1 günün sonunda, serin bir ortama kavanozlarımızı kaldırıyoruz (1 yıl kadar kavanozda etleri muhafaza edebilirsiniz).
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Etin hacmi küçüldükçe saklama süresi azalır, aynı zamanda işlem görmüş etlerin saklama süresi de kısalır. Büyük parçalar kıymaya oranla daha uzun süre dayanır. ➽ Derin dondurucuda parça etleri 6-12 ay, kıymayı 3-4 ay, sakatatları 2-3 ay, tavuk ve hindi etini 3 ay, sucuk ve sosisi 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Bozulmuş konservelerde; Kutuda oluşan gaz bombaj yapar, kutunun dış görünüşü bozulur. Kutudaki gıda ezilmiş, parçalanmış görünümdedir. Köpürme ve ekşime görülür.
Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk çekme, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, diğer kasların zayıflığı, ağrılı şişmeler, ciltte beklenmedik renk değişiklikleri, terleme bozuklukları, karın ağrısı, bulantı, kusma ve kabızlık genel belirtileri ...
Etler pişirilmeden önce, buzdolabı koşullarında (+4°C) parça boyutuna göre 3-4 gün; kıyma 1-2 gün tutulmalıdır. Dondurucuda muhafazada ise (-18°C) kırmızı et parça halinde 6-12 ay süreyle, kıyma 3-4 ay süreyle muhafaza edilebilir.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
(2013) bir hafta süreyle buzdolabı koşullarında muhafaza ettikleri vakum ambalajlanmış dana etlerinin pH değerinin önemli düzeyde değişmediğini bildirmiştir.
1 yıl, 2 yıl veya daha uzun süre dondurulan etler pişmiş olarak yenmelidir. çünkü buz çözüldükten sonra ette bakteriler hızla çoğalır. Yemek pişirmek birçok patojenik bakteriyi yok eder.
Etler; kendi suyunu salıp, çekecek ve bu şekilde güzelce kavrulacak. Ardından düdüklüde kalan sıcak et suyumuzu da etin üzerine döküyoruz; sıcak sıcak temiz kavanozlara etlerimizi paylaştırıp, kavanoz kapaklarını güzelce kapatıyoruz. Ters çevirerek 1 gün bu şekilde bekletiyoruz.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın.
Konserve dana etini pişirmek için büyük bir tencereye su alarak kaynatın. Kaynar su içerisine konserve şişesini yatırarak 1, 5-2 saat pişirin. Etinizin kıvamına göre daha fazla pişirebilirsiniz.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buz dolabında saklayın. Buzdolabında saklanan Eti 3 veya 5 gün içinde (kıyma ve sakatı 1 veya 2 gün içinde) tüketmelisiniz. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da süresiz olarak saklanabilir.
Etin yeşile dönmesinin tek sebebi sıcak sıcak ya poşete ya da hava almayan kaplara konmasıdır. Yeşeren kısımları kesip kalan kısımları kullanabilirsiniz. Yeşil et yenmez..
Kırmızı Et Saklama Derecesi? Genellikle kırmızı et kasap dükkanlarında -2 santigrat derecede 1 veya 2 hafta, derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede daha da çok uzun bir süre içerisinde saklanabilir. Etin donmasını sağlamak için -32 santigrat derece olan soğuk depolar tercih edilip kullanılır.
Etler bozulmaya çok müsait olan gıda ürünlerinden biridir. Etler eğer 2 günden daha uzun bir süre içerisinde kullanılmayacaksa, mutlaka buzlukta saklanmalıdır. Bir eti 2-3 günden daha uzun süre normal buzdolabı sıcaklığında saklarsanız bozulmaya başlaması muhtemeldir.
İşte Kurban Bayramı da yaklaşırken merak edilen o sorunun cevabı. Etin üzerinde bulunan bakteriler, oda koşullarında hızla çoğalarak eti yemeye, parçalamaya, çürütmeye başlar. Bu da doğru şekilde soğutulmayan etin hızla bozulmasına neden olur.
Dondurucuda uzun süre bekletmeyin
Biftekler ve pirzolalar buzlukta yaklaşık bir yıl saklanabilir, ancak kıyma ya da piştikten sonra dondurulmuş etler için bu süre en fazla üç, dört aydır.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
İlkbahar ve yaz döneminde yine birçok evde konserveler yapılacağına işaret eden Pazır, “Çok riskli, yüksek derece ısıya dayanıklı, gıda zehirlenmelerine neden olan clostridium botulinum, evlerde yapılan konservelerde görülebiliyor ve sağlık açısından kötü sonuçlara yol açabiliyor.
Ayrıca C. botulinum sporlarının ısıya karşı dayanıklı olduğu bilinse de bakteri, sporlarının dışında anaerobik koşulda yaşa- dığından, bakterinin ancak 85°C'den yüksek koşul- larda 5 dk kaynatıldığında öldüğü bildirilmiştir [8].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri