kişinin izni olmadan delil olarak kullanılabilmektedir.
Messenger'ı açın ve profil resminize dokunun. Aşağı kaydırın ve “Hesap Ayarları” seçeneğine dokunun. Aşağı kaydırın ve “Bilgilerinizi İndirin” öğesini seçin. Messenger geçmişinizi indirmek için, Mesajlar onay kutusunu seçin.
Arşivlediğiniz konuşmaları geri getirmek için ilk önce facebook.com adresine girip, hesabınıza giriş yapmalısınız. Daha sonra mesaj kutusuna girip arşivlenen mesajlar bölümünde yer alan mesajları seçip arşivden çıkart seçeneğine tıklamanız yeterli.
Konuştuğunuz bir kişi, size gönderdiği mesajı sildiyse, WhatsApp'ı telefonunuzdan silin ve tekrar yükleyin. Bu işlemi tamamladığınızda mesaj geçmişiniz yedeklenmiş olacağından, silinen mesajı görme imkanına sahip olacaksınız.
eğer msjların içeriği alınmak istenirse hattın yasal sahibi tarafından savcılıga başvurulur ( tehdit edildiği can güvenliği vs önemli sebeplerden dolayı) ve savcılık operatörden kayıt tutmasını ister. ancak sen dilekce verdiğin tarihten itibaren bu gibi bilgiler kayıt altına alınır. öncesi yine alınmamıştır. alınamaz.
Boşanma davalarında, eşler birbirine karşı çeşitli iddialarda bulunabilirler. Bu iddialar arasında sadakatsizlik, şiddet, mal paylaşımı, nafaka gibi konular yer alabilir. Eşler, bu iddialarını kanıtlamak için çeşitli deliller sunabilirler. Bu deliller arasında SMS ve arama kayıtları da yer alabilir.
Henüz geri dönüşüm kutusundan boşaltılmamışsa geri getirebilirsiniz. Ayrıca size mesaj gönderdiği belirnebilecektir.
Emsal Yargıtay Kararları
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından, alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmaların belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Meta Inc.'in günümüz itibariyle hala Türkiye'de bir ofisi (temsilciliği) bulunmamaktadır. Bu sebeple mahkeme, WhatsApp'tan sohbet kayıtlarını talep edemeyecektir.
Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
Yasalar gereği son 3 ay loglanmak (kayıt altına alınmak) zorundadır. Bu süre bazı özel durumlar için değişiklik gösterebilir. Bir sene çok fazla, Facebook kendi insiyatifinde loglama yapıyor olabilir ama genelde yazışmalar gibi basit şeyleri yasal süreç dışında çok fazla bekletmezler.
Bir Facebook mesajını sildikten sonra geri almak imkansızdır. Facebook, mahkeme emriyle bile mesajı kurtaramayabilir. E-posta hesabına Facebook mesaj bildirimleri alıyorsan, silinen mesajın bir kopyasına ulaşman mümkün olabilir, ancak bunun haricinde yapabileceğin tek şey, gelecekte aynı hatayı yapmayı engellemektir.
Arama geçmişinizi silmeniz bu aramayı Messenger'daki konuşmanızdan kaldırmaz. Bunun için konuşmayı silin. Aramalar kısmında silmek istediğiniz aramaya dokunup basılı tutun. Sil'e dokunun.
1 Mesajlar uygulamasına dokunun. 2 Sağ üst köşede yer alan üç noktaya dokunun. 3 Çöp kutusu sekmesine dokunun.
Facebook'a giriş yaptıktan sonra ise mesajlar bölümüne gitmeniz gerekiyor. O bölümden de ayarlar seçeneğini takip etmelisiniz. Karşınıza çıkan bölümde "Arşivlenen Yazışmalar" seçeneğini göreceksiniz. Bu işlemler sonucu Messenger üzerinden arşivlemiş olduğunuz mesajlarınızı görebilirsiniz.
Facebook mesajlarını geri getirebilmek maalesef mümkün değildir. Messengerda silinen mesajlar geri gelmez.
Ekran görüntüsü ile şikayet etme hakkınız var. Yetkililer gerekirse siteden orijinal kayıtları ister, ona göre hüküm verir.
Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar; senet, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanık, bilirkişi, keşif ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 192'ye göre kanunda düzenlenmemiş delillerdir. Belirli bir değeri aşan hukuki işlemler ancak kesin delille ispat edilebilir.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri