Konserveler serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır.
Konserve ürünler açıldıktan sonra bitirilmeli, yoksa mutlaka ağzı kapalı bir kapta ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Sebze – meyve konservesi 3-4 gün dayanabilir. (Açılan konserve; buzdolabı şartlarında da olsa daha fazla kalmamalıdır.)
Ters çevirip oda sıcaklığında soğutun. Aynı durum diğer konserveler için de geçerli. Bu sayede kavanozlar vakumlanacak ve içlerindeki ürünler daha uzun süre dayanacaktır. Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın.
Kavanozları asla yarım doldurmayın. Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur.
İlgili 33 soru bulundu
Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor. Beri yandan içerik kapak ve kavanoz arasına hafifçe sızarak kapağın yapışmasına yardımcı oluyor ama esas soğuma gerçekleşince vakum etkisiyle negatif basınç sağlanıyor. Konservenin serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklanması gerekiyor.
Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
KAVANOZA KOYDUĞUNUZ GİBİ SIKICA KAPATIP SONRA DİĞER KAVANOZU DOLDURUN VE KAPATIN.)hemen tezgaha serili bir bez üzerine ters çevirin.tamamen soğuyana kadar yerinden kaldırmayın.kıpırdatmayın.24 saatte bekletilebilir.sonra güneş görmeyen bir yere düz koyun.açmadığınız sürece buzdolabına koymaya gerek yok.
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Püf Noktası: Bizden söylemesi; pişme aşamasında domates konservesinin içine kendi zevkinize göre yeşil biber, kapya biber ya da patlıcan da ekleyebilirsiniz. Kavanozların kapağını açtıktan sonra tamamını kullanmayacağınız domates konservesini ise üzerine zeytinyağı gezdirip buzdolabına kaldırabilirsiniz.
İçine koyacağınız malzemeye ve yapım şartlarına göre değişiklik gösterse de ev yapımı konservelerin ortalama 3 ila 9 ay arası bozulmadan saklanabileceğini söylemek mümkün.
Konserveler serin, kuru ve direkt olarak güneş ışığı almayan bir yerde saklanmalıdır.
Güneş almayan serin bir yerde muhafaza ediyoruz buzdolabına koymanıza gerek yok. Kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip üzerine örtü örterek, 24 saat o şekilde soğumaya bırakın. Bir iki gün kontrol edin. Kapak içine doğru çökük ise vakumlanmış demektir.
Şişeleri oda sıcaklığında soğuttuktan sonra tüm konserve şişelerinde olduğu gibi kuru, serin ve hava almayan tüm ortamlarda muhafaza edebilirsiniz. Şişeleri açtıktan sonra bitirmeye özen göstermeli veya ağzı kapalı şekilde kap veya buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. İyice soğuyan konserveleri güneş görmeyen bir yerde saklayarak domatesin olmadığı kış aylarında afiyetle tüketebilirsiniz.
Ağustos sonundan eylül ortalarına kadar domatesin en olgun ve konserve için en ideal olduğu dönem.
Kavanozların içerisine konulan konserve malzemeleri sıcak olduğu için kavanozların kapağı kapandıktan sonra dışarıdaki soğuk hava içeri geçiş sağlayarak kapağı sıkıştırır ve hava geçirmez. Bu nedenle havayı sıcak suyla gevşetmek kavanoz kapağı açma adına en etkili yöntemlerden biridir.
Kaynatma Yöntemi: Kavanoz kapaklarını içi su dolu derin bir tencereye doldurun. Tencereyi ocağa koyun ve ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Hepsi bu kadar.
Kavanoz ve Kavanoz Kapaklarının Temizliği
Evde konserve hazırlarken mutlaka cam kavanoz ve yeni kapaklar kullanılması gerekiyor. Bunun için kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılmalı. Aksi halde kavanozda oluşacak olan bakteriler sağlığınızı etkileyebilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Konserve kavanozu ne zaman ters çevrilir? Kapattıktan hemen sonra düz bir zemine ters çevrilir ve soğuyana kadar bu şekilde bekletilir. İyice soğuyan konserveleri güneş görmeyen bir yerde saklayarak domatesin olmadığı kış aylarında afiyetle tüketebilirsiniz.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir. Önlem olarak aldığınız konserveyi yemeden 10 dakika önce kaynatılmalısınız.
- Güvenli ve sağlıklı konserve yapımında sıcaklık derecesi ve uygulama süresi önemlidir. Isıtma süresi besinin asit miktarına bağlıdır. Domates gibi asit oranı yüksek sebzeler ortalama 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Sebzeler parçalandıktan sonra pişirme işlemi yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri