Kömürün pirolizi sonucu açığa çıkan uçucu maddelerin karbon-dioksit, karbon-monoksit, metan, hidrojen ve su buharından oluştuğu, çeşitli sıcaklık aralıklarında salındığı [3] ve yakıt yatağından çıktıktan sonra yandığı kabul edilmiştir [5]. Piroliz sonucu açığa çıkan uçucu gazlarla birlikte yanma ve eşliğindeki ...
Kömür madenlerinde patlayıcı (CO,CH4,H2), zehirli (H2S,CO,SO2) ve boğucu (CO2,O2,N2) gazlar bulunmaktadır (Durşen ve Yasun, 2012). Genellikle kömür ocaklarında patlamaların ana kaynağı, metan gazı olarak gösterilmektedir (Ünver ve Akbal, 2010; Bayraktar, 2012).
Milyonlarca yıl sonra ise bunların bir kısmı basınçla sıkışarak petrol, kömür gibi fosil yakıtlara dönüşebilir. Fosil yakıtların yakılması ile büyük oranda karbondioksit çıkacak ve döngüye yeniden girmiş olacaktır.
Kömürün kendiliğinden yanması, ortam sıcaklığında kömürün oksijen ile teması sonucunda kömürün kızışmasını (ısınması) sağlayan oksidasyon temelli bir olaydır.
Metan Gazı Nasıl Oluşur? Metan gazı karbon ve 4 hidrojenin birleşmesi ile oluşmaktadır. Bunlar dışında metan gazı üretimi de söz konusudur. Hayvan atıklarının hammadde hale getirilip anaerobik çürütücü bakteriler ile dermantöre sokulur ve metan gazı ortaya çıkar.
İlgili 24 soru bulundu
Normal sıcaklık ve basınçlarda gaz halinde bulunan metan, kokusuzdur. Doğal gazınbir bileşenidir ve önemli bir yakıttır.Oksijeninvarlığında bir mol metanın yanmasıyla bir mol karbondioksitve iki mol suve 55.5 MJ/kg ısı açığa çıkar: Doğal metan hem zemin altında hem de deniz tabanı altında bulunabilir.
Zehirli değildir ve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Metan gazı topraktan ve vücudumuzdan çıkar. Zehirli değildirve enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ancak çok patlayıcıdır veasfiksasyonla (oksijensiz kalma) ölüme yol açabilir.
Kömürün pirolizi sonucu açığa çıkan uçucu maddelerin karbon-dioksit, karbon-monoksit, metan, hidrojen ve su buharından oluştuğu, çeşitli sıcaklık aralıklarında salındığı [3] ve yakıt yatağından çıktıktan sonra yandığı kabul edilmiştir [5]. Piroliz sonucu açığa çıkan uçucu gazlarla birlikte yanma ve eşliğindeki ...
Kömürün yanması tepkimesinde atmosferden oksijen alınacağından açığa çıkan gazlar ve kalan külün toplamı başlangıçtaki kütleye eşit olamaz. Ek olarak atmosferden(veya başka bir şekilde) gelen oksijenin kütlesini de dahil etmiş olursun. Oksijenin yapıdaki kütlesini çıkarırsan yalnızca başlangıçtaki kütleyi elde edersin.
Bütün yanma olayları kimyasal değişimdir. Kimyasal değişim geçiren bir madde tekrar eski haline getirilemez.
Yeraltı kömür yangınlarının söndürülmesinde üç ayrı şekilde sağlanır. a) Hava girişi kesilerek - yangın bölgesi yalıtılarak, b) oksijen konsantrasyonu düşürülerek - inert gaz enjekte edilerek c) sıcaklık düşürülerek – su, köpük, kimyasal kuru toz, kum, kaya tozu vs.
Kömür havanın oksijeni ile temasa geçtiğinde, oksijen molekülleri kömüre ilk olarak fiziksel daha sonra ise kimyasal olarak adsorbe olmakta ve bu süreç kimyasal bir reaksiyon olarak sonuçlanmaktadır.
Yanma,oksitlenme olarak da bilinir. Yanma olayının gerçekleşmesi için yanıcı madde, yakıcı madde (Oksijen gazı) ve tutuşma sıcaklığı gereklidir. Karbondioksite (CO2) hidrojen (H) su buharına (H2O) kükürt (S) kükürtdioksite (SO2) dönüşür.
Yapısında karbon olan belirli bir maddenin yanmış olması ya da tam olarak yanmaması ile karbonmonoksit gazı açığa çıkar. Zehirlenmelerde önemli bir sağlık sorununa neden olduğundan dolayı da sessiz katil şeklinde de isimlendirilir. Bunun ile birlikte yakıt yakmakta olan cihazlar da karbonmonoksit üretirler.
Kişi her solunum yaptığında tüm vücuda karbonmonoksit yayılır. Bu da vücudun yeterli seviyede oksijen alımını engeller ve vücut bir süre sonra oksijensiz kalır. Vücudu oksijen yerine karbonmonoksit gazıyla dolan bir kişi 5 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde hayatını kaybedebilir.
Grizu, maden ocaklarının galerilerinde bulunabilen ve belirli konsantrasyonlara eriştiğinde patlayıcı hale gelebilen yanıcı gaz. Bu gaz çoğunlukla kömür madeni metanıdır. %4-15 arası metan ile havanın birleşmesinden oluşan bu karışım, 650 °C'de 2 fazlı bir yanma gerçekleştirir.
Uçucu madde: metan, hidrokarbonlar, hidrojen ve karbon monoksit ve kömürün içerisindeki CO2 ve azot gibi yanmayan gazlardan oluşur.
Farklı amaçlar için kullanılan kömür çeşitlerinin hepsinin belli bir yanma ısısı var. Kömürün içeriğine göre yanma ısısının değiştiğini söyleyebiliriz. Linyit Kömürü: Yanma ısısı 2.500 ile 4.500 Kcal/Kg arasındadır. Taş Kömürü: 500 ile 7.500 Kcal/Kg olarak verilmiştir.
Kömürlerin arasına birden fazla çıra yerleştirip, eş zamanlı olarak yakmanız, işinizi kolaylaştıracaktır. Çıraların üzerine, biraz daha kalın olan, ufak dal parçaları ve odunlar atabilirsiniz. Bu şekilde, önce küçük çıralarda büyüyen ateş, odunları tutuşturur, en sonunda iyice büyüyerek kömürleri yakar.
Yanmakta olan sobaya kesinlikle yeni kömür ilave edilmemelidir. Kömür sobanız sönmemiş ise yanan kömür üzerine su dökülmemelidir. Bacalar yılda en az bir defa mutlaka temizlenmelidir.
Örneğin odun yanınca karbonmonoksit çıkar. Karbonmonoksit, 1 atom karbon ve 1 atom oksijenin yaptığı bir bağ çeşididir. Ama özünde yine karbon ve oksijen atomu vardır. Yani atom değil, atomların oluşturduğu moleküller odundan ayrılır.
Magnezyum, alüminyum, çinko, kalay, demir gibi metalik tozlar, kömür, piritli cevherler, organik tozlar ortam havasına belirli bir konsantrasyon karışması durumunda hava patlayıcı hale gelir. Normal koşullar altında katı bir kömür parçası yanıcıdır.
Öz. Metan, evsel atıkların çürümesi esnasında metanojen isimli arke bakteriler tarafından üretilen, rengi ve kokusu olmayan bir gazdır. Doğal gazın da ana bileşenlerinden biri olan metan gazı iyi bir yakıttır ve belirli koşullarda patlayıcı özellik gösterebilmektedir.
Metan (CH4) Gazının Terminolojisi
Metan; renksiz, kokusuz, zehirsiz ve son derece yanıcı/patlayıcı özelliktedir. % 4'ün üstünde hava ile karışımı oldukça yanıcı/patlayıcıdır. Isı, kıvılcım ve alevden uzak tutulmalıdır.
Metanın yanma sıcaklığı, ısı kaynağına bağlı olarak 650-750 ºC arasında değişmekte, patlamadan sonra çevrede sıcaklık 1800-2500 ºC`ye çıkmaktadır. Patlamadan sonra ortamın basıncı 9 kat artış göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri