Orman Parkları Yönetmeliği ile birlikte A tipi, B tipi, C tipi mesire yerleri ile şehir veya kent ormanı olarak isimlendirilen D tipi mesire yerleri, hiçbir işleme tabi tutulmaksızın tipine göre konaklamalı veya konaklamasız orman parkı olarak adlandırılmıştır.
Getirilen düzenlemelerle, Mesire Yerleri Yönetmeliği'nde A, B, ve C tipi mesire yerleri ile şehir veya kent ormanı olarak adlandırılan D tipi mesire yerlerinin hiçbir işleme tabi tutulmaksızın “konaklamalı veya konaklamasız orman parkı” olarak adlandırılacağı düzenlenmektedir.
B tipi mesire yerleri; aynı şekilde eğlenmek, dinlenmek ve spor yapmak için kullanılmakta olan yerlerdir. Farklı olarak ise sadece günübirlik olarak konaklama yapılan mesire alanları şeklinde ifade edilmektedir.
Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları; kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabildiği, kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik olarak imar planı ile belirlenmiş yerleri ifade etmektedir.
Başvuru ve müracat işlemlerinizin yapılabilmesi adına ise Odun Dışı Ürün ve Hiznetler Dairesi Başkanlığı yolunu tutmanız gerekmektedir. İlgili daire altında Mesire Yerleri Şube Müdürlüğü bulunmakta ve alanların kullanım izinlerinden yararanmak adına başvuru işlemlerinizi devreye sokmanız gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran 2023-15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır.
B tipi mesire alanı olarak kullanıldığı sürece bu süre uzaltılabilecek. Proje kapsamında; kamelya ve piknik üniteleri, yürüyüş yolları, açık otopark alanları, çocuk oyun alanları, mescit, kır lokantası. WC'ler, yöresel ürün satış yerleri, mini spor alanlarını içeren B Tipi Mesire alanı yapılacak.
Park yapılacağına göre, belediye yetkileri içinde, belediyeye ait bir gayrimenkuldür. Bildiğiniz üzere devlet malları haczedilemez ve satılamaz.
Özetle, taşınmaz üzerinde yapılan imar planı neticesinde, yeşil alan, cami yeri, okul yeri gibi mülkiyet hakkınız sınırlayıcı şerhlerin olması durumunda vatandaş artık çaresiz kalmayacak, buna karşı dava yoluyla en azından taşınmazının bedelini, idareden isteyebilecektir.
PİKNİK VE MESİRE ALANLARI DIŞINDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDI
Bu alanlar dışındaki ormanlık alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
⚫Belgelerini veya kimliklerini ibraz etmeleri kaydıyla; * Bakanlığımızda çalışan veya emekli olan personel, * Harp malulü ve gaziler, Engelliler, * Orman Mühendisleri Odası ve Türkiye Ormancılar Derneği üyeleri, İle eşleri, bekar çocukları, anne ve babasından şahıs veya araç giriş ücreti alınmayacaktır.
Açıklamada; "İstanbul sınırları dahilinde piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerde bulunmak serbesttir.
Mesire yeri: Bir bir yerleşim birimi içinde veya yakınında, insanların boş sürelerinde dinlenmeleri, eğlenmeleri, piknik gibi yemekli kır gezisi yapabilmeleri için ayrılmış doğal orman alanı veya ağaçlık yeşillik yer.
b) Orman parkları, 6831 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesine göre yirmi yıla kadar kiraya verilebilir. Yirmi yıl kiraya verilen orman parklarında engellilere yönelik dinlenme ve eğlenme tesislerinin yapılması zorunludur.
Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı ise seçim günü de gün boyu doğaseverlerin hizmetinde olacak. Osmanlı ve Selçuklu Evi ise 27 Mayıs Cumartesi Günü 24.00'te kapanırken 28 Mayıs Pazar 13.00'te açılacak.
4. İlimizdeki ormanlarda yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan ekli listede belirtilen mesire alanları, tabiat parkları ve millî parklarda 30/09/2023 tarihine kadar idarece belirlenen ocak, mangal, barbekü vb. yerleri dışında ateş, mangal, semaver, piknik tüpü vb. yakılması yasaklanmıştır.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
18.Madde Uygulaması Uygulama Yazılımı Kadastral nitelikteki taşınmazlarda bütün sosyal tesislerin, yeşil alanların, kültürel alanların, yolların ayrılarak parsellerin yola cepheli şekilde inşaat yapılabilir hale getirilmesi işlemidir.
3194 sayılı İmar Yasasının 13 maddesinin 1. fıkrasında yer alan “Resmi yapılara, tesislere ve okul, cami, yol, meydan, otopark, yeşil saha, çocuk bahçesi, Pazar yeri, hal, mezbaha ve benzeri umumi hizmetlere ayrılan alanlarda inşaata ve mevcut bina varsa esaslı değişiklik ve ilaveler yapılmasına izin verilmez.
Bu suretle maledilen arazi ve arsalar belediye veya özel idare tarafından satılamaz ve başka bir maksat için kullanılamaz. Bu hususta tapu kütüğünün beyanlar hanesine gerekli şerh konur.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
"Bursa genelinde bulunan bütün orman alanlarına giriş ve çıkışlar ile Uludağ Milli Parkı da dahil bütün orman parklarında (resmi tescilli piknik-mesire alanları) mangal ve benzeri ateşli piknik yapılması 20 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklanmıştır."
Mangal ve sigara dumanından uzak bir alan seçilmeli. Küf maruziyetinin önlenmesi için piknik alanının aşırı gölgelik ve çürümüş yaprakların bulunmadığı bir alanı seçilmeli. Yeşillik alanlara gitmeden önce koruyucu ilaçlar alınmalı. Çocuklar, yedikten hemen sonra aşırı aktiviteden uzak tutulmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri