KONŞİMENTONUN İÇERİĞİ Konşimento; gemiye yüklenen veya yüklenmek üzere teslim alınan eşyanın, eşyanın yükleteni tarafından beyan edilen genel olarak cinsi, miktarı, varsa eşyayı diğer eşyalardan ayırt edebilmek için zorunlu olan işaretler ile ilgili kayıtları içerebilmektedir.
Konşimento (İtalyanca: conoscimento) ya da taşıma senedi, üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar merciiden başlayarak her türlü bilginin yer aldığı kıymetli evraktır. Gemiye yüklenilen bir malın teslim alındığını gösteren, gönderenin ve alıcının adlarının yazılı olduğu hukuki belgedir.
Bir konşimento yasal olarak taşınan malların türünü, miktarını, varış yerini, nasıl faturalandırıldığını ve nasıl taşınması gerektiğini ayrıntılarıyla açıklar. Sevk edilen mallara eşlik eder ve tarafların yasal temsilcileri tarafından imzalanır.
Konşimentonun başlıca özellikleri aşağıda maddeler halinde gösterilmiştir. Yükün teslim alındığı (tesellüm konşimentosu), gemiye yüklendiği (yükleme konşimentosu) ve varış limanında hak sahibine teslim edileceği ikrarını içermesi, Yükü temsil etmesi, Kıymetli evrak niteliğinde olmasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Mallar düzenlenen senedin üzerinde alıcı olarak kimin adı yazılı ise ona teslim edilir. Bu taşıma belgesi üç tanesi orijinal olmak üzere on iki nüsha halinde düzenlenir.
Konşimento genel olarak taşımacılık alanında kullanılan bir belgedir. Özellikle deniz taşımacılığı konusunda ele alınır ve kullanılır. Yapılacak olan işlem ile beraber nakliye firması bünyesinde ilgili yükler gemiye bindirilir ve konşimento belgesi alınır.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Konşimento; malların taşınmak üzere teslim alındığını gösteren makbuzdur, Konşimento; yükleten ile taşıyıcı arasında ve malların gönderilene teslim edileceğini gösteren bir navlun sözleşmesidir, Konşimento; malı temsil etmekte olup mal üzerinde mülkiyet hakkını ifade etmektedir.
Nama yani kişiye düzenlenen konşimentolar, kontratın consignee bölgesinde an ancak kişi veya firmaya ait isim ve ya unvanının bulunduğu ve aynı zamanda kişinin emrine veya kişinin emrine kaydının olmadığı konşimentodur.
Ordinonun hazırlanması nakliye acentelerinin görevidir. Hazırlanan ordino kaptana, malı getiren kişiye veya sorumluya verilir. Teslim emri de denen ordino sayesinde mal sahibi, işlemlerinin tamamlanması için adım atar.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ticaret hayatında yaygın olarak kullanıldığı şekliyle “Konşimento” ve aslında doğru olan şekliyle “Konişmento” bazen bizleri üzecek bir şekilde, “Kıymetli Evrak” olduğunu hatırlatmaktadır. Taşımacı tarafından düzenlenen ve taşınan mal üzerinde kimin hak sahibi olduğunu belirten bir belgedir.
Hiç bir kusuru olmayan yükün yer aldığı evraklara ise “temiz konşimento” adı verilir. Ticari olarak her zaman temiz konşimento tercih edilir. Konşimento, ticari anlaşmalar ve genellikle akreditifli satışlarda gerekli ve önemlidir. Özellikle “temiz konşimento” olarak adlandırılan evrak, bu tip satışların önceliğidir.
Şöyle ki; ana konşimento taşıyıcı tarafından ihracatçının ihraç ülkesine ibraz etmiş olduğu gümrük evrakı üzerinden yurt dışında düzenlenirken, ara konşimento Türkiye'deki forwarder tarafından ithalatçıdan alınan bilgiler üzerinden yurt içinde düzenlenmektedir.
b) Yükleme Konşimentosu (On-board bill of lading): Taşımaya konu malın bizzat gemiye yüklenmesi, yani malın tamamen taşıyanın kontrolü altına girmesi sonrası düzenlenen konşimento türüdür.
Konşimento; bir taşıma sözleşmesi yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyanın eşyayı ancak senedin ibrazı ile teslim edebileceği kıymetli evraktır.
Orijinal Konşimento : Taşıyıcı rolündeki gemi acentesi veya taşıma işleri organizatörü tarafından oluşturulan, imza ve kaşe uygulanmış, basılı evrak niteliğindeki konşimentodur. Yükün sahipliğinin alıcı firmaya geçebilmesi için, bu tür konşimentoların posta yoluyla muhatabına gönderilmesi zorunludur.
(Stale bill of lading) Akreditifte gösterilen süre içinde veya bir süre belirtilmemişse yükleme tarihinden itibaren yirmi bir gün içinde bankaya ibraz edilmeyen ve rezerv konusu olan gönderim belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri