Yumurtalık kisti ameliyatı için cerrahi müdahale sonrası doktorunuzun tavsiyesine göre 1 ya da 2 gün hastanede kalmanız önerilir. Evde iyileşme süresi yaklaşık 2 haftayı bulabilir. İyi huylu bir kist alındıysa bu durum daha kısa olurken kötü huylu kist için daha da uzama ihtimalini göz önünde bulundurmak gerekir.
Açık ve kapalı kist ameliyatları arasındaki diğer fark hastanın iyileşme süresidir. Laparoskopik (kapalı) ameliyatlardan bir gün sonra hasta taburcu edilebilir ve ameliyat sonrası 7 gün içerisinde iyileşme beklenir. Diğer taraftan açık ameliyatlarda bu süreler daha uzundur.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası kişiler genellikle 1 veya 2 gün hastanede gözlem altında tutulur. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci ameliyatın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir.
İnsizyon yani ameliyat kesisi oldukça küçük, yaklaşık 0,5- 1 cm kadardır. Göbek içinde ve karın alt bölgesinde olmak üzere 3-4 adet küçük kesi yapılmaktadır. Bu küçük insizyonların iyileşmesi çabuk olmakta ve genellikle de 2 hafta sonra hastalar işlerine başlayabilmektedirler.
İlgili 15 soru bulundu
Taburcu olma süresi ameliyatın cinsine, genel sağlık durumunuza, yaş ve cinsiyetinize göre farklılıklar gösterir. Açık kalp ameliyatı ya da klasik anevrizma ameliyatı geçiren hastaların hastanede kalış süresi ortalama 5-7 gün arasındadır. Diğer girişimler için ise 1-3 gün içinde evinize dönebilirsiniz.
Kapalı Yumurtalık Ameliyatı Riskleri
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, çoğu zaman büyük riskler barındırmaz. Genellikle açık ameliyatlardan daha kolay ve risksiz bir yöntem olarak görülürler.
Laparoskopik Yumurtalık Kisti ameliyatı
Laparoskopik yumurta kisti ameliyatı sırasında hasta uyutulur ve batın bölgesinden kesiler açılır. Hastanın karın bölgesi gaz ile şişirilir. Kesilerden laparoskop ve gerekli ise diğer araçlar yerleştirirlir.
Açık ve kapalı yöntemde ameliyat süreleri hemen hemen aynıdır. Yumurtalık kisti ameliyatı yaklaşık olarak 1 saatte tamamlanmaktadır. Ancak bu süre kistin ve hastanın özelliklerine göre uzayabilir ya da kısabilir.
Bulantı kusma olması veya karında şişlik olması durumunda doktorunuza haber vermelisiniz. Ameliyattan 48 saat sonra banyo yapılabilir.
Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir.
Yumurtlama döneminde farklılaşmaya başlayan dokudan gelişir. Çoğunlukla bir belirtiye sebep olmaz. Tedavi gerekmeksizin 1.5-2 ay içinde kendiliğinden geçebilir.
Yumurtalık Kisti Tedavi Edilmezse Ne Olur? Yumurtalık kistlerinin iyi huylu olanlarında kendiliğinden geçme görülmektedir. Ancak nadiren de olsa kanama meydana gelebilmekte ve istenmeyen sonuçlar olabilmektedir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı açık ameliyatlardan daha az risk taşır. Ancak bazen, cerrahi sonrası yapışıklıklar görülebilir. Çevre dokuların zarar görmesi yapışıklıklara neden olur. Bu nedenle alanında deneyimli bir cerrahın ameliyatı gerçekleştirmesi gerekir.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir.
Yumurtalık kisti kısır yapar mı
Birde yumurtalık da kitle oluşturan içerisi doku dolu kistler gebeliğe engel olabilir. Tümoral kitleler cerrahi olarak alınırken diğer yumurtalıkta alınırsa veya kemoterapi, radyoterapi gibi tedavi gerekirse gebe kalmayı engelleyebilir.
Diş kisti ameliyatının zorluğu, kistin bölgesine ve boyutuna göre değişiklik gösterse de korkulacak derecede zor bir ameliyat değildir. Hastalar ameliyat sonrasında hiçbir ağrı yaşamazlar.
Yumurtalık kisti ameliyatından sonra adet dönemi genellikle 30-35 gün sonra başlar. Adet döngüsü sağlıklı bir şekilde devam eder. Hatta adet düzensizliği nedeniyle yumurtalık kisti ameliyatı olan hastalar, adet düzenlerinin normalleştiğini fark edebilirler.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Laparoskopik cerrahi ya da kapalı cerrahi karın bölgesini kesmeden, 1 cm veya daha küçük deliklerden karın içine girerek yapılan operasyonlardır.Batın önce co2 ile şişirilir. Sonra idrar sondası takılır.
Laparoskopi sonrası operasyona neden olan hastalığın yapısına ve ameliyat sonrası hastanın durumuna göre 3 ila 6 ay içinde gebe kalma şansı yüzde 50'ye yakın oranda artabiliyor.
Semptomatik kistler: Çoğu zaman yumurtalık kistlerinin herhangi bir semptomu yoktur. Bununla birlikte alt karın ağrısı, mesane üzerindeki baskı nedeniyle sık idrara çıkma, karın şişliği, bulantı, kusma, cinsel ilişki sırasında pelvik bölgede ağrı gibi semptomlar mevcutsa ameliyat yapılmalıdır.
Özellikle üreme çağındaki kadınlarda görülen kistlerin çoğu basit ve zararsız kistlerdir. Zamanla kendi kendine kaybolan bu kistler kanser riski taşımaz. Bu nedenle uzman doktor tarafından ultrasonda izlenen kistlerin zararlı mı yoksa vücut için herhangi bir olumsuzluk içermeyen özellikte mi olduğu tespit edilmektedir.
Yumurtalık kistlerinin tedavi edilmesi sırasında yumurtalıklar alınabilir ya da kemoterapi ve radyoterapi tedavileri gerçekleşebilir. Bu durumlarda da gebelik ortaya çıkmayabilir. Kadınlarda en yaygın görülen kist çeşitleri follikül kistleridir. Bu kistler kadınlarda gebelik ortaya çıkmasına engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri